In de schijnwerper: Dion Thomas!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Rijnsburgse Boys was dit Dion Thomas.

Pechvogel Dion Thomas (26),  The Reds’ 1.93 cm lange tweede keeper. Net weer ‘thuis’ na uitstapjes naar drie clubs, of het blessureleed slaat toe: in de laatste oefenwedstrijd voor de seizoenstart scheurde Dion het kapsel in zijn schouder. Revalideert nog, maar houdt de moed er goed in.

AFC jeugd, AFC 1-selectie, als reservekeeper twee optredens in 2012/13, waarna je overstapte naar Ajax zaterdag, Zuidvogels (elk één seizoen) en het destijds net naar de Hoofdklasse gepromoveerde SDO Bussum (vier seizoenen). Bankzitter na een flinke spierblessure. Reden om terug te keren naar AFC?
SDO is een heel fijne club, waar ik ging spelen toen ik van SDO’s Delsey Groenewegen, die ik kende van AFC’s A1 (de broer van Dailey-MvO), had gehoord dat ze een keeper zochten. Na die spierblessure in het vierde seizoen belandde ik echter op de bank toen ik weer fit was. Het team stond inmiddels bovenaan, de trainer wilde door met de invalkeeper. Zo gaat dat soms, maar dan moet je vechten voor je plek. De reden om terug te keren, na door de TC te zijn benaderd, was de kans om een grote stap te maken, naar de top van de Divisie 2. Op dat niveau en van die spelers kon ik heel veel leren. Patrick is natuurlijk eerste keus, maar het was aan mij om het hem zo moeilijk mogelijk te maken en me daarachter te ontwikkelen.

Hoe gaat ‘t nu? Voor deze blessure was wel een operatie nodig. Ik ga vier keer per week naar de fysio en mag binnenkort ‘naar buiten.’ Deze operatie kan wel eens leiden tot enige stijfheid in de schouders, reden voor wat vertraging. Maar het buiten testen van vallen en duiken enzo komt er dus aan.

Waarin ben je goed als keeper en wat kan nog beter? Coachend ben ik wel goed, met spelsituaties inschatten en in 1-op-1-situaties. Beter kan, ondanks het voordeel van mijn lengte, hoge ballen pakken in scrimmages: meer heersend optreden daarin, toch een van de moeilijkste aspecten van het keepen.

Er is zeker heel wat veranderd bij AFC 1… Ja, het is allemaal professioneler geworden, ook de begeleiding. Toen had je bijna alleen maar spelers die overdag studeerden of een full time baan hadden, nu zijn er meerdere spelers die alleen voetballen. Maar gelukkig is de sfeer hetzelfde gebleven en is er nog steeds tijd voor een gezamenlijk praatje met een pilsje een paar keer per week.

Mocht AFC1 over een paar jaar nog eens kampioen worden, is promotie naar Divisie 1 misschien onvermijdelijk. Hoe sta jij hierin? Je wil natuurlijk zo hoog mogelijk spelen. Maar dan moet er wel heel veel veranderen binnen de club en ik weet niet of dat haalbaar of gewenst is. Zelf zou ik niet vaker dan drie keer per week kunnen trainen, want dat valt niet te combineren met mijn maatschappelijke carrière.

Wat is je opleiding en wat voor werk doe je nu? Master’s Financial Management aan de VU en ik werk bij de Drone Flight Company, dat dronepiloten voor de zakelijke markt, voor bouwbedrijven of de brandweer enzo, opleidt. Binnen dit nog kleine, maar snel groeiende bedrijf houd ik mij bezig met financiën, commercie en operations.    

door Michael van Os