IJsselmeervogels - AFC 0 - 2 met verslag en TV samenvatting

KOPLOPER AFC TOONT VORMBEHOUD TEGEN IJSSELMEERVOGELS

The Reds zijn  na de winterstop goed gestart. Op het rode deel van de Westmaat werd in een niet al te opwindende wedstrijd met 0-2 gewonnen van de Vogels, die een groot deel van de wedstrijd achter de feiten aanvlogen. Het krachtsverschil tussen de koploper en de nummer zestien was erg groot, maar het duel had ook anders kunnen uitpakken als de bal al snel op de Amsterdamse stip was gegaan na een onduidelijk penaltymoment. Andersom had Raily Ignacio de wedstrijd vlak voor rust al kunnen beslissen, maar zijn penalty rolde helaas naast het doel. Nu bleef het in de eerste helft 1-0 via een fraaie goal van Dalian Maatsen. Na rust gooide Melvin Platje de wedstrijd met een droge knal in het slot.

Het is mistig op de Westmaat, maar echt hinderlijk is het niet. Dat wordt anders als de supporters van IJsselmeervogels vooraf aan de wedstrijd hun vuurwerk afsteken. Gelukkig trekt de rook na enige tijd op en kan de wedstrijd onder leiding van scheidsrechter Jaafar Aafouailan beginnen. Een zeer belangrijk duel voor De Rooien en The Reds. IJsselmeervogels staat in de gevarenzone en wil zo snel mogelijk in veilige haven zien te komen. Om dat te bewerkstelligen hebben trainer Gert Peter de Gunst en zijn assistent Ton Cornelissen het veld moeten ruimen voor Rob Hilbers en Michaël Weggemans, die het seizoen moeten afmaken, geassisteerd door oud-HFC’er Paulo Meijndershagen. Verder zijn tussentijds drie nieuwe spelers aangetrokken, te weten centrale verdediger Junior van der Velden, middenvelder Gino Bosz en aanvaller Marouane Afakar, spelers met een profverleden. Van der Velden en Bosz staan vandaag in de basis, Afakar is geblesseerd en moet dus nog even wachten op zijn competitiedebuut voor de Vogels.  

Koploper AFC wil uiteraard die mooie eerste plaats vandaag met een driepunter verdedigen, wetende dat runner up HHC Hardenberg met maar één punt achterstand op de loer ligt. In tegenstelling tot de De Rooien is het op het personele front bij The Reds tamelijk rustig. Kenny Teijsse maakte in de winterstop de overstap naar Unicum, waar hij met broerlief Jordi het seizoen vervolgt. Julian van der Greft, speler van Zaterdag 1, werd onlangs toegevoegd aan de selectie van ons aller eerste. Kijkend naar de basis zijn er bij AFC geen verrassingen. Vergeleken met de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen De Treffers staat Gevero Markiet nu wel opgesteld, Tim Linthorst start dit keer op de bank. Net als keeper Patrick Zonneveld die gelukkig weer geheel fit is.

Wat gaat het vandaag worden? Eerder dit seizoen werd het in Amsterdam 3-0 na goals van Melvin Platje (2x) en Raily Ignacio, een uitslag die voor herhaling vatbaar is! Als scheidsrechter Aafouallah voor het eerst fluit laten de Vogels direct hun tanden zien. Nieuwkomer Gino Bosz knalt Joël Tillema ter hoogte van de middellijn onderuit, de toon is gezet. Duidelijk wordt ook dat IJsselmeervogels zich defensief per se niet wil laten verrassen. Dat is eerder dit seizoen al te veel gebeurd. De zevenvoudig Algeheel Kampioen trekt zich op eigen veld terug en laat het spel volledig over aan de koploper. Toch is de thuisploeg in de openingsfase bijna succesvol als een diepe bal van Bosz op spits Khalid Tadmine goed valt en Gevero Markiet achter hem aan moet. Rand strafschopgebied eindigt dit duel met een duikeling van Tadmine. De Rooien schreeuwen om een penalty dan wel een vrije trap met een rode kaart voor Gevero, maar de scheidsrechter oordeelt van dichtbij anders. Geen overtreding!

