In de Schijnwerper: Dennis Gentenaar

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – TEC was dit Dennis Gentenaar

Bijna vier jaar geleden zette Dennis Gentenaar (42) een punt achter zijn fraaie keeperscarrière. Leuk verdiend bij clubs als NEC, Ajax, Borussia Dortmund, VVV en Almere City, maar moest wel weer aan de bak. ‘’Het was in het begin een hengeltje werpen in de Amstel,’’ waar hij kwam te wonen. Sinds dit seizoen is de Nijmegenaar keeperstrainer van The Reds-selectie, als opvolger van Bela Szenasi. Zijn twee zonen spelen bij AFC. Maar Dennis doet meer.

Hoe kwam je zo bij AFC verzeild als trainer en wat doe je nog meer voor de kost? ‘’Dayen van 16 keept in Onder 17 Zaterdag, is al zeven jaar AFC’er, terwijl de anderhalf jaar jongere Jayden in Onder 17 Zondag zit, een echte aanvaller. Mijn betrokkenheid begon bij wat keeper coaching aan het begin, daarna werd ik gevraagd de keepers van de B- en A-jeugd onder mijn hoede te nemen en toen  Bela naar Volendam vertrok polste Bob Duis mij om over te stappen naar de vier keepers van de selectie. Veder run ik nog steeds Train Like A Pro, een keepersschool, vanuit Ouderkerk. Doe ik samen met Stan Bijl, die bij Ajax actief is als trainer, daar ook heeft gespeeld, en ook oud-prof. De activiteiten vanuit Beuningen hebben we moeten stoppen wegens tijdgebrek.’’

En buiten het voetbal? Ik las iets over een modezaak en je unieke hobby, het maken en verkopen van boomstamtafels… ‘’Mijn vrouw Mariza runt Maschinka Fashion in Ouderkerk (genoemd naar haar paspoortnaam-MvO) en we willen uitbreiden met een tweede vestiging en voegen een webshop toe. Ik help wel eens met de verkoop. In de winkel had ik een eikenhouten boomstamtafel neergezet, met hulp van mijn schoonvader. Toen daar belangstelling voor ontstond ben ik er meer gaan maken. Weer eens wat anders als hobby en lekker relaxed. Ik lever er deze week weer twee af. Ook eentje van beukenhout.’’

Bestaat de penalty-killer echt? Kan je daarop trainen? Lachend: ”Ja, gewoon veel tegenhouden. Het wordt moeilijk bij spelers die steeds blijven kijken naar de keeper, en zich aanpassen aan zijn bewegingen. Mooi voorbeeld van zo’n kijker is Roy Makaay. Makkelijk gezegd: het draait om geduld, zo lang mogelijk wachten dus. Wat wel opvalt is dat keepers tijdens de training langer weten te wachten dan in het echt, vanwege die wedstrijdspanning. Je leeft een beetje op het randje, als keeper: de held of de schlemiel. Dat moet je aan kunnen als karakter. Als speler heb je immers nog altijd iemand achter die het kan herstellen.’’

Waar was je goed in als keeper, want had nog beter gekund toen je was gestopt? ‘’Mijn reflexen waren goed, ik was 1-op-1 sterk en voetbalde goed mee. Mijn linkerbeen kon beter en op trainingen was ik wel eens licht ontvlambaar. Oja, volgens sommigen had ik mijn lengte niet mee.’’

Wie moet in Oranje keepen, en wie op de bank? Beste keeper ooit? “Jasper Cillessen, want compleet en past toch het beste bij hoe Nederland nu speelt. Maar wie weet speelt Jeroen Zoet wel, hij zat er eerder ook al bij. Met Sergio Padt als derde keeper. Van der Sar was echt in alles goed.’’                                                                                            

door Michael van Os