IJsselmeervogels - AFC voorbeschouwing

Kampioen AFC sluit competitie in Spakenburg af tegen IJsselmeervogels

Zaterdag aanstaande wordt het laatste competitieduel gespeeld. De 34e (!) wedstrijd van ons allereerste vindt in Spakenburg plaats tegen IJsselmeervogels op het rode deel van de Westmaat en begint om 15.30 uur. Ook te zien via Fox Sports.
Velen hadden lang de verwachting dat bij de Vogels de beslissing zou vallen over het kampioenschap. Maar het liep anders omdat de Rooien in de slotfase van de competitie tegen een aantal nederlagen aanliepen en The Reds in deze fase wél overeind bleven.
Op 5 mei werd AFC kampioen met elf punten voorsprong op IJsselmeervogels en dat verschil in punten bestaat nog steeds. Tegen deze achtergrond heeft de wedstrijd van aanstaande zaterdag flink aan belang ingeboet, hoewel IJsselmeervogels nog wel een periodetitel moet zien veilig te stellen, graag als derde wil eindigen én voor eigen publiek het seizoen natuurlijk goed wil afsluiten met een zege op de kampioen.
Onze jongens zullen ook op waardige wijze afscheid willen nemen van dit fantastische seizoen, waarin ook in de KNVB-beker enkele eclatante successen werden geboekt. Maar het blijkt toch lastig om je weer voor de volle 100% op te peppen, zoals ook in Maassluis bleek tegen een zeer gedreven spelend Excelsior. Mogelijk is ook de dit seizoen verloren thuiswedstrijd tegen de Vogels nog een inspiratiebron, want dat resultaat kwam door het onfortuinlijke wedstrijdverloop hard aan.

 Laten we nog even teruggaan naar dit spraakmakende duel op 12 januari jl., direct na de winterstop. Een zeer belangrijke wedstrijd, want AFC stond toen op kop met vijf punten voorsprong op runner up IJsselmeervogels. Een zege van The Reds zou met acht punten verschil een flinke stap zijn richting het kampioenschap, bij een overwinning van de Rooien zou alles weer helemaal open liggen. Het werd op sportpark Goed Genoeg een geweldige wedstrijd die in overeenstemming was met de hoge klassering van beide teams. AFC was technisch wat beter, speelde op de aanval, IJsselmeervogels toonde zich onverzettelijk en loerde op een buitenkansje. Nadat Felitciano Zschusschen in het begin een enorme kans had gemist om de score voor de Vogels te openen was het de beurt aan AFC om Jaimy Schaap een paar keer onder vuur te nemen, maar de openingsgoal viel onverwacht aan de andere kant toen een blunder in de AFC-defensie koelbloedig door Danny van den Meiracker werd afgestraft. Even later werd het door Milan Hoek weer gelijk en was Yordi Teijsse nog twee keer dicht bij een doelpunt. 1-1 bij rust en na de thee kwamen de Vogels weer op voorsprong via een penalty van Van den Meracker na een overtreding van Derre Kwee op Mike van de Laar. Een zuivere penalty, was de algemene mening, maar na het zien van de TV-beelden toch wel een kwestieuze beslissing. Weer kwam AFC op gelijke hoogte, nu door een kopbal van Kenny Teijsse, en na deze goal leken The Reds de wedstrijd naar zich toe te trekken.
Maar het duel kreeg echter een heel ander slot door de komst van invaller Maurice de Ruiter. Deze in de winterstop van DVS’33 Ermelo gehuurde spits, inmiddels weer bij IJsselmeervogels vertrokken, slalomde in extra tijd door de AFC-defensie en struikelde over Patrick Zonneveld, nadat onze keeper de bal naar de zijkant had weggewerkt. Penalty, meende de scheidsrechter ten onrechte, maar De Ruiter schoot vervolgens de winnende goal van elf meter feilloos binnen. Grote teleurstelling bij AFC en een beetje woede, na het laatste fluitsignaal, blijdschap bij alles wat uit Spakenburg aanwezig was, de titel was weer in zicht. Al met al was het een sportieve wedstrijd om van te genieten, tussen twee vaardige ploegen die tot het uiterste gingen. Hopelijk kunnen we aanstaande zaterdag na afloop ook zo tevreden zijn met het vertoonde spel.

