In de schijnwerper Cody Claver!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC -Kozakken Boys was dit Cody Klaver

Twee keer pas had-ie meegetraind met AFC1 en daags daarna al een basisdebuut gemaakt uit tegen Jong Almere. Cody Claver (22) -geboren Hagenaar, Surinaamse vader, Nederlandse moeder- maakte eerder deel uit van de selectie van Cambuur. De nieuwkomer verving linksback Thomas van den Houten vorige week.

In Almere won AFC, mooi, maar het ‘hoe’ moeten we maar vergeten. Je speelde zelf een onopvallende wedstrijd. Gaan we meer van je zien dan dat? Het resultaat telt natuurlijk, maar het spel kon inderdaad beter. Ook dat van mij. Ik was wel wedstrijdfit, maar ik heb natuurlijk nog geen tijd gehad om het spel en de looplijnen van mijn medespelers te leren kennen. Maar je moet er zo snel al gewoon staan. Ik heb wel een goed gevoel aan die wedstrijd overgehouden. Het aanvallende spel van AFC ligt mij wel en je ziet dat er gewoon goed voetbal gespeeld kan worden, zoals ook de wedstrijd ervoor tegen IJsselmeervogels. Er was maar weinig verschil met de hogere teams in eerste divisie, waar natuurlijk wel veel vaker wordt getraind. Dat bleek ook wel door die twee succesvolle bekerwedstrijden tegen profs.

Je had bij Cambuur weinig uitzicht op speeltijd na een seizoen, zat daarvoor een jaar in de selectie van Sparta en daarvoor in de jeugd bij ADO Den Haag. In de winterstop nam je contact op met AFC. Waarom juist deze club?
Ja, de enige amateurclub waarmee ik contact hebt gehad. Ik kende AFC niet, maar wist van hun plek op de ranglijst en had gehoord dat het een mooie club is. Er was interesse. Ik moest wat filmpjes van mijn spel opsturen en toen kon ik komen. Ik heb al een woning in Amsterdam met hulp van de club, waar ik heel goed ben opgevangen, net als in de selectie. Positief, leuke mensen. Ik ben van plan om mijn HBO-studie makelaardij weer op te pakken nu ik meer tijd krijg. Dat beroep heeft mij altijd aangetrokken. Die tijd had ik niet toen ik in Leeuwarden woonde, gezien het vele trainen. Als er nog tijd overblijft, maar dat zie ik later wel, dan zoek ik er nog een baantje bij.

De onvermijdelijke vraag: heb je je hoop op een profcarrière opgegeven of in de koelkast gelegd?
Dat laatste. Ik ben nu bij met AFC bezig en concentreer mij daarop. Maar als er te zijner tijd iets moois voorbij komt … Al moet dat dan wel een duidelijke verbetering zijn.

De standaardvraag: waarin ben je goed in het veld, wat kan beter?
Mijn drive is goed, denk ik, en ik heb een aanvallende speelstijl en kies bij voorkeur voor een voetballende oplossing. Centraal spelen kan ik ook. Wat beter kan is het lezen of herkennen van de ruimte in de rug bij het naar voren gaan.

Welke (inter)nationale voetballers volg je en wie moet er op jouw linksachter plaats in Oranje staan?
Dat is van Real Madrid Marcello en middenvelder Sergio Ramos. Hier volg ik Tagliafico en Angelino. En Jetro Willems, voorheen van PSV en nu spelend bij Eintracht Frankfurt, mag op mijn plek in Oranje.

door Michael van Os