"Hoe is het met ...... Jos Lonnee"

In deze rubriek “Hoe is het nu met …..” komen oud-eerste elftal spelers van AFC aan het woord die hun sporen hebben verdiend bij de club. Inmiddels is dit 20e editie.

"Hoe is het nu met …… Jos Lonnee"

In deze column gaan we de 72-jarige Jos Lonnee belichten. Jos woont al jaren in Bleiswijk en zal geen mogelijkheid onbenut laten om AFC te bezoeken bij een wedstrijd in de Tweede Divisie. Jos is een echte ras AFC-Ridder en is helemaal gek van de vele tradities die AFC heeft. Daar is hij altijd bij als er weer eentje voorbij komt. Dat is niet zo gek te noemen als je al 62 jaar lid bent van deze club. Op zijn 58e stopte hij met voetballen. Jos speelde nog vele jaren in het veteranenelftal van AFC.

AFSTAND GEEN PROBLEEM
De afstand is voor Jos nooit een belemmering om naar Amsterdam te reizen om AFC aan het werk te zien. De reden dat Jos in 1974 met zijn gezin verhuisde naar Bleiswijk kwam door zijn werk. Daar werd hij aangesteld als directeur van de Rabobank.

SAMEN MET GER VAN CASPEL SCHOOLKAMPIOEN
Op zijn tiende jaar ging Jos voetballen bij AFC. Dat was nog op het oude complex van de Zuidelijke Wandelweg. In 1957 werd hij schoolkampioen van Amsterdam samen met Ger van Caspel. Wat Jos in die tijd niet wist, was dat zijn vader donateur was bij AFC. Daar kwam hij achter via het archief van de club. Zijn vader ging ook steevast kijken bij Jos als hij moest spelen.

DRIE TITELS MET AFC
In de jaren zestig behaalde Jos met AFC drie titels.  Hij was een ouderwetse voorstopper. Om hem voorbij te komen moest je van goede huize komen. Zijn goede spel viel gelijk op en vervolgens werd hij geselecteerd in het Amsterdams jeugdelftal. Jos speelde ook voor het Nederlands en Olympisch (Mexico) amateurelftal.

UNIEK
Na het voetbal is hij zich gaan toeleggen op het tennis. Ook bridge komt voor in zijn bezigheden en golfen is ook één van zijn favoriete bezigheden. Jos heeft met zijn Marjo, waar hij bijna vijftig jaar mee is getrouwd, twee zonen en twee kleinkinderen. Jos en Marjo genieten volop van reizen, uiteraard met de kleinkinderen.

NIER
De oudste zoon Sander werkt in Salzburg. De jongste Jasper werkt in de luchtvaart. Uniek is dat Jos zeven jaar geleden een nier heeft afgestaan aan zijn jongste zoon Jasper. Met beiden gaat het goed. Jos gaat nog wel om de zoveel tijd voor controle naar het ziekenhuis. Een vader die een nier afstaat aan zijn zoon is zeer bijzonder te noemen. Zo zie je maar weer eens hoe belangrijk een nierdonor is. Als dat dan ook nog eens je eigen vader is zegt dat veel over de bloedband tussen de twee.

”DE AFC”
Toen Jos met zijn gezin ging verhuizen naar Bleiswijk, en er een tijdje was gesetteld, vroegen mensen wel eens naar welke kerk hij ging. Jos antwoordde dan altijd steevast “Dat is bij AFC in Amsterdam. Dat is een bijzondere gemeenschap”. Voor Jos is er niets veranderd daarin. Buiten dat hij zelf actief was genoot hij ook zijn opvoeding bij deze bijzondere club. Daar werd ook de basis gelegd voor zijn latere carrière buiten het voetbal.

CLUBAVONDEN
Die clubavonden en de lol na de trainingsavonden staan Jos nog helder voor de geest in zijn voetbaltijd. Dat de thuiswedstrijden van het eerste elftal slecht worden bezocht snapt Jos niet. “Heel jammer is dat, en eigenlijk onbegrijpelijk. Gelukkig hebben we een derby erbij met De Dijk. Na de wedstrijd is het altijd goed toeven in het clubhuis. De sfeer is altijd goed en dat kan ook niet anders bij een club als AFC”.  

Voor eerdere column verslagen klik hier