IJsselmeervogels - AFC 0 - 3 met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC WEER FLINKE STAP OMHOOG NA WINST OP IJSSELMEERVOGELS

In Spakenburg waren The Reds de Rooien met 0-3 de baas. ‘Vriend en vijand’ waren het erover eens dat het een volkomen verdiende overwinning was voor AFC en dat de uitslag zeker niet geflatteerd was. Het krachtsverschil was, op een korte periode na rust na, erg groot. Na afloop van de wedstrijd spitste de discussie zich toe op de vraag: waren zij/wij nou zo slecht of wij/zij nou zo goed? Voor beide standpunten valt wel wat te zeggen.

De dag begint al vroeg, want reisleider Jeroen heeft rekening gehouden met files en andere malheur. Gelukkig verloopt de busreis snel en soepel en is er nog ruim de tijd voor een extra rondje door de weilanden. Én tijd voor politieke bespiegelingen. Met Mona Keijzer is er weer een dame die het kabinet verlaat: hoe moet het verder met bestuurlijk Nederland? Met voetballend Nederland gaat het ieder geval goed, want er mag weer met volle tribunes gespeeld worden. Kijken of de supporters vanmiddag het rode deel van sportpark De Westmaat weten te vinden. Er staat in ieder geval het nodige op het spel. De Vogels zijn de competitie niet al te best begonnen en willen natuurlijk snel weg van de 16e plaats die ze na vijf wedstrijden bezetten. Regerend kampioen AFC staat 8e, is nog niet in grote vorm, maar is na de zwaar bevochten thuiszege tegen TEC in het linker rijtje beland. Dat smaakt naar meer! Beide clubs hebben deze week de lastige voorronde van de KNVB-beker na verlenging overleefd tegen Sportlust’46 (IJsselmeervogels) en FC Lisse (AFC) en dat is goed voor het vertrouwen.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Nagtegaal het kunstgrasveld betreden zien we dat topschutter Danny van den Meiracker ontbreek bij de rood-witten. Hij wordt geplaagd door een knieblessure. Voor Danny en IJsselmeervogels te hopen dat hij weer snel beschikbaar is. In de voorhoede wél Rydell Poepon, inmiddels 34 jaar, die bij AFC in de jeugd begon en nu na een internationale carrière en veel clubs in Spakenburg is neergestreken. Bij The Reds staat Cody Claver weer rechtsback. Derre Kwee is nog steeds geblesseerd en dat geldt ook voor Koen Wesdorp en Joël Tillema. Gévéro Markiet en Robbert Schilder zijn gelukkig weer fit en beginnen op de bank. Opvallend is ook het prachtige reserve-tenue van AFC. Soms wordt uit met een witte broek gespeeld in plaats van een zwarte, in het groen, blauw of helemaal wit, maar dit keer spelen we in het zwart met een rode V, hopelijk blijft dat zo in uitwedstrijden. Verder valt de publieke belangstelling vandaag een beetje tegen. Kennelijk is het nog een beetje wennen aan het nieuwe, geliberaliseerde corona-beleid.

Na het eerste fluitsignaal wordt al snel duidelijk dat de thuisploeg een lastige middag tegemoet gaat. De ‘old blacks’ vallen over veel schijven aan, de Vogels trekken zich een beetje terug op eigen helft en slagen er door het vroege storen van AFC nauwelijks in de bal lang in de ploeg te houden. Het openingsdoelpunt laat niet lang op zich wachten. In de 9e minuut kopt Splinter de Mooij de bal door naar Tim Linthorst die keeper Jaimy Schaap van dichtbij met een omhaal kansloos laat. In de 14e minuut is het weer raak. Splinter onderbreekt op het middenveld een uitval van De Vogels, waarna Thomas Verhaar Raily Ignacio in de ruimte aanspeelt. Na een fraaie passeerbeweging schiet Raily fantastisch raak en staat een mat spelend IJsselmeervogels met nog 75 minuten te gaan voor een bijna onmogelijke opgave. Bijna, want een doelpunt van de thuisploeg kan de wedstrijd natuurlijk wel doen kantelen. Maar zover komt het niet in de eerste helft. De van Kon. HFC afkomstige Khalid Tadmine is pal voor rust nog het meest dichtbij een tegentreffer, maar Patrick Zonneveld weet de boogbal fraai te keren. Verder zijn de beste kansen voor The Reds. Uit een corner lijkt Splinter AFC naar 0-3 te koppen, maar het doelpunt wordt afgekeurd. Wegens buitenspel, duwen of iets anders? Niemand die het weet, ook de TV-beelden bieden geen uitkomst. Hoe dan ook, het staat 0-2 bij rust en dat is meer dan verdiend.

