IJsselmeervogels - AFC voorbeschouwing

AFC WIL TEGEN IJSSELMEERVOGELS DE IMPRODUCTIEVE VEREN AFWERPEN

Zaterdag aanstaande gaat de reis naar Spakenburg. Op Sportpark De Westmaat ontmoeten we om 15.30 uur IJsselmeervogels, dat dit seizoen debuteert in de Tweede Divisie. Vreemd genoeg, want  met zeven algemene landstitels en nog heel veel meer prijzen is deze vereniging het meest succesvol in het Nederlandse amateurvoetbal. Tot ieders verrassing wist IJsselmeervogels zich in seizoen 2015-16  niet te plaatsten voor de Tweede Divisie. Afgelopen seizoen werd die omissie goed gemaakt met het kampioenschap van de Derde Divisie, daarbij wel geholpen door de bijzonder veel scorende spits Barry Powell die in de winterstop overkwam van Kozakken Boys én de KNVB die een extra transferperiode mogelijk maakte. Opvallend genoeg degradeerde vorig seizoen Spakenburg uit de tweede Divisie, waardoor de legendarische derby’s op de Westmaat tussen de Rooien en de Blauwen ten minste nog een jaar op zich laten wachten.

IJsselmeervogels is dit seizoen uitstekend begonnen. Na vier wedstrijden stond de voormalige landskampioen op de tweede plaats met 10 punten. De 1-0 thuiszege in de openingswedstrijd tegen Kozakken Boys en de 0-3 winst in de Betuwe op FC Lienden maakten veel indruk. Maar na deze vier wedstrijden volgden drie gelijke spelen tegen Rijnsburgse Boys uit (0-0), Jong Sparta thuis (1-1) en tegen VVSB in Noordwijkerhout (2-2). De laatste wedstrijd was uitermate spannend. IJsselmeervogels kwam niet zonder fortuin met 10 man terug van een 2-0 achterstand door doelpunten van invaller Robbert Olijfveld. Ook  de wedstrijd van afgelopen  zaterdag was bijzonder spectaculair, maar dan wel vooral door de uitslag. De Treffers, met Nick de Bondt en Cedric Bajeck in een hoofdrol, wist maar liefst met 1-5 te winnen op de Westmaat en dat zal nog niet veel eerder zijn gebeurd. De succesvolle zondagclub uit Groesbeek-Zuid sloeg al binnen 10 minuten toe met twee doelpunten, een dreun die de thuisploeg niet meer te boven kwam.

AFC beleeft tot nog toe een zeer teleurstellend seizoen. Dat kondigde zich al aan in de openingswedstrijd tegen Achilles’29, die andere succesvolle vereniging uit Groesbeek. AFC was beslist niet de mindere op thuisbasis Goed Genoeg, integendeel, maar moest ondanks een groot aantal kansen met 0-3 het onderspit delven. Inmiddels zijn we zeven wedstrijden op weg in deze competitie en staat ons aller eerste op een voorlaatste plaats met vier punten, negen punten minder dan IJsselmeervogels. De laatste vier wedstrijden werden verloren van HHC in Hardenberg (2-0), thuis van De Treffers (1-4), in Tiel van TEC (2-0) en afgelopen zondag thuis van VVSB (0-1). Het grote euvel is het gebrek aan scorend vermogen, de totaalscore van vier doelpunten spreekt boekdelen. De aanval schiet behoorlijk tekort, verdedigend ziet het er een stuk beter uit. Dit mede door een brede selectie die het mogelijk maakt om geblesseerde spelers als keeper Patrick Zonneveld (welbekend bij IJsselmeervogels) en captain Magid Jansen adequaat te vervangen. Keeper Joey Potveer en centrale verdediger Rob Rietveld kwijten zich goed van hun taak. Aanvallend is het dus hopen op betere tijden, op ballen die niet net naast maar in het doel van de tegenstander verdwijnen of op de lat uiteenspatten, zoals Ilias Zaimi in de tweede helft bij 0-0 overkwam tegen VVSB. Maar ook hopen dat de vorm weer snel terug is, want onze spitsen kunnen echt veel beter dan ze tot nog toe hebben laten zien.

Hoe dan ook zullen we zaterdag aanstaande uit een ander vaatje moeten tappen om met een goed resultaat weer naar Amsterdam af te reizen. Hoewel de uitslagen de laatste weken minder zijn dan men in Spakenburg gewend is beschikt IJsselmeervogels over een sterke ploeg die zich kan meten met de top van het amateurvoetbal. Aanvallend is er veel talent en scorend vermogen in huis met de al genoemde Barry Powel, Sherwin Grot, Oktay Östürk , Robber Olijfveld (afkomstig van ASWH) en Samir Merraki ( overgekomen van VVOG). In de selectie van IJsselmeervogels treffen we ook de inmiddels 37 jarige keeper Raymond van Emmerik die als stand in optreedt van de 23 jarige Jaimy Schaap. We herinneren ons nog de succesvolle vijf seizoenen van Raymond bij AFC, waarin hij  tot beste speler van het jaar werd uitgeroepen, een prijs die hem overigens ook bij IJsselmeervogels ten deel viel. Een geweldige keeper kortom, met een fantastische reactie. Bijzonder is ook dat trainer Willem Leushuis weer terug is bij IJsselmeervogels, de club waarmee hij in 2006 algemeen kampioen van Nederland werd. Leushuis volgde aan het begin van dit seizoen de onverwacht vertrokken Sandor van der Heide op. Eenzelfde situatie als in 2013 toen Maarten Stekelenburg onverwacht naar de KNVB vertrok en Leushuis hem bij AFC opvolgde. In dat seizoen werd hij met AFC Nederlands kampioen bij de zondagamateurs, een unieke prestatie. Nu zit Willem dus op de bank bij onze tegenstander IJsselmeervogels. Bijzonder is het wel.

Wat gaat worden op het rode deel van De Westmaat? IJsselmeervogels is als thuisspelende en hoger geklasseerde ploeg natuurlijk de favoriet in de allereerste competitiewedstrijd tegen AFC in de geschiedenis. Maar het kan natuurlijk verkeren zoals de ’eeuwige nummer één van het zondagvoetbal’ De Treffers onlangs liet zien. Hopelijk werpt AFC, ‘de eeuwige nummer twee’,  zijn improductieve veren af en begint aanstaande zaterdag de victorie in Spakenburg. Succes!

MvdW