HHC Hardenberg - AFC voorbeschouwing

AFC WIL TEGEN HHC WEER WINNEN IN HARDENBERG

Koploper AFC maakt aanstaande zaterdag de 152 kilometer lange reis naar het noordoosten van de provincie Overijssel. In Heemse ontmoeten we op het rustieke Sportpark De Boshoek voor de vijfde keer de Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg. Een bijzonder lastige tegenstander waarvan in de Tweede Divisie uit drie keer werd verloren en één keer werd gewonnen. Op 26 september 2016 werd het 1-0 voor het Tweede Oranje, genoemd naar de kleur van het shirt van HHC. Op 23 september 2019 werd het 2-0 en op 23 februari 2019 4-2 voor de thuisploeg. In de laatstgenoemde wedstrijd ging het bijzonder spannend toe. In de eerste helft verzuimde AFC de score te openen en bleef het 0-0, na rust nam HHC via Jurjan Mannes en Dérian Reinders een 2-0 voorsprong waarna The Reds weer op gelijke hoogte kwamen via scores van invaller Matthijs Jessse en Yordi Teijsse. In de slotfase trok de thuisploeg de winst naar zich toe via goals van Rick Hemmink en Rutger Etten. Door dit resultaat moest AFC de koppositie aan IJsselmeervogels laten. Gelukkig kwam het later in het seizoen helemaal goed en werd de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd kampioen. HHC Hardenberg eindigde dat seizoen op een zesde plaats.

Afgelopen seizoen was het weer spannend op Sportpark De Boeshoek, maar kende het duel tussen het Tweede Oranje en The Reds een andere winnaar. De openingsgoal werd op 16 februari 2020 in de 57e minuut gemaakt door AFC-captain Milan Hoek. Vlak voor tijd maakte Raily Ignacio 0-2. Dit laatste doelpunt zullen we, maar in het bijzonder HHC-keeper Sander Danes, niet gauw vergeten. In een alles-of-niets offensief was hij door coach Gert-Jan Karsten mee naar voren gestuurd bij een corner, maar moest halsoverkop weer terug toen de corner werd afgeslagen en Raily in de diepte werd gelanceerd door Cody Claver. De 34-jarige keeper, die maar liefst elf seizoenen bij HHC tussen de palen stond, was net te laat en hield Raily halverwege het veld staande door aan zijn shirt te trekken. Een rode kaart was het gevolg en een flinke streep door de rekening voor het vervolg van de competitie van dat moment nog koploper HHC Hardenberg dat een tijdlang regelrecht op het kampioenschap leek af te stevenen. Toen de Corona situatie na 24 wedstrijden een vroegtijdig eind maakte aan de competitie stond HHC Hardenberg tweede en AFC derde op resp. drie en vier punten achterstand op Katwijk. 

Tot zover de onderlinge geschiedenis van HHC en AFC op de Boshoek, nu aandacht voor het huidige seizoen waarvan 3 van de 34 ronden zijn gespeeld. HHC kende een voortreffelijke voorbereiding met aansprekende resultaten in de oefenduels. De eerste competitiewedstrijd tegen De Treffers eindigde in een puntendeling. Hoewel HHC de beste kansen had bleef het in Groesbeek 0-0. Een week later werd in een gelijk opgaande wedstrijd thuis met 0-2 verloren van IJsselmeervogels. De derde wedstrijd werd uit gewonnen van Jong FC Volendam. Met een kopbal bracht Serge Fatima HHC vijf minuten voor rust aan de leiding. Direct na de thee bepaalde Ravelino Junte de eindstand op 0-2. Per saldo staat HHC Hardenberg na drie wedstrijden met vier punten in de middenmoot, drie punten minder dan koploper AFC, drie punten meer dan hekkensluiter De Treffers. Er is dus in deze fase nog helemaal niets te zeggen over de kansen dit seizoen. Alles is nog mogelijk, de onderlinge verschillen lijken niet groot te zijn.