We mogen van geluk spreken met deze beslissing. Veel invloed op het spelbeeld het dit niet.  AFC is eindeloos in balbezit. De bal gaat van links naar rechts en omgekeerd, af en toe op keeper Gijs van Zetten terug voor de afwisseling. IJsselmeervogels wacht nog immer op eigen helft af wat er gaat komen. Dat is nog niet ontzettend veel. Keeper Jaimy Schaap ziet enkele schoten van Melvin Platje en Joël Tillema van buiten het strafschopgebied hoog over zijn doel vliegen, gevaarlijker is het nog niet. In de 19e minuut is IJsselmeervogels voor de tweede keer dicht bij de openingsgoal na een dekkingsfout van Dalian Maatsen, maar Tadmine schiet de bal net naast. Niet veel later valt het eerste doelpunt aan de andere kant uit een vrije trap na vasthouden van Raily Ignacio door Mitch Willems op de rand van het strafschopgebied. Captain Milan Hoek tikt de bal richting Dalian en zijn schot verdwijnt met een fraaie curve in de bovenhoek. Een beauty, de Westmaat is er stil van. Nog een kwartier te gaan en nadat keeper Gijs van Zetten een vrije trap van Gino Bosz onschadelijk heeft gemaakt proberen onze jongens de wedstrijd helemaal naar zich toe te trekken. De combinaties aan de linkerkant van Guus van Weerdenburg en Cody Claver zijn zeer gevaarlijk, een tweede doelpunt voor AFC hangt in de lucht. Als Raily in de 46e minuut vanaf elf meter mag aanleggen na een handsbal van Daniël van Son lijkt die mogelijk beslissende goal heel dichtbij, maar onze ‘overall’ goalgetter van de Tweede Divisie raakt de bal niet goed en die verdwijnt daardoor een meter naast het doel over de achterlijn. Teleurstellend!

Niet voor IJsselmeervogels, want de oud-kampioen mag nog hoop koesteren op een goed resultaat. Voorwaarde is wel dat de Rooien wat minder behoudend gaan spelen, met meer spelers op de helft van AFC. Dat is beslist niet het geval.  Zeker niet als de Vogels met tien man verder moeten na een tweede gele kaart voorde onstuimige linksback Bradley Martis in de 57e minuut. Onze jongens hebben alle ruimte, maar weten hiervan nog niet te profiteren. Pas in de 76e minuut is het raak als de vrijstaande Melvin Platje uit een corner de bal bij de tweede paal loepzuiver in het doel schiet. Het is 0-2 en de wedstrijd is in feite beslist. AFC-trainer Benno Nihom wisselt een minuut later zijn voorhoede en enkele spelers op het middenveld. Meer doelpunten levert dat niet meer op, hoewel invaller Hetli Soufiane twee keer heel dichtbij bij de 0-3 is.

Als de goed leidende scheidsrechter Affouallah voor het laatst fluit zijn ‘vriend en vijand ‘ het eens dat AFC verdiend heeft gewonnen. Bij de Vogels is Het lek beslist nog niet boven. Maar wat niet is kan snel komen. AFC speelde dit keer vooral degelijk en combineerde er aan de hand van captain Milan Hoek op los. Hiermee was de veertiende (!) zege een feit. Gijs hield dit seizoen voor de achtste keer zijn doel schoon en dat is ook knap. Na negentien wedstrijden spitst de strijd om de koppositie zich vooral toe op het duo AFC en HHC. De Treffers, Rijnsburgse Boys en Katwijk volgen op grotere afstand. Nog 15 wedstrijden te gaan, er kan nog wel veel gebeuren. Aanstaande zaterdag komt TEC op bezoek, daarna volgen de uitwedstrijd tegen RBB en de kraker thuis tegen HHC.  Daarna kunnen we weer een tussenbalans opmaken. In ieder geval zijn onze jongens na de winterstop goed gestart en biedt perspectief!

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (76’ Segün Owobowale), Joël Tillema, Kevin Visser (76’ Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Cody Claver, Melvin Platje (76’ Soufiane Hetli) en Raily Ignacio (76’ Matthijs Jesse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier