HHC Hardenberg - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT OP DE BOSHOEK VOOR DE WINST

Zaterdag de laatste uitwedstrijd van het seizoen 2023-2024. Tegenstander is HHC Hardenberg, ook wel Het tweede Oranje genoemd. Het is een flinke rit naar Hardenberg, maar na ruim anderhalf uur bevind je je in een prachtig gebied waar je fantastisch kunt wandelen in het Nationale Park Sallandse Heuvelrug, heerlijk kunt eten (o.a. bij twee sterren restaurant ’t Nonnetje) of kan rijden op een pony. Dit alles voor of na de wedstrijd van AFC op het mooie sportpark De Boshoek waar The Reds al sinds de komst van de Tweede Divisie laten zien wat ze waard zijn. Meestal was dat niet genoeg om een nederlaag te voorkomen. Van de zeven ontmoetingen won HHC er vier, twee keer won AFC en één keer werd het gelijk. Op 6 oktober 2022 werd het 0-0 op De Boshoek, na een aantrekkelijke wedstrijd waarin AFC in de eerste helft de beste mogelijkheden had en HHC in het tweede bedrijf de boventoon voerde (Zie de TV-samenvatting). The Reds misten in het seizoen 2022-2023 de kampioensboot, HHC werd op enige afstand van de kopgroep vierde.

Hoe doet Het tweede Oranje het dit seizoen? De ploeg van trainer/coach Patrick Diender startte ijzersterk met vijf zeges op rij en diende zich dus even aan als titelkandidaat. Maar als snel ging het veel minder en moest de Hardenberg Heemse Combinatie het doen met een plek in de middenmoot. Na 32 wedstrijden staat de trots van Salland op een negende plaats, in punten gelijk met HFC en ACV die tiende en elfde staan. De laatste overwinning is al weer acht wedstrijden geleden. Op 16 maart 2024 werd op De Boshoek met 2-0 gewonnen van Spakenburg, dat afgelopen zaterdag afgetekend kampioen werd. HHC is en blijft een gevaarlijke ploeg en dat heeft Heracles Almelo ook ondervonden toen het dit seizoen op de Boshoek met 2-0 uit de KNVB werd geknikkerd.  Daarna lootte HHC AZ en, terwijl de regen met bakken uit de hemel kwam en van het natuurgras op de Boshoek niet veel overbleef, speelde Het Tweede Oranje op 20 december een geweldige wedstrijd. Voor rust opende Vangelis Pavlides de score voor de bezoekers en keepte HHC-keeper Jorick Maats de sterren van de hemel. Na de thee kwam maakten de Hardenbergers uit een hoekschop gelijk. Serghino Fatima (de formidabele voorstopper, de Antonio Rüdiger van HHC) kopte de corner van de Uruguayaan Matías Jones snoeihard in. Weer nam AZ de leiding, maar in blessuretijd liet Joerie Church (oud-speler van AZ) De Boshoek ontploffen met de gelijkmaker. In de verlenging besliste Ruben van Bommel het bekerduel in Alkmaars voordeel.

Middenmoter HHC beschikt dus, ondanks de negende plaats van dit moment, over een ijzersterke ploeg, die af en toe tot heel veel in staat is. Meest opvallende speler is Rob van der Leij. De 32-jarige spits speelt sinds 2014 bij HHC en nadat hij de overstap had gemaakt van Be Quick 1887. Van der Leij werd vorig seizoen al topscorer aller tijden van de oranje-zwarten. Dit seizoen staat de teller op 21, bijna de helft van alle doelpunten. Niet onverstandig om deze centrumspits goed in de gaten te houden! Van der Leij zal ook volgend seizoen voor HHC uitkomen en daar is men in Hardenberg ongetwijfeld erg blij mee. Wel zullen Sander Egbers (gaat naar VV Hoogeveen) en Joerie Church (stopt met voetbal) vertrekken. Aanwinsten voor volgend seizoen zijn, voor zover nu bekend, Jip Kemna (komt van Spelle-Venhaus, Regionalliga Bayern), Tapmahoe Sopacua en Niels Grevink (beiden van ACV).

Dan AFC, dat zesde staat met zeven punten voorsprong op HHC. AFC is de laatste tijd goed op dreef. Ons aller eerste won vier van de vijf wedstrijden en kan als GVVV een beetje meewerkt nog beslag leggen op de vijfde plaats. Net als HHC had AFC een goede competitiestart, om vervolgens in 2023 te veel punten te verspelen om mee te doen om het kampioenschap. Spakenburg en later ook De Treffers bleven maar winnen en verdwenen volledig uit zicht. Na de winterstop waren de resultaten van AFC beter, ondanks het tussentijds vertrek van Raily Ignacio naar Kozakken Boys en Darren Maatsen naar Excelsior Maassluis. Mooie zeges op o.a. Quick Boys (2-5), HFC (0-2) en Katwijk (3-2) werden geboekt. Afgelopen zaterdag werd ACV met 3-0 verslagen. De doelpunten van Soufiane Hetli, Splinter de Mooij en Tim Linthorst vielen allemaal na rust. Een beetje geflatteerd was het wel, want ACV had in de eerste helft enkele scoringskansen.

Wat gaat het zaterdag op De Boshoek worden? Heel veel staat er voor HHC en AFC niet op het spel. De oranje-zwarten zullen in het linker rijtje willen eindigen, voor The Reds lonkt in het beste geval de vijfde plaats. De prestaties van beide teams ontlopen elkaar niet veel.  Eerder dit seizoen werd het in Amsterdam 2-2. (Zie TV-samenvatting). Ondanks de voortdurende regen en het gladde veld was het aantrekkelijke wedstrijd met veel werk voor beide keepers. In de tiende minuut was het raak door een goal van Splinter de Mooij. Maar bij rust was het 1-2 na doelpunten van Van der Leij en Jesper Drost. Waren de verhoudingen in het eerste bedrijf nog redelijk in evenwicht, in de tweede helft was AFC de bovenliggende partij. Door een knal van Oussama Siali, die aan het eind van het seizoen vertrekt naar DVS’33 Ermelo, werd het in de 81e minuut 2-2. AFC kreeg kansen op meer, maar keeper Jorick Maats bleek niet te passeren. In de 93e minuut had het ook heel anders kunnen lopen na een schot van invaller Thom Olde Weghuis op de paal. De rebound was voor Van der Leij. Zijn inzet werd fraai gekeerd door Gijs van Zetten.

Hoewel het op De Boshoek moeilijk winnen is hopen we toch op een mooi resultaat van ons aller eerste. Wel zaak om Rob van der Leij, goed voor 116 doelpunten in de Tweede Divisie, aan banden te leggen (Zie Topscorerslijst aller tijden van Voetbal.com). Goed om ook om Joël Tillema, helaas dit seizoen langdurig geblesseerd, hoog (plaats negen) op deze lijst te zien. Hopelijk staat Joël weer helemaal fit in augustus aan de start van het nieuwe seizoen. HHC en AFC zijn er vanaf het begin van de Tweede Divisie (seizoen 2016-17) bij en laten zich goed gelden op het hoogste amateurniveau. Op de Stand aller tijden (bron Voetbal.com) prijken The Reds en de oranje-zwarten op een eervolle tweede en derde plaats. We mogen zaterdag dus een mooie wedstrijd verwachten. Noblesse oblige. Succes!

MvdW