IJsselmeervogels - AFC verslag

Droomgoal Koen Bosma beslist IJsselmeervogels-AFC

In Spakenburg won AFC onverwacht van IJsselmeervogels. De ploeg van Wim Leushuis was vooral in de eerste helft  gevaarlijker dan het team van Ton du Chatinier, maar ging slordig met de kansen om. In de tweede helft maakte Koen Bosma verrassend de enige goal van de wedstrijd met een doeltreffende knal van ruim vijftig  meter, een jongensboek waardig. Omdat de concurrentie ook succesvol was staat AFC nog steeds voorlaatste. Maar deze eerste uitzege geeft perspectief en smaakt zeker naar veel meer.

Het is één uur als ik op Goed Genoeg arriveer om mee te rijden met de spelersbus naar Spakenburg. Er staat wel een bus, maar die is overduidelijk van HSV Hoek. De ploeg uit het verre Zeeuws-Vlaanderen neemt het op tegen ons eerste zaterdagteam.  De wapenspreuk op de zijkant van de bus – luctor et emergo – maken de Zeeuwen vanmiddag, zo blijkt later, helemaal waar. Pas in de slotminuten wordt een 2-2 gelijkspel veilig gesteld. Maar waar is de bus van ons aller eerste? Die is, zo hoor ik al snel net weggereden. Dat is natuurlijk jammer, maar ook hoopgevend, onze jongens hebben er vanmiddag kennelijk zin in! Eenmaal met eigen vervoer aangekomen kan ik constateren dat het publiek in Spakenburg zeer goed is opgekomen. Dit ondanks de magere resultaten van IJsselmeervogels de afgelopen weken. Vooral de 1-5 (!) nederlaag tegen De Treffers zaterdag jl. zal hard aangekomen zijn. Maar dat is aan het aantal toeschouwers beslist niet te merken. Het is een drukke én gezellige boel op het rooie gedeelte van De Westmaat.

Wanneer de spelers het zonovergoten kunstgras betreden zien we dat aan de kant van IJsselmeervogels enkele spelers ontbreken, waaronder de veel scorende spits Barry Powel. Hij wordt vervangen door Robbert Olijfveld, die de laatste weken goed op schot was als invaller. Ton du Chatinier start met Malcolm Esajas en Melvin Grootfaam in de spits, met Koen Bosma in een aanvallende rol daar achter. Eelke de Graaf, Tom van den Brink en Matthijs Jesse beginnen op de bank. In de achterhoede neemt Jonathan Richard de plaats in van Rob Rietveld. Captain Magid Jansen is geblesseerd, net als Johan Kulhan, keeper Patrick Zonneveld zit, net hersteld van een lange knieblessure, weer op de bank. De spanning is groot. De Rooien zijn wel weer eens toe aan een klinkende overwinning, na vier keer puntenverlies in successie, The Reds (dit keer in het blauwe uittenue) zijn na een  bijzonder zwakke competitiestart door een erg improductieve aanval ook zeer gediend door een goed resultaat.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Veekamp zoekt IJsselmeervogels direct de aanval.  Akla en Shanon Carmelia laten zich gelden in de eerste minuten. In de 13e minuut is het bijna raak in de korte hoek na een schuiver van Christiaan van Hussen, maar keeper Joey Potveer  weet AFC te behoeden voor een achterstand.  Enkele minuten laten moet Joey het veld verlaten nadat hij bij een botsing met Olijfveld  in zijn gezicht geraakt wordt. Heel erg jammer voor Joey, die door de knieblessure van Patrick Zonneveld al vanaf het begin van het seizoen met verve heeft gekeept. Na enig oponthoud neemt Patrick plaats onder de hem welbekende lat, want in de periode 2013-2016 speelde hij voor IJsselmeervogels. Deze keeperswissel verandert weinig aan het spelbeeld. IJsselmeervogels is sterker en krijgt ook wel kansen, maar is niet doeltreffend in de afronding. Sherwin Grot schiet net naast en Oktay Oztürk knalt op de vuisten van Patrick, die niet veel moeite heeft met zijn nieuwe rol. AFC stelt daar aanvallend bar weinig tegenover. Melvin is na een rush in de breedte à la Robben nog het dichtst bij een doelpunt, maar zijn schot rand strafschopgebied wordt geblokkeerd. Verder is er aan beide kanten veel balverlies wat het kijkgenot niet bepaald bevordert. Hopelijk wordt er in de tweede helft beter gevoetbald. Vooral door AFC, anders is een vijfde nederlaag in successie onvermijdelijk.

