HHC Hardenberg - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT IN HARDENBERG VOOR ZEGE TEGEN KOPLOPER HHC

Met nog 13 wedstrijden te gaan is het in boven- maar zeker ook onderaan de ranglijst spannend in de Tweede Divisie. Twee verenigingen degraderen rechtstreeks, TEC en ASWH zijn de voornaamste kandidaten. Twee clubs moeten nacompetitie spelen, Scheveningen, Quick Boys, Excelsior Maassluis, GVVV en Noordwijk lijken hiervoor in aanmerking komen. In totaal acht ploegen die iedere week tot het gaatje gaan om de degradatie- en p/d-dans te ontspringen. Ook tegen hoger geklasseerde ploegen, zoals ook ons aller eerste heeft moet ondervinden tegen TEC, Scheveningen, Quick Boys en Noordwijk. Tot nog toe leed HHC Hardenberg het minste puntverlies en staat het Tweede Oranje fier bovenaan met 5 punten voorsprong op IJsselmeervogels, Katwijk en Kozakken Boys, en 6 punten op AFC. Dit met de aantekening dat IJsselmeervogels nog een thuiswedstrijd moeten inhalen tegen GVVV.

Zaterdag aanstaande nemen we het op tegen HHC Hardenberg, de gastvrije topclub in Overijssel. De koploper maakt dit seizoen een uitstekende indruk, zoals niet alleen blijkt uit het puntentotaal maar ook uit de doelcijfers (51-21), die ook met voorsprong de beste zijn van de Tweede Divisie. Van de laatste 9 wedstrijden werden er maar liefst 8 gewonnen, ook van Kon. HFC (3-0) en in Spakenburg van IJsselmeervogels (1-2). Kozakken Boys komt de eer toe onlangs van HHC gewonnen te hebben. In Hardenberg werd het 0-1. Uit of thuis, voor de ploeg van trainer Gert Jan Karsten maakt het qua resultaat niet veel uit. Wat wel opvalt is dat de scores in Hardenberg nog wel eens flink kunnen oplopen. Zo werd Spakenburg met 6-1 verslagen, tegen Excelsior Maassluis werd het 5-0. Het Tweede Oranje heeft met Rob van der Leij een zeer gevaarlijke spits in huis. Hij scoorde tot nog 11 keer. Maar ook Jurjan Mannes (10), Serginho Fatima (6), Revelino Junte (5), Rutger Etten (5), Rick Hemmink (4) en Nick de Bondt (3) weten het net regelmatig te vinden. Captain is oud-prof Glenn Kobussen, juist ook in lastige wedstrijden de onverzettelijke roerganger.

Wat stelt de regerend kampioen AFC dit seizoen hier tegenover? Voor de winterstop waren de resultaten nogal wisselend, met als dieptepunt de 5-1 uitnederlaag tegen IJsselmeervogels. Lastige uitwedstrijden tegen Spakenburg, GVVV en Katwijk werden wél weer gewonnen. Maar de grote vorm van het kampioensjaar ontbrak, zeker aan het eind van 2019 toen de laatste drie wedstrijden tegen Scheveningen, TEC en De Treffers maar 2 punten opleverden. In 2020 tapt AFC gelukkig uit een ander vaatje. Achtereenvolgens werd van Spakenburg (2-0), Excelsior Maassluis (2-3) en van Rijnsburgse Boys (6-3) gewonnen. Vooral de laatste wedstrijd mocht er zijn. Raily Ignacio maakte met vier prachtige treffers grote indruk. Zijn teller staat inmiddels op 16 goals, zonder penalty’s is dat erg veel. Yordi Teijsse maakte er afgelopen zaterdag twee en staat net als Raily met 14 goals hoog in topscorersklassement. Belangrijk is ook dat de ziekenboeg langzamerhand leeg loopt en dat Derre Kwee, bij HHC goedbekend, terug is na een opleidingsstage in het verre oosten. Trainer Ulrich Landvreugd heeft dus steeds meer mogelijkheden om het elftal naar zijn deskundige hand te zetten. 

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden tegen HHC Hardenberg? Wie het weet mag het zeggen. Kijkend naar de resultaten in het verleden kunnen we onze borst nat maken. Nog nooit wist AFC op sportpark De Boshoek te winnen. Sterker nog alle wedstrijden gingen verloren. Op 26 november 2016 werd het 1-0, op 23 september 2017 2-0 en op 23 februari 2019 4-2. Op sportpark Goed Genoeg ging het niet veel beter met drie nederlagen en één zege.  De 2-1 overwinning op 27 november 2018 in het kampioensjaar (met doelpunten van Kenny Teijsse en Derre Kwee) was dus een uitzondering. Dit seizoen werd het op 23 september zonder Raily 0-1 door een doelpunt van Glenn Kobussen in een zeer spannende wedstrijd met veel kansen over en weer. Het zat onze jongens toen beslist niet mee, voor HHC-keeper Sander Danes was een heldenrol weggelegd. Per saldo is het Tweede Oranje voor ons dus een ‘angstgegner’, zeker op thuisbasis De Boshoek. Statistisch gezien wordt de kans gelukkig steeds groter dat we ook in Hardenberg gaan winnen. Bovendien wordt de 152 kilometer lange terugreis steeds vervelender na een nederlaag. Alleen daarom moet er aanstaande zaterdag gewonnen worden!

De komende weken ontmoeten de ploegen die nu in de top staan elkaar. Er is van alles mogelijk. Voor AFC zijn de wedstrijden tegen HHC en IJsselmeervogels (op 29 februari, de eerste wedstrijd op ons nieuwe hoofdveld) zeer bepalend: doen we (weer) mee voor het kampioenschap of haken we (voorlopig) af? Het zal er echt om spannen, te beginnen dus in uiterste noordoosten van ons land. In een zes punten wedstrijd tussen de trotse koploper, die van het eerste kampioenschap op dit niveau droomt en de regerend kampioen die de laatste weken goed op stoom is gekomen en droomt van de eerste zege in Hardenberg. Hopelijk komt die droom op 15 februari uit. Succes!

MvdW