Hoe is het nu met .... Frans van den Bor

In deze rubriek “Hoe is het nu met” komen er oud eerste elftal spelers van AFC aan het woord die hun sporen hebben verdiend bij de club.

Hoe is het nu met …… Frans van den Bor

In deze column gaan wij de 74-jarige Frans van den Bor belichten. Met Frans gaat het uitstekend. De oud voetballer laveert tussen zijn moederland Nederland en Zuid-Afrika waar hij 7-8 maanden in het jaar vertoeft. Momenteel is Frans in Nederland en is hij natuurlijk in het clubhuis van AFC te vinden. In oktober gaat hij weer terug naar zijn favoriete land.

BLAUW-WIT EN AFC
Frans begon in zijn jeugd bij Blauw-Wit, waar hij speelde tot zijn 21e jaar, ook enige tijd als contractspeler. Frans begon zijn voetballoopbaan als middenvelder en ging later laatste man spelen. Na een zwaar ongeluk in Joegoslavië waar hij zijn milt kwijt raakte en een aantal ribben brak ging hij na zijn herstel bij AFC voetballen. Frans is inmiddels 52 jaar lid van de club en straalt dan ook een echte AFC Ridder uit. Frans speelde met o.a Kees Gehring, Edwin Geluk, Simon Cohen, Bas Rachman en Henk Bijlsma om maar een paar iconen te noemen. Bijlsma speelde zowel tegen als met Frans.

TEGEN EN MET FRANS GESPEELD
Bijlsma: “Ik ken Frans al vele jaren. In mijn tijd dat ik bij SDW (1967) speelde heb ik acht jaar tegen Frans gespeeld. Toen ik naar AFC (1975) verkaste speelde ik drie-vier jaar met Frans in het eerste bij AFC. Dat was in die tijd een uitstekend team. Frans begon als middenvelder en ging toen laatste man spelen. Op die plaats heb ik Frans de meeste jaren meegemaakt als een ijzersterke centrale verdediger die nooit zijn taken verzaakte. Frans was een uitstekende voetballer en ook een echte leider in het veld. Fysiek stond hij ook zijn mannetje. Penalty’s nemen was helemaal geen probleem voor Frans want ze gingen er altijd in”.

AFC 1 op Schiphol voor hun reis naar Londen, Pinksteren 1978.
Staand van links naar rechts: Johan de Bie (Lid van Verdienste), Bas Rachman, Gé van Dijk (trainer-coach), Ernst Seunke, Theo van Emden (LvV), Hans van Dijk, André Wijnand, Dio Hermens (erelid), Theo Janssen, Edwin Geluk, Jaap van Nek (erelid), Tibor Stroker (verzorger), Benno Leeser, Henk Kappelhoff (ere-voorzitter), Dirk Jan Verhaal en Otto van Rijn (penningmeester).
Voorste rij van links naar rechts: De heer van der Zee (reisleider), Frans van den Bor, Kees Gehring, John Parsser, Pieter Sandberg, Henk Bijlsma, Sal van Gelder (bestuurslid en elftalleider), Simon Cohen, Erik Visser en Eddie Meijer.
Liggend: Thomas Rongen en Henny Kottmann.

AFC BLIJFT ALTIJD DE CLUB NAAR MIJN HART
”Als ik in Nederland ben, meestal voor vier maanden, ga ik altijd als het kan kijken naar het eerste elftal. Ik was bij de bekerwedstrijd tegen ASV De Dijk en dan zie je altijd weer de bekende gezichten. Het is altijd weer een genot om in het clubhuis te zijn. Ik heb een prachtige tijd meegemaakt bij AFC. Dat kan ook niet anders want als je eenmaal hier lid ben geworden gaat dat AFC gevoel nooit meer weg. Een club om trots op te zijn met de vele tradities die het heeft. Het blijft een unieke club al 122 jaar”. 

HET SAINT-TROPEZ VAN ZUID-AFRIKA IN HET DORPJE KNYSNA
Frans heeft al twaalf jaar een tweede huis in het mooie dorpje Knysna in Zuid-Afrika. Zeven maanden is hij daar te vinden in het Saint-Tropez van Zuid-Afrika zoals hij dat zelf noemt. Hij raakt er niet over uit gepraat.

GEWELDIG EN GOED WEER
"Ja het is geweldig toeven in dit mooie dorpje Knysna. Over het weer hebben we niet te klagen. Natuurlijk is het ook wel eens minder maar die dagen zijn op één hand te tellen. Ik heb altijd het gevoel dat ik hier elke dag op vakantie ben. Veel toerisme, goede restaurants, vele excursies op alle gebied, en boottochten zijn hier de orde van de dag. Op een steen afstand ligt het beroemde Knysna Elephant Park. Ook daar kun je je hart ophalen. Je hoort mij niet klagen want het is hier fantastisch leven. Ik hoop dat ik nog vele jaren kan genieten hiervan”.

BRIDGE
Frank is ook gek van het spelletje bridge. “Dat houdt de hersenen in evenwicht. Zowel in Bussum waar ik woon en in Knysna bridge ik altijd met vrienden en kennissen. Een mooie hobby die ik graag in mijn pakket erbij heb. Wat ik al aangaf, ik verveel me nooit maar dat had je al op geschreven”.

Voor eerdere column verslagen klik hier