In de schijnwerper Daan Sutorius

In het programmaboekje 'AFC-Thuis' dat bij iedere thuiswedstrijd van AFC 1 wordt aangeboden, wordt een speler of iemand van de technische staf geinterviewd. Bij de thuiswedstrijd tegen HSC'21 was dit middenvelder Daan Sutorius. Dit interview is hieronder weergegeven.

 

Al AFC-er sinds 2006 is de eind september 22 jaar geworden sympathieke linkspoot Daan Sutorius. Boomlange (1.93 m) middenvelder. Student. Actief bij 'The School'. Zijn twee broers hockeyen, ook op hoog niveau; Pinoké 1 en HBS 1. Daan speelde voor 't eerst  twee competitie wedstrijden achtereen in de basis bij AFC 1. Vorige week, in de uit tegen Juliana '31 met 1-2 gewonnen wedstrijd, kwamen beide goals in de laatste 20 minuten van zijn schoen. Droog: ''Het gaat de goeie kant op.''

 

Hoe zie je de toekomst voor The Reds? ''Na 9 wedstrijden hebben we de meeste van de sterke tegenstanders wel gezien. Ik kan de coach wel nazeggen dat we met deze selectie wel voor de hoofdprijs kunnen en moeten gaan. We doen voor niemand significant onder. Onze kansen zijn aanzienlijk groter dan in de afgelopen twee seizoenen. HSC '21? Zeker thuis moeten we toch kunnen winnen.''

 

Op je FB-pagina schreef Klaas Molenaar, ooit eigenaar AZ: 'Ik ben blij dat mijn 'voetbalverstand' mij niet in de steek laat. Trots op je Daan, ga zo door!' Leuk, wat is jullie band? ''Ik heb erg lang met zijn zoon Robert gespeeld en ook met Klaas heb ik een goeie band. Hij is me altijd blijven volgen. Ook toen ik niet veel aan spelen toe kwam in het eerste vorig jaar hield hij vertrouwen.''

 

Het verhaal van Tim Wulffraat. Voor AFC1 geselecteerd vorig jaar, maar nooit in de basis, en halverwege het seizoen terug naar zaterdag 1. Moet AFC beter met jong talent omgaan en minder ex-profs van buiten halen? ''Ja. Als de kwaliteit er is, en die is er vaak, dan dient jong talent eerder een kans te krijgen, en minder spelers van buiten halen vergroot die kans. Cor liet me nooit enkele wedstrijden achtereen spelen. Hij ging heel erg voor zekerheid. Maarten Stekelenburg was positief en haalde me terug en Willem Leushuis hield me in de selectie en zette me dus in oktober in de basis.''

 

Waar ben je goed in, wat kan nog beter? ''Mijn spelinzicht, denk ik, en ik heb wel een goed schot en een goeie pass/steekpass. Mijn rechtervoet kan beter, het koppen ook. En, omdat ik een vrij groot lichaam heb, moet ik goed op mijn fitheid letten, anders boet ik snelheid in.''

 

Je voetbalcarrière. Selectie Nederlands Amateurteam, maar stages bij Vitesse en Willem II waren geen succes. Begonnen bij AMVJ, toen Amstelveen Heemraad en dan AFC, vanaf de B1. Kijk je verder vooruit? ''Bij Vitesse legde ik het af tegen een andere speler, nu Spakenburg's aanvoerder. Bij Willem II werd ik slachtoffer van een plotseling samengaan van de jeugdafdeling met die van RKC. Van het niveau in de Jupiler League ben ik niet onder de indruk, je speelt er niet tegen betere teams dan hogerop in de Topklasse. Dan voetbal ik liever bij AFC in de Topklasse, en dan zijn er nog meer leuke dingen te doen in het leven. In de Eredivisie zitten ze niet op me te wachten, denk ik. Tuurlijk, op mijn leeftijd kan er nog veel gebeuren, maar ik denk er niet over na.''

 

Gaan voor een maatschappelijke carrière dan, na je Bachelor's Rechtsgeleerdheid aan de VU? ''In februari begin ik aan een Master's Entrepreneurship. Ben wel een beetje klaar met rechten. Wat ik dan wil worden later? Ik zou het ècht niet weten.''

door Michael van Os