IJsselmeervogels - AFC voorbeschouwing

AFC wil tegen IJsselmeervogels de weg omhoog een vervolg geven

Zaterdag gaat de reis naar de rode kant van sportpark De Westmaat. In Spakenburg ontmoeten we IJsselmeervogels, bij de amateurs met voorsprong de meest succesvolle voetbalclub van ons land. De erelijst is zeer lang. De rood-witten werden o.a. zeven keer algeheel kampioen van Nederland. In 2017 promoveerde IJsselmeervogels van de Derde naar de Tweede Divisie en sindsdien is het nog niet gelukt een titel toe te voegen aan het imponerende totaal. Met een negende, derde en vijfde plaats wel steeds in linker rijtje, maar daarvan zullen de supporters van De Vogels niet opgewonden raken. Dat geldt zeker ook voor de start van dit seizoen, want die valt ronduit tegen. Na 5 wedstrijden staat IJsselmeervogels met vier punten op een 16e plaats. Alleen ASWH en GVVV begonnen nog slechter. Wel moet worden opgemerkt dat het de ploeg van trainer Berry Smit, die Ted Verdonkschot opvolgde, niet erg meezat. Zo maakte Quick Boys in de 94e minuut de enige treffer op de Westmaat en zat het ook afgelopen zaterdag aan de Spanjaardslaan bepaald niet mee tegen Kon. HFC. In Haarlem waren de rood-witten driekwart van de wedstrijd de baas op het veld, maar lieten na de 0-1 voorsprong door een doelpunt van Khalid Tadmine (jarenlang succesvol bij Kon. HFC) uit te bouwen. Toen Sietse Brandsma in de 67e minuut de gelijkmaker op het scorebord toverde en een overtreding van Jesse Wielinga veel te zwaar werd bestraft met een rode kaart keerden de kansen en liep de score in de slotfase nog flink op. Een zeer geflatteerde 4-1 nederlaag dus, ongetwijfeld een zware domper voor de Rooien. Een oppepper volgde afgelopen dinsdag in het bekerduel tegen het ambitieuze Sportlust’46, koploper in de Derde Divisie. Na een 1-0 voorsprong via Tadmine, werd het nog behoorlijk spannend toen de trots van Woerden tegen scoorde. In de verlenging trok IJsselmeervogels de wedstrijd naar zich toe door twee goals van de razendsnelle Yassine Tekfaoui, die vorig seizoen bij Jong FC Utrecht speelde.

AFC startte het seizoen ook lang niet optimaal, al worden de resultaten langzamerhand beter. De 4-1 nederlaag tegen Katwijk in de openingswedstrijd op sportpark Goed Genoeg dreunt nog steeds een beetje na. De regerend kampioen had na een 2-0 achterstand in de tweede helft uitzicht op een gelijkspel na een doelpunt van Raily Ignacio. Maar het liep toch anders door toedoen van de geslepen spitsen El Azzouti (vorig seizoen nog IJsselmeervogels) en Mengerink. Inmiddels zijn The Reds vier competitiewedstrijden verder en is de sprong naar het linker rijtje gemaakt. Afgelopen zondag werd het verrassend sterk gestarte TEC met 2-1 geklopt. Een verdiende zege, ongetwijfeld, maar ook een felbevochten overwinning want de ploeg uit Tiel gooide met een boomlange ploeg heel wat fysieke kracht in de strijd. De 1-0 voorsprong via een kopbal van Splinter de Mooij, die overkwam uit de Feyenoord-jeugd, werd te niet gedaan door een penalty van Gino Bosz, die zo later uit de TV-beelden zou blijken, niet terecht gegeven was. 1-1 bij rust, de wedstrijd kon nog alle kanten op. Maar in de tweede helft pakte de ploeg van trainer Uli Landvreugd uitdrukkelijk het initiatief en drukte dat maar mondjesmaat uit in een tweede treffer, nu via het hoofd van Raily, die perfect bediend werd door Thomas Verhaar, de oud-prof van Excelsior en Sparta Rotterdam. Per saldo staat AFC na vijf duels met acht punten op een achtste plaats, vier punten achter koploper Katwijk. Afgelopen dinsdag werd in de bollenstreek voor de beker gespeeld tegen FC Lisse. Een pittig duel, met nogal wat kaarten, waaronder een rode voor de thuisploeg. AFC kwam al heel snel achter met 1-0 en maakte nog in de eerste helft gelijk. Hoewel er veel kansen waren, over en weer, bracht de verlenging de beslissing na een fraaie spitsen goal van Raily.

Wat betekent e.e.a. voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag in Spakenburg? IJsselmeervogels zal er ongetwijfeld alles aan doen om de weg naar boven in te slaan. Een paar zeges op rij kunnen in dat opzicht een hoop effect hebben, want de onderlinge verschillen in de Tweede Divisie zijn niet erg groot. IJsselmeervogels beschikt over een sterke ploeg met heel veel nieuwelingen, waaronder Daniël van Son (afkomstig van Kon HFC), Kai Heeringa (Thoi Lakatamias, Cyprus), Jesse Wielinga (SteDoCO), Darren Rosheuvel (Wooter Academy), Stéven Sanchez (Katwijk), Rydell Poepon (Boluspor, Turkije) en de al even genoemde Khalid Tadmine (Kon. HFC) en Yassine Tekfaoui (Jong FC Utrecht). Enkele oudgedienden zijn er ook: de uitstekende keeper Jaimy Schaap, Marcio van Leijenhorst, Eef van Riel, Mike van de Laar en topschutter Danny van de Meiracker. Aan de van Jong FC Volendam afkomstige trainer Berry Smit de taak om al dit talent tot een hecht, winnend team te smeden. AFC-trainer Uli Landvreugd heeft uiteraard dezelfde opdracht, zij het dat AFC wat minder nieuwe spelers telt. In het ultra korte seizoen 2020-2021 maakten Oussama Silali (FC Lisse), Joël Tillema (Rijnsburgse Boys) en Guus van Weerdenburg (Katwijk) de stap naar The Reds, dit seizoen waren dat Thomas Verhaar (Excelsior Rotterdam), Segun Owobowale (Noordwijk), Koen Wesdorp (ASWH) en Splinter de Mooy (Feyenoord). Al deze spelers staan regelmatig in de basis, de technische commissie heeft haar werk goed gedaan.

De ploegen lijken zo op papier redelijk tegen elkaar opgewassen. Een spannende wedstrijd ligt in het verschiet. In het verleden gaven De Rooien en The Reds elkaar ook weinig toe. In ieder geval is de balans na 2 bekerwedstrijden (in een ver verleden) en zes competitiewedstrijden volledig in balans. Vier keer werd gewonnen, vier keer verloren. Uiteraard herinneren we ons de wedstrijd op 21 oktober 2017 nog heel goed toen Koen Bosma keeper Schaap van een meter over de middellijn verraste met een perfecte bal onder de lat. De laatste uitwedstrijd voor AFC op de rode kant van de Westmaat ging echter met 5-1 verloren, wel nadat Raily de score had geopend en AFC in de eerste helft kans had op meer doelpunten. Op Goed Genoeg werd revanche genomen voor deze nederlaag en werd het 2-0 voor de ploeg van Uli Landvreugd. Dit door sterk spel, een heel vroege goal van Robbert Schilder én een intikker van Jordi Teijsse, die nu bij Kozakken Boys speelt. Hopelijk staan onze spitsen zaterdag op scherp en is onze defensie vanaf minuut één alert. Als dat allemaal gebeurt kan er weer gewonnen worden in Spakenburg. Succes!

MvdW