In de schijnwerper: De ziekenboeg!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Scheveningen was dit "De Ziekenboeg".

Ze zijn erbij, elke wedstrijd. Keurig in blazer. Maar spelen al een tijd niet. Want: in de ziekenboeg. Verdediger Tim Linthorst (25), oud-prof van o.m. Vitesse en De Graafschap en Matthijs Jesse (23), kind van de club, aanvaller met supersub-reputatie.

Welke blessure, wanneer opgelopen? Tim: ‘’Buitenmeniscus en kraakbeen. De problemen begonnen een jaar geleden, uit tegen Lienden, op kunstgras. Daarna nog wat wedstrijden gespeeld, maar tegen de IJsselmeervogels werd de pijn te erg en ben ik gestopt. Op 17 maart ben ik geopereerd door Bas Pijnenburg in het Acibadem ziekenhuis. Matthijs: ‘’Dubbele liesbreuk, na de wedstrijd tegen Jong Volendam uit, medio september. Maar het speelde al wat langer. En het duurde een tijdje voordat duidelijk was wat het probleem was.’’ (Matthijs is donderdag geopereerd in hetzelfde ziekenhuis – MvO).

Vooruitzichten? Matthijs: “Na vier weken hoop ik al wat dingen te kunnen doen, het volledige herstel zal 6-8 weken duren. Dat wordt dus het nieuwe jaar. Ik had al eerder last van mijn knie, dus eigenlijk is mijn seizoen nog niet echt begonnen.’’ Tim: ‘’Ik train al een tijdje volledig mee met de selectie en zit drie keer per week in de gym. Vorige week heb ik een uur met AFC 2 meegespeeld, thuis op kunstgras met 7-0 gewonnen van SDO. De week daarvoor 30 minuten, in samenspraak met fysio en trainer. Dat ging erg goed en daar ben ik natuurlijk erg blij mee. Ik hoop nog voor de winterstop op de bank te komen bij AFC 1, en zo niet, na de winterstop, wanneer ik weer terug hoop te komen als basisspeler, op mijn oude niveau. Al is de concurrentie natuurlijk groot.’’

Op AFC’s nieuwe eerste veld. Exit gras. Jammer? Zorgen om blessures? Matthijs: ‘’Nee hoor, geen probleem.’’ Lachend: ‘’Ik ben immers van de kunstgrasgeneratie.’’ Tim: ‘’Geef mij maar echt gras, maar die keuze is zelden aan de spelers. Overigens ging het bij AFC 2 goed op kunstgras en die mat op het nieuwe veld is prima.’’

Jullie zien veel vanaf de zijlijn. Zit er weer een kampioenschap in? Tim: ‘’Het verhaal van dit seizoen is dat de tegenpartij zich nu aanpast aan ons. Dat bemoeilijkt het spel wat, want hoe kom je daar steeds onderuit. Maar ook dat we te vaak onnodig punten verspelen. Het kan dus beter. Het moet mogelijk zijn om het succes van vorig jaar te herhalen, want ik vind ons team weer het beste van de competitie.’’ Matthijs: ‘’Het kan nog beter, ja, maar aan dat soort voorspellingen doe ik niet.’’

Hoe gaat het ‘t in de vrije tijd? School, werk…  Matthijs: ‘’Ik ben van HBO Sportkunde naar Human Resources Management geswitcht. Communicatie met mensen als vak spreekt me meer aan.’’ Tim: ‘’Na mijn blessure ben ik tijdelijk gestopt met mijn recruitment- en klantenservicewerk voor Canvass Company in Hilversum. De AFC-jeugd van O8-O12 train ik nog steeds met plezier. In februari wil ik voor mijn TC2-diploma aan de slag gaan.’’

De liefde voor AFC, die bleef? Tim: ‘’Het bevalt me uitstekend, ik kan hier nog jaren voetballen. Maar die droom, nog een keer naar het buitenland na mijn periode in Berlijn, is er nog wel.’’ Matthijs: ‘’Ja, hoor, al sinds 2001 lid, wat denk je.’’   

door Michael van Os