IJsselmeervogels - AFC voorbeschouwing

KOPLOPER AFC GAAT  VOOR DE WINST OP IJSSELMEERVOGELS

Na een korte, natte winterstop vervolgen we aanstaande zaterdag de competitie in Spakenburg tegen IJsselmeervogels. De Rooien maken tot nog toe een lastig seizoen door, net als vorig seizoen toen maar net degradatie kon worden voorkomen. Een zestiende plaats  na achttien wedstrijden past niet bij de reputatie van de zevenvoudig Algeheel Amateurkampioen. Tot opluchting van De Rooien werd de laatste wedstrijd in 2022 in Oostzaan gewonnen van OFC. IJsselmeervogels startte dit seizoen met een zege, ook op OFC. In de daaropvolgende negen wedstrijden werd niet meer gewonnen. Na zeges op Kozakken Boys en FC Lisse en het gebruikelijke gelijkspel tegen De Blauwen leken De Rooien begin november het lek boven te hebben, maar daarna vielen de resultaten weer tegen. De thuisnederlagen tegen Jong Volendam en Scheveningen (1-5!) kwamen vooral hard aan. En dat alles met een ploeg die een flink aantal goede spelers kent, zoals keeper Jaimy Schaap, captain Wessel Boer, Mike van der Laar, Kevin Sterling, Steven Sanches Agulo, Morad El Haddouti en Khalid Tadmine.

De tegenvallende prestaties bezorgde de Technische Commissie van IJsselmeervogels veel overwerk. Trainer Gert Peter de Gunst en zijn assistent Ton Cornelissen moesten onlangs het veld ruimen voor Rob Hilbers en Michaël Weggemans, die met ondersteuning van oud HFC’er Paulo Meijndershagen, het seizoen moeten afmaken. Volgend seizoen staat Gert Jan Karsten voor de groep, een trainer die we nog kennen van HHC Hardenberg. Ook werden per direct drie spelers aan de selectie toegevoegd. Marouane Afakar, de veel scorende vleugelspeler, kwam over van Top Oss, middenvelder Gino Bosz van Unicum en centrale verdediger Junior van der Velden van Sporting ’70. Voor volgend seizoen werden de topscorers van Quick Boys, OFC én OJC, Youssef El Kachati, Niels Butter en Dennis Knuiman, aangetrokken, plus de multifunctionele captain van Kon. HFC Jim Hulleman. Hij treft bij IJsselmeervogels Daniël van Son, Wessel Boer en Khalid Tadmine die eerder ook aan de Spanjaardslaan speelden. Linksback Lucas Leverland en centrale verdediger Kaj Ramsteijn van resp. Rijnsburgse Boys en Kozakken Boys maken volgend seizoen ook de overstap naar het rode deel van de Westmaat.

Bij koploper AFC kunnen op dit moment weinig veranderingen in de selectie en staf genoteerd worden. Kenny Teijsse, onlangs nog gehuldigd voor zijn honderdste wedstrijd in AFC 1, speelt de tweede helft van dit seizoen bij Unicum, samen met zijn tweelingbroer Jordy. We wensen Kenny en Jordy veel plezier en succes. Aan de selectie werd Julian van der Greft toegevoegd. Hij maakte deel uit van de selectie van ons eerste zaterdagteam. Heel veel reden om de zaken anders aan te pakken zijn er niet op dit moment bij The Reds. Het team van de dit jaar bij AFC 1 debuterende trainer Benno Nihom is in de afgelopen tijd steeds beter gaan voetballen. Dit wordt goed geïllustreerd door de eerste negen wedstrijden te vergelijken met de laatste negen wedstrijden. In de eerste periode werd vier keer gewonnen, drie keer werd het gelijk en twee keer werd er verloren. In de tweede periode werd acht keer gewonnen en werd één keer gelijk gespeeld. De doelcijfers zijn ook veelzeggend: periode 1. 11-6, periode 2. 29-10.  De aanval draait inmiddels dus op volle toeren en heeft met Melvin Platje (9), Railly Ignacio (8), Splinter de Mooij (7) en Joël Tillema (6) heel wat ijzers in het vuur. Alleen de voorhoede van runner up HHHC Hardenberg scoorde tot op heden meer dan AFC (43 vs 40 doelpunten). Verdedigend zat het de afgelopen achttien wedstrijden heel goed dicht bij ons aller eerste. Gijs van Zetten moest maar zestien de bal uit het net halen en is daarmee de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie. Bij elkaar dus prachtige cijfers op het tussenrapport, hopelijk kunnen we ook zo tevreden zijn over het eindrapport. De voorbereiding op het vervolg van het seizoen verliep in ieder geval naar wens met een geslaagd trainingskamp in Marbella en oefenwedstrijden tegen Jong Volendam en Ter Leede die afgelopen zaterdag beiden werden gewonnen.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag aan de rode kant van De Westmaat? Wie het weet mag het zeggen.  IJsselmeervogels zal in ieder geval alles op alles zetten om het nieuwe jaar te starten met een klinkende overwinning op de koploper. De nood is hoog bij de oud-kampioenen, de bakens moeten per se worden verzet.  Mede door een aantal nieuwe spelers en een andere trainersstaf hopen De Rooien snel uit de gevarenzone te komen. Voor AFC liggen de kaarten geheel anders. De koppositie moet verdedigd worden, te beginnen door een zege op IJsselmeervogels. Eerder dit seizoen werd op sportpark Goed Genoeg met 3-0 door The Reds gewonnen van De Rooien door goals van Melvin Platje (2x) en Raily Ignacio. Met dezelfde cijfers werd een jaar eerder ook op de Westmaat gewonnen door doelpunten van Tim Linthorst, Raily en Thomas Verhaar. Per saldo won AFC van de negen onderlinge competitieduels er zes, IJsselmeervogels won drie keer. Opmerkelijk is dat de Vogels twee keer wisten te winnen in het seizoen 2019-2020 toen een wervelend AFC de kampioensvlag van de Tweede Divisie mocht hijsen. En natuurlijk herinnert iedereen zich het winnende doelpunt van Koen Bosma die in Spakenburg op 21 oktober 2017 bijna van eigen helft de keeper van IJsselmeervogels wist te verrassen.

We gaan er zaterdagmiddag eens goed voor zitten en hopen dat onze jongens de vorm van voor de winterstop hebben meegenomen. Als dat zo is, is er goede hoop op een mooi resultaat. Succes!

MvdW