In de Schijnwerper: André Wetzel

In AFC-Thuis, het programmablad dat bij iedere thuiswedstrijd wordt uitgegeven, laten wij in de rubriek "In de schijnwerper" een speler of staflid van AFC 1 aan het woord. Bij AFC – Excelsior M. was dit André Wetzel!

Als een ‘vis in het water’ voelde hij zich, weer op ’t veld, na een technische adviesopdracht in Madagaskar. André Wetzel. De ook voor hem tweede cruciale seizoenshelft van The Reds begint vandaag olv de ervaren, 66-jarige Haagse trainer. Die vroeger als speler bijna alleen in de Eredivisie acteerde en later clubs als FC Den Haag, Willem II en VVV, maar ook HBS trainde. Ook leidde hij Jong Oranje onder 19 naar het EK en deed advieswerk in Afrika en het Midden-Oosten.

Toen je bij AFC begon zei je je weer ‘heerlijk’ te voelen op ‘t veld. Nog steeds, als nr 18? ‘’Nog steeds, ja, maar ik moet hard werken. De ploeg vond ik fysiek niet helemaal in orde, dat is inmiddels gerepareerd. Maar op het veld en daarbuiten werden dingen wat te makkelijk genomen. In het veld ontbrak het heilige vuur vaak, het zo nodig met het mes tussen de tanden willen spelen. Op de training werd te makkelijk weggebleven en opdrachten niet goed genoeg uitgevoerd. Er was kortom gebrek aan discipline. Dat moest ook beter. AFC moet in deze afdeling blijven was en is onveranderd mijn doelstelling. Maar mijn ervaring is wel: een trainer is zo goed als zijn spelers.’’

Het zijn ook geen profs natuurlijk. ‘’Nee, snap ik, AFC is zo’n club ook niet. Spelers werken of studeren nog. Dat laatste heb ik zelf ook altijd gedaan in mijn proftijd, maar op dit niveau heb je wel echte drive en toewijding nodig. Anders is het voetbal toch een sluitpost.’’

Hoe ging het in Valencia, op het trainingskamp? ‘’Goed, maar voor hard trainen leent dat zich minder. Wel voor teambuilding. Ik heb goede gesprekken met de jongens gehad en heb nu een aardig goed beeld van iedereen. Aan die 4-1 winst daar op Be Quick uit Divisie 3 moet niet te veel waarde worden gehecht, al was het natuurlijk goed voor de moraal.’’

Wat hulp uit onverwachte hoek onderaan, de toestanden bij Achilles en De Dijk? ‘’Misschien, maar ik maak me maar niet druk over ontwikkelingen waarop ik geen enkele invloed heb.’’

Excelsior Maassluis. Winnen? ‘’Doe ik niet aan mee. Ze behoren tot de 5-6 beste ploegen, maar in deze divisie kan iedereen van iedereen winnen of verliezen – uit en thuis.’’

Scoren ging niet, ook te veel doelpunten tegen. Nu is er als spits bij Raily Ignacio, die jij ooit naar FC Den Haag haalde. Heb je de verdediging ook uitgedokterd?  ‘’Ja, we hebben het even geprobeerd met een 5-lijns defensie, maar dat ging niet goed, dat zit niet in het DNA van het team lijkt ‘t. Het wordt 4-lijns.’’

Waar was je goed in als speler en nu als coach, wat kon/kan beter? ‘’Eerst was ik buitenspeler, later centrumspits. Snel, vooral de eerste 10-25 meter, ook technisch vaardig. Maar als er echt gebikkeld werd zakte ik wat weg. Als dat beter was geweest had ik meer uit mijn carrière gehaald. Als coach kan ik een spelersgroep meenemen in een idee, speel ik geen spelletjes en ben ik recht door zee. Ik zoek intensief contact met spelers, terwijl ik eigenlijk best introvert ben. Dus zo makkelijk gaat me dat niet af.’’                          door Michael van Os