In de schijnwerper: Dalian Maatsen

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Rijnsburgse Boys was dit Dalian Maatsen.

Ineens was hij daar, als invaller in de basis, na de winterstop. In die laatste uitwedstrijd van AFC, die werd verloren van HHC Hardenberg. Dalian Maatsen (25). Uit Vlaardingen. Of eigenlijk: uit Noord-Jutland in Denemarken. Daar had hij de centrale verdediger het jaar ervoor gespeeld bij de toen Eerste Divisionist Vendsyssel FF.

Wat ben je van origine, qua veldpositie? Een rechtsbenige centrale verdediger, maar ik sta ook wel rechtsback of op het middenveld opgesteld.

Jeugdopleiding Feyenoord, NAC, MVV Maastricht (19 wedstrijden), FC Den Bosch (36 wedstrijden) en toen naar Vendyssel (13). Hoe kwam je daar zo terecht? En daarna bij AFC? Na het aflopen van mijn contract bij Den Bosch ging ik op proef naar het Noorse Kristiansund, maar kwam uiteindelijk terecht bij Vendyssel in Denemarken. Na 13 wedstrijden in de basis, als centrale verdediger, kwam ik op de bank terecht. Raar was dat. Had ik geen zin in, want ik draaide goed en had alles gespeeld. Toen heb ik mijn tweejarig contract in goed overleg laten ontbinden en ben naar Nederland teruggekeerd. Aansluiten bij een Eerste Divisieclub zat er niet in. Wel heb ik heb nog even met Excelsior Maassluis meegetraind, maar toch maar niet gedaan. Later, in de winterstop, werd ik gebeld door Jaïr Koekoek van AFC’s Technische Commissie en kon ik komen. Ze zochten nog wat versterking achterin op een goed niveau en hadden wat beelden gezien. Ik wilde graag weer spelen en de positie van de club in de tweede divisie sprak me aan. Al kende ik niemand persoonlijk bij AFC: ik ben er warm ontvangen en voelde me snel thuis.

Je eerste wedstrijd was vast minder dan je had gehoopt.  Het draaide niet zo goed in het team en ik persoonlijk ook niet, nee. Maar ik kom er beter in, na een paar wedstrijden in het tweede daarvoor en de vriendschappelijke wedstrijd tegen Jong Ajax vorige week. Het niveau in de Tweede Divisie vind ik prima, het verschil met de Eerste wordt steeds kleiner.

Dus het beste van je houden we nog te goed? Ja, dat komt er zeker nog aan.

De standaardvraag: waarin ben je goed, wat kan beter? Ik heb een goeie pass en ben fysiek sterk. Verdedigend positioneel staan kan beter en nog meedogenlozer in de duels mag er ook bij.

We hebben al een tweeling in het team, de Teijsse Brothers, maar jouw broer Darren (28 jaar) speelt ook op niveau. Als prof, bij RKC Waalwijk. Hoe vergaat het hem daar? Samen in hetzelfde team zou je zeker ook wel leuk vinden? Op een goed niveau zeker. Darren is een aardig rappe linker of rechter spits. Hij zat in de basis bij RKC, maar is daar nu op de bank beland.

Waar woon je nu en wat doe je naast het voetbal? Binnenkort in Amstelveen, is de bedoeling. Los van het trainen bij AFC sport ik redelijk veel om fit te blijven en hardlopen doe ik ook. Enkele dagen per week help ik mijn vader die bij een technisch productiebedrijf in Vlaardingen werkt.

door Michael van Os