IJsselmeervogels - AFC met verslag

Kampioen AFC in slotfase weer onderuit tegen IJsselmeervogels

Op een moment dat ‘vriend en vijand’ zich verzoend hadden met een 1-1 gelijkspel zorgde een late treffer van Eef van Riel voor een klein feestje bij de Vogels. De periodetitel was binnen, het toch al goede seizoen kon op deze wijze mooi worden afgesloten. Voor AFC, al weken kampioen, niet meer dan een teleurstellend resultaat na een ongekend succesvol seizoen, dat door alle festiviteiten net even te lang duurde.

Het is 13.00 uur als spelers, staf en ereleden willen afreizen naar Spakenburg voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Maar waar is de bus? Er wordt druk gebeld, maar veel helpt het nog niet. Even wordt overwogen de net gearriveerde bus van SV Huizen, dat tegen ons eerste zaterdagteam moet aantreden, te lenen, maar dat scenario is kennelijk te ingewikkeld en ook niet meer nodig want onze bus is inmiddels bijna ter plaatse. Een half uur te laat dat wel. Heel veel doet het er niet toe, want we zijn nog ruim op tijd in het voetbalgekke vissersdorp, dat beslist niet uitgelopen is om de kampioen van de Tweede Divisie aan het werk te zien. Hoe anders zou het zijn geweest als IJsselmeervogels nog kans gemaakt zou hebben op het kampioenschap, maar vier nederlagen op rij van de Rooien hebben de competitie in de afgelopen weken voortijdig in het voordeel van The Reds beslist. Dat de Vogels vandaag nog een periodetitel kunnen winnen en enkele spelers vooraf aan de wedstrijd in het zonnetje worden gezet omdat zij naar een andere club vertrekken boeit de supporters kennelijk veel minder. Er is derhalve ruim plaats op de fraaie tribune en dat was vorig seizoen wel anders toen wij ook bezoek waren op het rode deel van de Westmaat. Tegen de verdrukking in won AFC toen met 0-1 door een prijswinnend afstandsschot van Koen Bosma. Inmiddels is er een hoop veranderd en kunnen we een wedstrijd verwachten die veel meer in evenwicht is. Hopelijk ook een duel met meer doelpunten, maar dat kunnen we, als het een beetje meezit wel overlaten aan Raily Ignacio en de gebroeders Teijsse bij AFC en Danny van den Meiracker, Robbert Olijfveld en Mike van de Laar. Dit seizoen bij elkaar goed voor 100 (!) doelpunten.

Als de feestelijkheden voorbij zijn en in dat verband ook kampioen AFC op hartelijke, culinaire wijze in het zonnetje is gezet door onze gasten, kan de wedstrijd, onder druk van de tv-registratie door Fox Sports, redelijk op tijd beginnen. Bij IJsselmeervogels staan Shanon Carmelia en Gévero Markiet vandaag in de basis voor resp. Jeffrey Buitenhuis en de geschorste Kevin van Diermen. Wij zijn erg benieuwd naar het spel van Markiet, want deze vroegere speler van FC Utrecht speelt volgend seizoen in het prachtige rode shirt met de zwarte V. Bij AFC staat Joey Potveer op doel door een blessure van Patrick Zonneveld, die natuurlijk heel graag had willen spelen tegen zijn oude club. Verder treffen we Cody Claver en Matthijs Jesse in de basis voor Thomas van den Houten en Fouad Belarbi die op de bank beginnen. Vice-captain Jonathan Richard, Tim Linthorst en Sam Nijpels, vorig seizoen in Spakenburg nog de rots in de branding tegen de Vogels, zijn vandaag door blessures niet beschikbaar.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Stef Veekamp hoeft het publiek niet lang te wachten op de eerste kans. De Harder schiet van rechts venijnig in, maar Joey weet met een fraaie redding de openingsgoal te voorkomen. Even later lijkt Matthijs Jesse er aan de rechterkant doorheen te glippen, maar oud-prof Gillian Justiana voorkomt dat met een flinke overtreding. Een gele kaart is zijn deel en de toon is gezet. IJsselmeervogels speelt nog ergens voor en laat niet met zich sollen. In de 13e minuut verschijnt Eef van Riel alleen voor Postveer, maar omdat onze keeper zijn doel vakkundig heeft verkleind, schiet Van Riel tegen onze sluitpost aan. In deze fase kan ook het in groen-wit uitgedoste AFC op voorsprong komen als een korte corner van Milan Hoek Melvin Gortfaam dicht bij het doel van Vogels brengt. Zijn pass op Magid Jansen is op maat, maar onze captain schiet de bal veel te zacht in en biedt zo keeper Jaimy Schaap, die vooraf gehuldigd is voor zijn 100 caps bij de Vogels in drie seizoenen, de kans de bal te stoppen. Jammer, want we hadden Magid die goal in zijn afscheidswedstrijd natuurlijk graag gegund. AFC is wat meer in balbezit, komt ook wel in het strafschopgebied van de Rooien, maar stuit op een hechte verdediging waar Marciano van Leijenhorst en Markiet heersen in de lucht. Nog één keer laat AFC zich gelden als Raily toekomstig ploeggenoot Markiet op links te slim af is. Zijn harde schot wordt uitstekend gestopt door Schaap. In de slotfase van de eerste helft laat Mike van de Laar zich gelden door de bal kiezelhard op de lat te schieten. Het is het laatste wapenfeit van een aardige eerste helft waarin de ploegen niet veel voor elkaar onderdeden.