Als de spelers weer het veld opkomen is er nog niet gewisseld. De trainers Willem Leushuis en Ton du Chatinier houden hun kruit nog even droog. De Vogels gaan al snel weer op zoek naar een doelpunt, maar zijn daarbij niet erg nauwkeurig. Als het af en toe gevaarlijk dreigt te worden grijpt onze defensie goed in. Vooral Sam Nijpels ligt overal tussen en voor en is in de luchtduels niet te kloppen. In de 58e minuut maakt Ilias Zaimi plaats voor Dean Huisman die mag terugzien op een uitstekend debuut. Hoewel de thuisploeg in deze fase nog wel wat sterker is begint AFC steeds meer mee te doen.  Malcolm Esajas, tot dan toe onzichtbaar, is nu vaak bij combinaties betrokken, de komst van Tom van den Brink voor Melvin geeft een aanvallende impuls. In de 73e minuut is Tom dicht bij de openingstreffer, maar keeper Schaap redt uitstekend. Drie minuten later laat Schaap, die een paar meter voor zijn doel staat, zich echter verrassen door een schot van Koen Bosma van grote afstand. Een wonderschone trap, de afstand berekend op eigen helft en een moment daarna, één meter over de middellijn, tot in de perfectie uitgevoerd. Kortom een Koeniaanse bal, waarop hij een patent heeft, 0-1.
Nog ruim een kwartier te spelen, zou de eerste uitzege binnen kunnen worden gehaald? IJsselmeervogels gooit in deze fase alles op de aanval, brengt een stormram (Ralph Hoevestad) voor een verdediger (Carmelia) en hoopt in ieder geval nog een gelijkspel binnen te halen, maar de AFC-defensie blijft ondanks enkele spannende momenten goed overeind. Bijna is het in de 80e minuut 0-2 na een spectaculaire omhaal van  Derre Kwee. In de 89e minuut bekroont Patrick zijn ijzersterke invalbeurt met een prachtige redding. na een inzet van Grot. De laatste mogelijkheid voor de Rooien is voor Hovestadt, maar zijn kopbal uit een vrije trap verdwijnt over het doel. Het blijft 0-1, zeer teleurstellend voor IJsselmeervogels dat recht had op minstens een punt, een geweldige opsteker voor AFC dat in een zware wedstrijd alles gaf, steeds beter ging spelen en daarvoor beloond werd.

Een blik op de nieuwe ranglijst leert hoe belangrijk de zege op IJsselmeervogels is geweest Hoewel ons aller eerste nog op de voorlaatste plaats staat, vier punten voor het belofteteam van Sparta, bevinden zich de nummers dertien t/m zestien, Barendrecht, FC Lisse, TEC en Achilles’29 zich nu binnen handbereik. De twee volgende wedstrijden worden op ons eigen sportpark tegen het sterke FC Lienden en het  tot dusverre ongenaakbare Katwijk gespeeld. Uitdagende tegenstanders waartegen we weer een mooi resultaat kunnen boeken.  Een week later gaat de spelersbus naar sportpark Middelmors waar de inhaalwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys op het programma staat. Uiteraard zonder ondergetekende, want dat brengt kennelijk geluk!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer (18’ Patrick Zonneveld), © Marien Willemsen, Sam Nijpels, Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Derre Kwee, Mark van den Boogaart, Ilias Zaimi (’58 Dean Huisman), Koen Bosma, Melvin Grootfaam (’69 Tom van den Brink)  en Malcolm Esajas.   

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier