HHC Hardenberg - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT OOK IN HARDENBERG VOOR EEN MOOI RESULTAAT

Zaterdag aanstaande gaat de 153 km lange rit naar noord-oost Overijssel.  Om precies te zijn naar Heemse, een dorp dat deel uit maakt van de 60.000 inwoners tellende gemeente Hardenberg. Op sportpark de Boshoek ontmoeten we om 14.30 uur de Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg, welke combinatie in 1954 ontstond uit een fusie van HVC uit Hardenberg en sv Heemse. In het seizoen 2003-2004 promoveerde HHC Hardenberg voor het eerst naar de Hoofdklasse en speelde hierna steeds op het hoogste amateurniveau. In het seizoen 2009-2010 promoveerde Het tweede Oranje,  zo genoemd door het oranje shirt waarin gespeeld wordt, direct naar de Topklasse, afgelopen seizoen werd deze prestatie herhaald door plaatsing voor de Tweede Divisie. Via een spectaculaire uitzege tegen  kampioenskandidaat Katwijk in de laatste competitieronde werd HHC Hardenberg zelfs tweede in de zeer competitieve Zaterdag Topklasse, slechts één punt achter kampioen Excelsior Maassluis, een zeer knappe prestatie.

Gemeten aan de prestaties in het afgelopen seizoen vallen de resultaten van HHC Hardenberg dit seizoen tot nu toe behoorlijk tegen. Na veertien wedstrijden staat HHC op een zeventiende, voorlaatste plaats met 11 punten. Dit met een doelsaldo van 14 goals voor en 25 tegen. De grootste uitnederlaag werd geleden tegen Kozakken Boys (4-1), op sportpark de Boshoek ging HHC tegen  TEC met 3-0 ten onder. Dit alles leidde al na 10 wedstrijden tot het ontslag van de in mei 2016 aangestelde trainer Joseph Oosting en de tijdelijke (?) aanstelling van Gert-Jan Karsten die eerder de  HHC-jeugd onder zijn hoede had. Het gehoopte schokeffect bleef niet uit.  De uitslagen van de laatste weken mogen er zijn en geven weer perspectief. Zo werd eerst in Hengelo FC Twente met 1-0 verslagen, waarna thuis een knappe overwinning werd geboekt  op Jong Vitesse met 3-1. Na nipt verlies in Haarlem tegen Kon. HFC (1-0) werd afgelopen zaterdag thuis met 1-1 gelijk gespeeld tegen koploper Jong AZ. Voor HHC scoorde Koos Werkman de gelijkmaker in de tweede helft. Een heel mooi en hoopgevend resultaat. Dit wel met de kanttekening  dat de topspelers van Jong AZ,  Tankovic, Mühren, Friday en Garcia, in Harderberg niet op het veld stonden. Maar  over deze vorm van competitievervalsing hebben we het eerder al gehad.

Waarom HHC Hardenberg tot nu zoveel minder presteert als in het afgelopen seizoen is niet duidelijk. De kern van de ploeg bleef immers intact.  Slechts enkele spelers vertrokken, zoals Philip Ties naar Spakenburg en Gersom Blok  naar FC Emmen. Andersom kwamen Johan Wigger (SV Meppen), Tom Heerkens (PEC Zwolle), Sargon Gouriye (Spakenburg) en Kevin Görtz (WKE) de HHC-gelederen versterken. In augustus van dit jaar werd ook de Nederlands-Kosovaarse prof Shkodran Metaj aangetrokken. In 2014 debuteerde deze aanvallende middenvelder voor Kosovo, nadat hij eerder verschillende jeugdinterlands voor Nederland had gespeeld. In de aanval van Het tweede Oranje treffen we verder Jan Hooiveld, die we eerder als gevaarlijke spits ontmoeten bij WKE. Topscorer is Rob van der Rey die zes van de in totaal elf  doelpunten maakte voor HHC. Gouriye maakte er twee.

AFC staat na veertien wedstrijden met 25 punten op een mooie derde plaats, zes punten achter koploper Jong AZ en twee punten achter GVVV dat afgelopen zaterdag in Werkendam knap won van Kozakken Boys. AFC wordt op korte afstand gevolgd door een aantal gerenommeerde zaterdagclubs die aansluiting zoeken met de  top van de ranglijst. Het is al met al heel spannend want de krachtsverschillen zijn niet zo groot. Voor ieder punt wordt geknokt. Ook door ons eerste dat desondanks thuis twee weken geleden redelijk kansloos onderuit ging tegen Kozakken Boys. Hierna moest afgelopen zaterdag de lastige uitwedstrijd gespeeld worden tegen FC Lienden, waarvan de laatste vier seizoenen verloren werd. De vijfde nederlaag in successie bleef gelukkig uit in de Betuwe. The Reds waren vooral in de eerste helft beter dan de ploeg van Hans Kraaij jr. maar een treffer bleef helaas uit.  Zoals zo vaak dit seizoen waren de slotminuten het meest opwindend. Pal voor tijd wist Jordi van Gelderen met een kopbal een corner te verzilveren en leek AFC op rozen te zitten. Het liep in de laatste minuut van de wedstrijd helaas anders door een flinke dekkingsfout van onze defensie. De bal kon hierdoor van dichtbij langs Patrick Zonneveld gekopt worden. Hoewel het glas half leeg was toonde AFC-trainer Ton du Chatinier zich na afloop tijdens de persconferentie toch content met de door zijn team geleverde prestatie op het moeilijk bespeelbare kunstgrasveld van FC Lienden. AFC liet goed voetbal zien en toonde veerkracht na de eerste thuisnederlaag tegen Kozakken Boys. Dat biedt perspectief voor de komende wedstrijden, te beginnen dus zaterdagmiddag tegen HHC Hardenberg.

Wat gaat het worden op sportpark de Boshoek? Op papier hebben The Reds de beste kansen. Tegen de sterke ploegen van Spakenburg, Jong AZ, GVVV en FC Lienden bleef het team van Du Chatinier goed overeind en dat geeft de nummer drie van de ranglijst veel vertrouwen. Omgekeerd verloor het laagstaande HHC op eigen veld maar liefst vier keer dit seizoen. Maar de resultaten vertonen sinds de komst van de nieuwe trainer Karsten een stijgende lijn. De recente zege op Jong Vitesse en het gelijke spel tegen Jong AZ van afgelopen zaterdag laten zien dat HHC weer tot veel in staat is. Al met al koersen we dus  in Hardenberg af op de zoveelste spannende wedstrijd, die ongetwijfeld in de slotminuten beslist gaat worden door de meest slagvaardige ploeg.  Hopelijk is dat AFC, zoals dit seizoen vaker is vertoond. Heel veel succes!

MvdW