In de tweede helft mag Felitciano Zchusschen aantreden in plaats van de topscorer van IJsselmeervogels Van den Meiracker. Mogelijk ook omdat deze spits volgend seizoen bij VVSB speelt. De wissel van trainer Ted Verdonkschot pakt heel goed uit. In de 48e schiet Zschusschen met een droge knal de bal achter Joey Potveer vanaf de rand van het strafschopgebied. Ongehinderd, kennelijk is nog niet bepaald wie bij AFC de nieuwe spits moet dekken. Even later zit Joey op de grond. Met een vinger uit de kom. Verzorger Cor Middelkoop slaagt er in de vinger weer in het gelid te krijgen, een topprestatie, maar wat zal dat een pijn gedaan hebben. Het is een groot geluk dat Joey verder wil, want door allerlei omstandigheden is een reservekeeper niet voorhanden. Petje af voor onze keeper die volgend seizoen bij HBOK onder de lat staat. We zijn ruim een kwartier onderweg als Raily weer eens toeslaat na een mooie pass van Melvin. Van Leijenhorst wordt na een korte sprint fraai uitgekapt, waarna onze topspits keeper Schaap volkomen kansloos laat. De 27e goal van Raily dit seizoen, zijn 60e in de Tweede Divisie, een record dat Raily deelt met Danny van den Meiracker. Raily scoorde in anderhalf seizoen 40 goals voor AFC en staat daarmee achtste in de sinds 1986 bijgehouden topscorerslijst. 1. Eshwin de Bruijn 90 (uit 133 wedstrijden), 2. Sjoerd Jens 87 (175), 3. Dennis Purperhart 67 (120), 4. Johan Dol 47 (83), 5. Robert Gehring 47 (245), 6. Magid Jansen 44 (260), 7. Patrick Steenkist 43 (93) en 8. Raily Ignacio 40 (52). Met 0,77 per wedstrijd heeft Raily het hoogste gemiddelde en dat ook nog in de zwaarste klasse: chapeau!

Het is 1-1 met nog een half uur voetbal, de laatste 30 minuten van dit dit geweldige, maar ook loodzware seizoen. De wedstrijd kabbelt een beetje voort, hoewel er aan beide kanten nog wel wat mogelijkheden zijn. Zo kopt Olijfveld in kansrijke positie over en verrast Milan Hoek met een puntertje bijna keeper Schaap. Inmiddels hebben beide trainers gewisseld. Bij AFC komt Fouad in het veld voor Matthijs en is bij zijn eerste balcontact direct gevaarlijk tegen zijn oude vereniging. Als niemand er nog op gerekend heeft komt de beslissende goal er toch nog na een hoge bal van IJsselmeervogels die wordt weggekopt door Magid. De dalende bal wordt op de rand van het strafschopgebied hard en zuiver ingeschoten door Eef van Riel, Milan is een fractie van een seconde te laat. Een knap doelpunt, Joey is kansloos. Met nog 5 minuten te gaan proberen onze spitsten het nog wel, maar er is nog maar weinig tijd. In de 88e minuut vindt ook nog de publiekswissel van captain Magid Jansen plaats. Hij verlaat na 260 wedstrijden onder applaus voor het laatst het veld. Invaller Derre Kwee zwiept de bal nog één voor het doel, maar Yordi kan er bij de tweede paal net bij. Dan vindt scheidsrechter Veekamp het genoeg en wint IJsselmeervogels met 2-1. Daarmee worden de Rooien acht punten achter AFC gedeeld tweede met Excelsior Maassluis en pakken de Vogels ook de derde periode. De stemming zit er dus goed in bij onze gastheren. Een mooi seizoen is uitstekend afgesloten. Voor AFC rest een beetje teleurstelling. Twee keer in de slotfase onnodig verloren van de Rooien, dat voelt niet lekker. Maar het overtuigende kampioenschap vergoed alles en daarom smaakt het biertje in het clubhuis na een tijdje toch wel weer erg lekker.

Het seizoen zit er bijna op. Maandag aanstaande de kampionsreceptie om met onze voetbalvrienden en relaties het grote succes van dit seizoen te vieren. Daarna is dit voetbaljaar voor ons aller eerste echt voorbij en richt de aandacht zich na een welverdiende vakantie al weer snel op het seizoen 2019-2020. Graag tot dan!  

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, © Magid Jansen (88’ Derre Kwee) , Cody Claver (’69 Thomas van den Houten), Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Matthijs Jesse, (’82 Fouad Belarbi), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam. 

Voor de samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier