Hoe is het met …… Said Moumane

Hoe is het met …… Said Moumane

Column van Hennie van de Weerd

In de rubriek “Hoe is het met” komen oud eerste elftalspelers van AFC aan het woord die hun sporen hebben verdiend bij de club.
In deze column gaan wij de 45-jarige Said Moumane interviewen. Said is een bekend figuur op Sportpark Goed Genoeg. Minimaal vier dagen in de week zet hij samen met trainer-coach Ton du Chatinier de lijnen uit, De van origine verdediger begon met voetballen bij de club USM Alger. Het wekte gelijk de interesse van de beloften van FC Utrecht die hem gretig naar de Galgenwaard haalden. Na die periode in Utrecht kwam hij bij FC Hilversum terecht waar hij vijf jaar op sportpark Crailoo zijn kunsten vertoonde tot AFC zich meldde. Het AFC virus had weer eens toegeslagen. 

AFC TIJDPERK
Said (45) is inmiddels 16 jaar lid van AFC. Een bewogen periode met alles erop en eraan kun je stellen. Du Chatinier loopt als een rode draad door de carrière van Said heen. Chatinier is alweer voor de derde keer de man die op Goed Genoeg aan het werk is. Aan zijn zijde en dat is best wel uniek zit Said als zijn assistent. Als speler kwam hij tot 209 caps in het eerste elftal van de Reds waarvan vele wedstrijden onder Du Chatenier. Hoe kan het dan ook anders dat beide heren heel positief zijn over elkaar.

BASIS VOOR MIJ IS GELIJKHEID
Lachend reageert de oefenmeester bij zijn eerste woorden van “Ik moet nu wel even goed uitkijken wat ik over Said ga zeggen. Maar zonder dollen ben ik zeer content over de samenwerking met Said. We gaan alweer het tweede seizoen in samen. Bij Said is het een man een man, een woord een woord. Ik ken Said al vanaf 2001, twee eerdere periodes dat ik hier coach was bij AFC toen hij als speler deel uitmaakte van de selectie. Toen ik hier vorig jaar als coach werd aangesteld was Said al assistent bij AFC. Dat was voor mij een lekkere binnenkomer kan ik je zeggen. Het voelde gelijk vertrouwd.  Wij zijn het ook weleens niet eens met elkaar maar blijven altijd fair en eerlijk tegenover elkaar. Ik loop al heel lang mee in de voetballerij en ik kan je vertellen dat bij een hoop assistenten dat niet het geval is”.

KETTINGZAAG
”Die hebben altijd de bekende kettingzaag in de auto liggen. Als je tegen Said wat zegt blijft dat ook bij hem. Ik ben geen trainer die bepaalt, maar overleggen is voor mij heel belangrijk. Met Said is dat geen enkel probleem.  Assistent zijn is het moeilijkste wat er is. Said staat tussen de spelers en de hoofdtrainer in. Dat doet Said gewoon op een goede wijze. Als ik er een aspect uithaal van de vele is dat hij bijvoorbeeld sterk is in de één op één gesprekken met de spelers. Uiteindelijk ben ik hoofdverantwoordelijk, dat lijkt me duidelijk. Wij doen het op basis van gelijkheid en als het slecht zou gaan trekt Said zich het net zo veel aan als ik. Als speler had Said een goede mentaliteit en was het een boefje in het veld als linksback. Als het even niet ging gooide hij moeiteloos de beuk erin. Dat zie ik nu terug op de bank bij de wedstrijden als hij de spelers oppept. Zo, (lachend) even genoeg nu over Said want het is niet de bedoeling dat hij naast zijn schoenen gaat lopen”.    

TITELS
In 2010 werd Said als speler kampioen van de Hoofdklasse onder Cor ten Bosch. Het seizoen erop werd hij assistent van Ten Bosch. Na een korte periode Stekelenburg volgde Willem Leushuis en pakte hij in 2014 de titel in de Topklasse. Halverwege werd Leushuis ontslagen en volgde Stanley Menzo, die AFC in de Topklasse hield. Met Bart Logchies samen bereikte hij de begeerde Tweede Divisie. Vorig seizoen nam de Utrechter het stokje over van Logchies en begint hij samen met Said aan het tweede seizoen in de Tweede Divisie.

VAKMAN EN EEN DOSIS HUMOR
Said: ”Ja, met Ton samenwerken is een verademing voor mij, zowel vroeger als speler en nu als assistent. Buiten dat Ton een vakman is heeft hij echt Utrechtse humor in zijn pakket. Je lacht je soms een ongeluk als hij weer eens ijzersterk uit de hoek komt. Als het spannend is in de wedstrijd relativeert Ton dat wel even. Ik leer veel van deze man en ik heb toch wel wat goede trainers achter de rug gehad in de afgelopen zeven jaar bij AFC.  Ton is altijd rechtdoorzee en duidelijk. Ik kan goed mij ei kwijt omdat hij me veel vrijheid geeft ook met de trainingen. Ik ken Ton al vanaf 2001 en dat is een groot voordeel. Zeer vertrouwd kan ik je zeggen. Wat mij betreft ga ik voorlopig door bij AFC. Ik heb inmiddels twee gouden ballen in mijn bezit. Daar kan er nog wel eentje bij wat mij betreft. Dat AFC virus is een gevoel wat je niet kan uitleggen. Je moet hier rondlopen bij de club en dan begrijp je het wel”.

NEDERLANDS ZAALVOETBALTEAM
Ook als zaalvoetballer speelde Said op een hoog niveau. Hij begon bij ZVV Hilversum waar hij terstond werd geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Een jaar later ging hij spelen voor HV Veerhuys waar hij drie jaar speelde. Toen diende Ter Beek zich aan waar hij ook een succesvolle periode kende.

RUSLAND-SINGAPORE
Said maakte zijn debuut tegen Zuid-Korea op 1 december 1999. De wedstrijd werd met maar liefst 9-0 gewonnen. Ook was hij o.a aanwezig bij het WK Futsal in Guatemala en het EK in Rusland. Zo speelde Said o.a in het verre Singapore mee in het Tiger5’s-Toernooi waar 3000 toeschouwers de normaalste zaak van de wereld was. Said kwam tot 25 interlands waarvan allen in de basis. Elf keer liet hij het net bollen. Said speelde in het Nederlands zaalvoetbalteam met o.a Henny Lettinck, Anoek Roest en Pascal Langenhuijzen.  

GEZIN EN WERK
”Mijn gezin is me alles. Mijn vrouw en mijn drie kinderen van 14, 11 en 6 jaar betekenen veel voor mij. Ik doe er alles aan om zoveel mogelijk tijd daaraan te besteden vooral omdat ik veel van huis ben. De twee jongens voetballen meestal vroeg op zaterdag. Ik ga dan meestal kijken met mijn vrouw en mijn dochter. In de toekomst hoop ik dat ze dan bij AFC gaan voetballen. Dan moeten ze wel net zo goed zijn als ik was (haha)”.

WERK
Said is in het dagelijks leven Teamchef/Samsung bij VCK Logistics. Said: “Ik doe daar projecten van Samsung. Alle modellen die nieuw binnen komen moet ik checken of alles klopt. Dan mogen ze pas de markt op. Zeer afwisselend werk moet ik je zeggen. Iedere keer als er weer nieuwe modellen op de markt komen is het weer een uitdaging voor mij. Ook op mijn werk heb ik het goed naar mijn zin. Wat mij betreft blijft dat lange tijd zo”.