In de schijnwerper: Benno Nihom!

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler, staflid of supporter van AFC 1 aan het woord. Bij AFC Excelsior M. was dit Benno Nihom.

Hij is 32 en al 27 jaar lid, voetbalt nog steeds. Was bij AFC ook succesvol scheidsrechter (ook voor de KNVB), jeugd- en Zaterdag 1 trainer en hoofd jeugdopleiding. En nu is Benno Nihom sinds vier maanden voorzitter van AFC’s 6-koppige Technische Commissie en daarmee bestuurslid van de club. Maar misschien nog ‘t bekendst als oud-hoofdtrainer van de Ajax vrouwen.

Ad Westerhof vroeg je voor de TC na je terugkeer van zeven jaar Ajax. Waarom zei je ‘ja graag’? Een ambitie van mij is om ooit technisch directeur te worden in het betaalde voetbal. Deze functie is, na alles wat ik al gedaan heb binnen AFC, een mooi onderdeel van het verdere leerproces.

Er wordt soms gespeculeerd over een vertrek van succescoach Uli Landvreugd na dit seizoen. Er worden zelfs clubs genoemd. Jij zou dan doorschuiven naar die functie. Speelt er wat? Nee, niet dat ik weet, ben ik ook niet mee bezig. Ik ken Uli al 100 jaar of zo, ben een fan van hem en wij zijn hartstikke tevreden over hoe hij het doet als coach. Ik kan mij daarom wel voorstellen dat hij interessant kan zijn voor andere clubs. Bij Eemdijk in Spakenburg had hij het daarvoor ook fantastisch gedaan. Dus in dat dorp zullen ze ‘m speciaal volgen. Stel nou dat Uli zou besluiten om wanneer dan ook uit zichzelf op te stappen, herhaal, uit zichzelf, dan zien we dan wel. Mijn ambities in de toekomst zijn bekend binnen de club.

Als speler altijd in de voorhoede gestaan. De standaardvraag: waarin ben je goed, wat kan beter? Ik houd van aanvallen, ja. Persoonlijke duels ging ik liever uit de weg. Was ik minder bang geweest, dan had ik het nog wat verder kunnen schoppen dan Zaterdag 1 denk ik. Ik ben wel snel, lees het spel aardig en kan ook wel een goal maken. Blijft leuk, op welk niveau dan ook.

Beetje tevreden over de The Reds, waarop jij, Jair en Benjamin je speciaal richten binnen de TC? Moeten we ons kampioenschap prolongeren vind jij? Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is al je kampioen bent geweest het seizoen ervoor. De druk is veel groter en de andere clubs stellen zich anders op. Maar nee, niks moet. Wel vind ik dat wij, gezien de kwaliteit van onze selectie ook dit jaar, aan onze stand verplicht zijn om te eindigen in de top-5. En dat gaan we ook doen.

Stel, jullie kunnen volgend seizoen promoveren. Wat dan? Ja, dat zou de KNVB kunnen beslissen. Daarom praten we daarover met het bestuur. Want je moet onvermijdelijk een keuze gaan maken. Je praat nu al intern over de selectie van volgend seizoen, de commercie wil dingen weten en er komt een nieuw sportpark hier. Wil je weer op de hoogste plek mikken, met een kans op promotie? Die weg is vorig jaar al ingeslagen. Of neem je genoegen met het rechter rijtje en misschien wel de onderste regionen? Ik houd van ambitie, maar als AFC’er kan ik mij in beide richtingen vinden. Als er maar snel wordt gekozen, want de tijd dringt.

door Michael van Os