In de schijnwerper: Dailey Groenewegen!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Spakenburg was dit Dailey  Groenewegen.

Zijn eerste invalbeurt heeft hij gehad, de 1.88 m. lange, op oudejaarsdag 21 geworden middelvelder Dailey Groenewegen. Thuis tegen HHC Hardenberg was dat. De geboren Blaricumse linkspoot keerde terug naar AFC na drie seizoenen bij hoofdklasser SDO Bussum, waar zijn oudere broer Desley, ook oud-AFC'er, nog steeds speelt.

Je keerde weer terug op je oude nest als, meldde AFC’s TC in juni, ‘groot talent uit eigen kweek.’ Hoe ging dat? En waarom verliet je Goed Genoeg eigenlijk in 2016? Benny Nihom, die mijn kwaliteiten nog kende uit de AFC-jeugd, bezocht vorig seizoen een wedstrijd van SDO en vroeg me daarna of ik interesse om terug te keren. Daarover hoefde ik niet lang na te denken natuurlijk. Ik droomde destijds in de A-tjes al om eens in het eerste te spelen. In die tijd kon ik een stage krijgen bij ADO Den Haag, maar dat mondde niet uit in een contract, waarna ik terugkeerde naar SDO, mijn eerste club, waar ik als 4-jarige lid was geworden. (Dailey woont in Bussum-MvO).

Hoe ervaar je het niveauverschil tussen SDO en AFC? Dat verschil is er natuurlijk, maar fysiek is het verschil het duidelijkst. En je ziet veel meer trucjes en slimmigheden, bij voorbeeld om je te vrij te spelen. Het conditieverschil valt wel mee is mijn indruk.

Waarin ben je goed op het veld, wat kan beter? Ik ben wel goed van het bewaren van rust in balbezit en houd wel goed overzicht. Wat iets sneller kan is het inschatten van spelsituaties en  mijn handelingssnelheid in balbezit. Ik ben meer verdedigend ingesteld, je zult mij niet snel acties gaan maken op het middenveld.

Je bent nog jong genoeg voor een tweede kans als professional. Hoe zie je je toekomst? Je moet daarover nooit nooit zeggen, zegt men dan, maar ik heb het enorm naar mijn zin bij AFC, waar ik heel goed ben opgevangen, ook in de groep. En trainen, met zoveel ervaring om je heen, is natuurlijk heel leerzaam. Al hoop ik natuurlijk ook op meer speeltijd. Op het middenveld is veel concurrentie, maar na het vertrek van Thomas van den Houten zijn linksachter, waar ik ook kan spelen, mogelijkheden ontstaan. Ik zie wel wat er gebeurt. De kans is heel groot dat ik volgend seizoen nog steeds bij AFC zit, al zijn daarover nog geen officiële gesprekken gevoerd.

En los van het voetbal? Je studeert en, leert Google mij, verdient nog wat bij als model en deed nog wat voor 4 PM Entertainment. Na dat avontuurtje bij ADO Den Haag heb ik besloten om mij volledig op mijn studie bedrijfskunde bij Windesheim in Almere te concentreren, na eerst een sportopleiding te hebben gedaan, wat mij minder trok. Na dit jaar heb ik nog drie jaar te gaan. Ik heb nog geen idee wat ik wil worden. Ook wat dat betreft zie ik later nog wel. Met modelwerk ben ik gestopt omdat studie en voetbal te veel tijd opeisten. 4 PM is een evenementenorganisator waar ik nog steeds zo nu en dan wat werk voor doe.                                                                      

door Michael van Os