Een spannend avontuur derhalve, deze competitie, ook voor HHC, dat kan beschikken over een sterke selectie die niet veel wijzigingen kent ten opzichte van het afgelopen seizoen. Sander Danes stopte als keeper maar is als keeperstrainer nog steeds actief bij HHC, Nick de Bondt vertrok naar DOVO, Walter Dias Nzasi naar Excelsior’31. De volgende vereniging van Dylan George is nog niet bekend. Voor nieuwe spelers keek het technisch hart van HHC ook over de grens. Keeper Nick Borgman kwam over van BSV Schwarz-Weis Rehden, centrale verdediger Tim Siekman van het Belgische Lommel SK en centrale middenvelder Rob Deiman van het Duitse SV Meppen. Verder completeerden linksbuiten Matthijs Hardijk van ACV Assen en rechtsbuiten Steff Kaptein van PEC Zwolle onder 21 de selectie. De belangrijkste wijziging betrof waarschijnlijk het vertrek van trainer Gert-Jan Karsten naar hoofdklasser SV Urk. Na vier seizoenen werd hij opgevolgd door Bert van Hunenstijn, die eerder als trainer actief was bij FC Horst, DVS’33 Ermelo en SDC Putten.

Dan AFC. Ons aller eerste is de competitie goed begonnen met een 2-2 gelijkspel uit tegen Noordwijk, een 5-1 zege thuis tegen Quick Boys en een 3-0 overwinning op De Treffers in Groesbeek. Het openingsduel in Noordwijk verliep stroef en AFC was met 10 man door het geblesseerd uitvallen van Tim Linthorst in de tweede helft zeker in de gevarenzone. Toch een puntje, zonder geluk vaart niemand wel, ook de regerend kampioen niet. Quick Boys, dat eerder thuis met 2-1 GVVV de baas was, kwam er in Amsterdam niet aan te pas. De 3-1 ruststand was meer dan verdiend. In de tweede helft speelde de Katwijkers lange tijd met 10 man en mochten van geluk spreken dat het veldoverwicht van The Reds slechts met twee doelpunten in de tweede helft werd uitgedrukt. Tegen De Treffers was AFC ook de bovenliggende ploeg. Vooral de defensie maakte de nodige indruk in Groesbeek. Al met al een mooie opmaat voor het treffen met HHC Hardenberg. Bij AFC lijken de nieuwkomers zich al aardig thuis te voelen. Oussama Siali, die de overstap maakte van FC Lisse, Joël Tillema, vorig seizoen Rijnsburgse Boys en Guus van Weerdenburg, de vaste linksback van Katwijk, zijn regelmatig te vinden in de basis. Verder zijn de gebroeders Teijsse, na een gebrekkige voorbereiding, weer helemaal terug aan het front, waardoor trainer Ulrich Landvreugd veel keuzes heeft.

Wat het aanstaande zaterdag worden op Sportpark De Boshoek? Het zal er echt om spannen. Met veel scorende spelers als Rob van der Ley, Jurjan Mannes, Rick Hemmink en  Serge Fatima heeft HHC veel ‘power’ in huis. Bovendien speelt het thuisvoordeel ook een balangrijke rol. AFC heeft het in Overijssel vaak lastig tegen het Tweede Oranje, maar kon afgelopen seizoen voor het eerst met een overwinning de bus in. Dat geeft de Amsterdamse burger moed! Bovendien hebben The Reds, naast een hechte defensie, met Raily Ignacio wederom de topscorer van de Tweede Divisie in huis, die vanuit het middenveld en vanaf de flanken goed wordt bediend. Of dit alles genoeg is om HHC Hardenberg weer in eigen huis te verslaan is nog maar de vraag. Om 16.30 uur weten we het antwoord. In ieder geval zal de koploper én regerend kampioen z’n huid duur willen verkopen. Noblesse oblige! 

MvdW