In de schijnwerper Danny Goedkoop!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – EVV was dit Danny Goedkoop!

Elk nadeel heb ze voordeel. Het is JC vaak nagezegd. Ook de 18-jarige, 1.92 meter lange centrale verdediger Danny Goedkoop van AFC A1 zal de waarheid van die stelling graag bevestigen.
De nuchtere -eigen omschrijving- Zaandammer speelde de hele wedstrijd met AFC 1 mee tegen EDO thuis, een kwartiertje tegen HBS thuis en bekerde 60 minuten -vanwege liesklachten- tegen Dovo uit. Dankzij blessures en schorsingen.

Begonnen met voetbal bij KFC in Koog aan de Zaan, bij je ouders wonend in Zaandam. Hoe kwam je bij AFC? ''Na de F-jes tot de eerste jaars D-tjes bij KFC speelde ik twee jaar in de AZ-jeugd. Daarna weer twee jaar terug naar de B1 van KFC. Via Faruk Kibaroglu, toen coach van AFC B1, kwam ik bij AFC.
Hij had mij zien spelen in het Noord Hollands jeugdelftal en bij KFC. Ik stond er open voor, want toch een stap hogerop.''

Dit jaar in de A1 en toen ineens in de AFC 1-selectie, en nog gespeeld ook. En toen, omdat AFC 1 vrij was, weer in de A1. Hoe ging dat allemaal? ''Naar AFC 1 liep via Roy Tular en Benno Nihom. Het verschil tussen de A1 en het eerste is natuurlijk wel groot: veel sneller denken en weten wat je gaat doen voordat je de bal krijgt is een vereiste. Maar ik hoorde van diverse zijden dat men tevreden was over mijn spel, fijn dus. Het was een uitdaging gezien onze plaats op de ranglijst en een spannende ervaring met zoveel publiek. De opvang was prima en de sfeer ook erg goed. Met de A1 wonnen we thuis met 2-0 van De Graafschap en ik heb zelfs gescoord, met het hoofd. Nu Jasper de Haer weer terug is in AFC 1 en Magid Jansen fit, verwacht ik zondag weer op de bank te zitten. Logisch.''

Waarin ben je goed, wat kan beter? ''De verdediging goed neerzetten van achteruit, coachen, duelkracht. Al kan dat nog beter. Inderdaad: hoe ik erin moet gaan kan ik goed van Magid en Jasper leren. En ik kan goed verdedigend koppen. Voetballend kan het nog beter, met meer rust aan de bal. Mijn snelheid met die lengte? Ja, kan ook beter.'' Lachend: ''Wel lastig om bij te leren.'' Linker been? Omdat ik als rechtspoot vaak links achterin op het middenveld heb gespeeld, geef ik die links toch 'n 7-min.''

Heb je een voetbalvoorbeeld die je volgt? ''Mijn boegbeeld is John Terry van Chelsea. Hij straalt uit wat hij is, dé man achterin om rekening mee te houden. Wint duels, maakt goeie slidings, coacht goed.''

Al ideeën over een maatschappelijke carrière? ''Bij HBO InHolland aan de Zuidas, lekker dichtbij het veld, doe ik als eerstejaars de opleiding Chemie. Tja, misschien later analist worden op een laboratorium.''

En met profvoetbal? Toch wat spannender… Lacht: ''Zeker, maar niet mijn ambitie. Dat verwacht ik ook niet meer op mijn leeftijd, daarvoor moet je eerder worden gescout. Doelstelling is om uiteindelijk in de basis van AFC1 komen, en dan zie ik wel weer."

door Michael van Os