 Zoals we inmiddels weten is het na die wedstrijd op 12 januari nog lang heel spannend geweest tussen AFC en IJsselmeervogels aan de top van de ranglijst. Op 23 februari en 16 maart stond de ploeg van trainer Ted Verdonkschot zelfs nog even bovenaan, tot 13 april jl. was het negatieve verschil met het team van trainer Ulrich Landvreugd maar twee punten, ondanks twee flinke uitnederlagen tegen Kozakken Boys (5-0) en Kon. HFC (4-1). Daarna werd achtereenvolgens verloren van HHC, GVVV en De Treffers en was het gat met The Reds plotsklaps onoverbrugbaar. Dit mede door de winst van AFC in deze periode van de moeilijke uitwedstrijden tegen Katwijk en Jong Vitesse. Waaraan het afhaken van de Rooien te wijten is niet duidelijk. Verdonkschot kon en kan beschikken over een sterke, brede selectie. Met goede spitsen als Van den Meiracker, Robbert Olijfveld en Felitcianao Zchusschen, samen goed voor 37 goals, en een uitstekend middenveld met Maikal de Harder, Eef van Riel en Mike van de Laar, die samen 18 doelpunten produceerden. Het zegt misschien ook veel over de concurrentie in de Tweede Divisie, want die is met de sterke selecties van Katwijk, Excelsior Maassluis, Kon. HFC, HHC, Spakenburg, GVVV, Jong Vitesse, Rijnsburgse Boys én AFC natuurlijk ook groot. Het programma in de Tweede Divisie is loodzwaar en een terugval na bijna 30 duels is dan ook weer niet zo onverklaarbaar.

 Des te knapper dat AFC in dit sterke gezelschap zo overtuigend kampioen is geworden. Natuurlijk spelen Raily Ignacio, Yordi en Kenny Teijsse hierbij een belangrijke rol. En dat niet alleen vanwege de 60 (!) doelpunten die ze tot nu toe maakten. Yordi en Kenny inspireren door hun niet aflatende inzet, ze zijn overal op het veld te vinden. Raily, met 26 veldgoals topscorer van de Tweede Divisie, dwingt niet alleen respect af door zijn productiviteit maar ook door zijn gedrag in het veld. Hij wordt zwaar verdedigd, soms wordt het voetballen hem totaal onmogelijk gemaakt en lang niet altijd wordt hij hiertegen in bescherming genomen. Het incasseringsvermogen van onze spits is buitengewoon groot en verdient dan ook veel lof. Maar het draait uiteraard niet alleen om deze drie spelers, want het kampioenschap is vooral ook een teamprestatie. Zonder Patrick Zonneveld, een keeper in topvorm, was het niet zo gelukt, zonder de passes van Milan Hoek en de assists van Melvin Grootfaam ook niet. Om maar enkele voorbeelden te noemen, want ook de nieuwkomers Tim Linthorst, in de tweede competitiehelft helaas langdurig geblesseerd en Fouad Belarbi stonden niet voor niets direct in de basis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prestatie van de op dit niveau debuterende trainer Ulrich Landvreugd, die de spelers niet alleen op de goede plaats zette, maar die de breed en gevarieerd samengestelde spelersgroep met zijn staf smeedde tot een eenheid op het veld.

 Wat gaat het aanstaande zaterdag in Spakenburg worden? Op 21 oktober 2017 won AFC op het rode deel van de Westmaat tegen de verdrukking in met 0-1. Het prijswinnende doelpunt was van Koen Bosma, nu werkzaam in het Midden-Oosten. Het afstandsschot vloog er van eigen helft bijzonder fraai in. Er is sinds die tijd een hoop veranderd. AFC stond toen stijf onderaan, wist uiteindelijk het vege lijf te redden en is in dit seizoen weken voor eind van de competitie al kampioen. IJsselmeervogels was dit seizoen ook beter op dreef dan het seizoen daarvoor, maar kwam in de slotfase een beetje tekort. De Rooien zullen het seizoen voor eigen publiek winnend willen afsluiten. Bovendien staat er voor de Vogels nog het een en ander op het spel. Voor AFC zit dit prachtige seizoen er bijna op. Hopelijk kunnen onze jongens nog wat moois laten zien en kunnen we genieten van een aantrekkelijke wedstrijd. Een duel dat ongetwijfeld ook in het teken zal staan van het afscheid van verschillende spelers. Zoals captain Magid Jansen bij AFC die vooraf aan de wedstrijd tegen VVSB afgelopen zaterdag na 258 caps al afscheid nam van het thuispubliek, tweede keeper Joey Potveer die naar HBOK vertrekt en Tom van den Brink en Rob Rietveld die volgend seizoen bij het eerste zaterdagteam van AFC gaan spelen. Bij IJsselmeervogels vertrekken ook verschillende spelers, zoals Shanon Carmelia, Felitciano Zchusschen, die volgend seizoen voor VVSB uitkomt, Kevin de Visser, die na één seizoen weer teruggaat naar Kon. HFC én Gévero Markiet, die de oversteek maakt naar AFC. We gaan deze laatste wedstrijd van het seizoen speciaal op hem letten. Zet ‘m op Gévero!

 MvdW