In de schijnwerper: Bas Middelkoop

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – VVSB was dit Bas Middelkoop.

Hij maakt (nog) niet officieel deel uit van de selectie van The Reds, de net 19-jarige Bas Middelkoop, maar zit er wel elke week bij. De v/h AFC 2-aanvaller krijgt ook geregeld speeltijd van coach Menzo, met 'dank' vooral aan blessures. ''AFC hoort thuis in de Topklasse. Misschien is de inhaalrace vorige week in Utrecht wel begonnen,'' aldus de sympathieke, goedlachse Aalsmeerder.

 

Je begon met voetbal bij Aalsmeer, waar je 6 jaar speelde, t/m de D'tjes. Toen met je vader, die verzorger is, naar Roda'23 gegaan. Hoe kwam je in contact met AFC en hoe verliep 't verder? ''Ik zat er een jaar in de C1 en werd geselecteerd voor een KNVB-onder de 14 selectiewedstrijd. Waarna AFC-trainer Joost van Dam me vroeg of ik mee wilde trainen met AFC. Na enkele trainingen kon ik bij AFC in de C1 beginnen. Daar werd ik voor 't eerst als linksbuiten opgesteld, na altijd spits of nr 10 te zijn geweest. Toen B1 en de A1, waarmee we kampioen werden. Vorig jaar was ik voor het eerst senior, in AFC 2. Willem Leushuis liet me dit seizoen debuteren in AFC 1, uit tegen VVSB. In de basis nog wel. Waarvoor ik hem natuurlijk veel dank verschuldigd ben. Ik had maar 5 wedstrijden in het tweede gespeeld.''

 

En nu alweer meer in het eerste, zes keer, als invaller, inclusief bekerwedstrijden. Hoe bevalt 't? En verschilt het veel met het tweede?  ''Het niveauverschil is erg groot en zit 'm vooral in de handelingssnelheid. Inmiddels heb ik het gevoel dat ik niet meer zo makkelijk als 'broekie' aan de kant wordt gezet. Door mijn ontwikkeling en specifieke training.''

 

Waarin ben je goed, wat kan beter? ''Ik leg altijd veel risico in mijn spel en kan onverwachts kansen creëren. Maar met acties maken is het van cruciaal belang te weten wanneer je dóórzet of een medespeler moet zoeken. Dat kan nog beter. Als rechtspoot kan ik op links voorgeven met links, dankzij mijn vader, die altijd hamerde op het belang van tweebenig zijn. Met de omschakeling en 't meeverdedigen moet ik nog stappen maken. Koppen? Roy Tular heeft me daarmee goed geholpen; ik kan het nu wel, maar moet het durven ook. (lachend) Maar als het niet echt hoeft…''

 

Je traint de jeugd van Roda '23. ''Ben ik blijven doen, al is mijn vader weer bij FC Aalsmeer. Maar tijdens een gesprek bij AFC deze week kreeg ik te horen dat ze het wel prettig vinden als eerste elftalspelers jonge AFC-ers trainen. Dat gaat dus vanaf volgend seizoen gebeuren, leuk. Ook handiger aangezien ik toch al drie dagen hier ben voor de gewone trainingen.''

 

Je studeert Sport, Management en Ondernemen op de HvA en werkt bij The Beach in Aalsmeer, waar je evenementen organiseert. Je maatschappelijke en sportieve ambities? ''Maatschappelijk zie ik nog wel, vroeg genoeg. Ik heb ooit wel gedacht aan een mooie voetbalcarrière en misschien wel beroeps, te zijner tijd. Maar nu speel ik Topklasse bij AFC. Een heel bijzondere club, met prachtige tradities. Dat merk ik vooral nu ik in het eerste zit. Bob Duis noemde me al een 'kind van de club' en dat wil ik graag blijven. Ooit hoop ik in 't spelerslijstje van AFC 1 te staan met het meeste aantal gespeelde wedstrijden achter mijn naam.''                                                                                                      

door Michael van Os