Tijdens de theepauze grijpt de geplaagde coach Berry Smit in en brengt bij de Vogels drie nieuwe spelers in het veld. Collega Uli Landvreugd start met dezelfde elf spelers. De wissels sorteren in het eerste kwartier van de tweede helft enig effect. De Rooien spelen aanvallender en zijn af en toe uit corners gevaarlijk. Maar de AFC-defensie geeft geen krimp. Op een voorzet van de ingevallen Yassine Tefaoui na, die keihard naast wordt geschoten door Poepon. Na deze korte ‘sturm und drang’ periode zakken de Vogels weer helemaal weg en zijn de pupillen van Landvreugd heer en meester op het veld. De kansen op 0-3 stapelen zich op en de thuisploeg mag niet klagen dat een zware overtreding van Kai Heerings op de doorgebroken Raily slechts met een gele kaart bestraft wordt. Verder komt Kenny Teijsse een teentje te kort bij de tweede paal na een splijtende voorzet van Oussama Siali en wordt de mooiste passeerbeweging van de middag door Splinter niet beloond. Hij knalt de bal keihard op de lat.

Het is nog steeds 0-2, maar dan vindt de vrijstaande Thomas Verhaar, na een loepzuivere pass van Guus van Weerderburg, een verre hoek. Schaap is wederom kansloos. De wedstrijd is in de 67e minuut definitief beslist. Dat is het sein voor Uli Landvreugd om te wisselen en Melvin Grootfaam, Segun Owobowale, Gévéro Markiet en Robbert Schilder maken achtereenvolgens hun opwachting. Alle vier doen van zich spreken met een knal op doel (Schilder), enkele voorzetten heel dicht bij het doel van Schaap (Grootfaam), een gigantische kans bij de tweede paal (Markiet) en een kansrijke rush (Owobowale). Maar het vizier staat net niet scherp genoeg of het ontbreekt deze invallers aan een beetje geluk. Als de goed leidende scheidsrechter Nagtegaal voor het laatst fluit is het 0-3, en dat is een prachtig resultaat voor AFC dat in Daniël Maatsen, Tim Linthorst en Splinter de Mooij enkele uitblinkers in huis had. Keeper Zonneveld had niet veel te doen, des te knapper dat hij een paar keer goed en solide ingreep. Verder komt Raily Ignacio, net als het gehele team, steeds beter in vorm en dat is heel goed nieuws. Tot slot wil ik graag de loftrompet steken over onze captain Milan Hoek: hij was overal en vormde met zijn doelgerichte en oogstrelende spel het cement van het team: chapeau!

Aanstaande zaterdag komt Kozakken Boys op bezoek, met Jordi Teijsse. Dé kans om weer wat te stijgen in het linker rijtje. Komt dat zien!

Opstelling AFCPatrick Zonneveld, Cody Klaver, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Milan Hoek (C), Kenny Teijsse (78. Robbert Schilder), Thomas Verhaar (78. Gevero Markiet), Oussama Sialli (70. Segun Owobowale), Splinter de Mooij en Raily Ignacio (69. Melvin Grootfaam).

MvdW

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier