HHC Hardenberg - AFC voorbeschouwing

De wedstrijd wordt door FOX Sports rechtstreeks uitgezonden. Aanvang 15:20 uur.
Zie voorbeschouwing beelden op AFC-TV of klik hier

AFC GAAT VOOR DE VOLLE WINST IN HARDENBERG

Zaterdag aanstaande maken we weer de 152 km lange reis naar het noordoosten van de provincie Overijssel. In Hardenberg speelde AFC twee keer tegen het Tweede Oranje, zo ook wel genoemd vanwege het oranje shirt van HHC, de Hardenberg Heemse Combinatie Hardenberg. Op het mooie sportpark De Boshoek waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Op 26 november 2016 werd het 1-0 en op 23 september 2017 werd met 2-0 verloren. In die twee seizoenen werd ook thuis op sportpark Goed Genoeg verloren van de Hardenbergers. Op 29 april 2017 met 2-4 en 24 april 2018 met 0-2. Gelukkig werd deze reeks dit seizoen verbroken. Onze allereerste won op 17 november jl. niet alleen met 2-1 op sportpark Goed Genoeg van het Tweede Oranje, door goals van Kenny Teijsse en Fouad Belarbi, maar AFC haalde toen ook de periodetitel binnen. De tweede op rij, want het afgelopen seizoen werd prachtig afgesloten met een periodetitel.

We treffen zaterdag een pittige, bijzonder lastige tegenstander die zich in 2016 als tweede van de Zaterdag Topklasse zeer overtuigend plaatste voor de Tweede Divisie. In het eerste seizoen van deze nieuwe topklasse voor het zaterdag- én zondagvoetbal gezamenlijk wist HHC tot ieders verbazing degradatie maar net te voorkomen. Afgelopen seizoen revancheerde de vrijwel ongewijzigde ploeg van trainer Gert-Jan Karsten zich door op een mooie derde plek te eindigen achter Katwijk en Kozakken Boys met de meeste goals van de Tweede Divisie. Topscorer was toen Rob van der Leij met achttien goals. Dit seizoen staat HHC in de middenmoot, maar kan op korte termijn nog flink stijgen op de ranglijst als de twee inhaalwedstrijden thuis tegen Barendrecht en Jong Sparta worden gewonnen. Opvallend is het dat het Tweede Oranje op sportpark De Boshoek duidelijk minder presteert dan buitenhuis. In voorgaande jaren was dat geheel anders. Toen was HHC in Hardenberg schier onklopbaar. Nu werden van de negen thuiswedstrijden er maar drie gewonnen, in de elf uitduels werd zes keer gezegevierd. Tekenend zijn de twee laatste duels van HHC. Thuis werd met 2-5 verloren van hekkensluiter VVSB, een surprise van jewelste, afgelopen zaterdag werd in Maassluis knap met 0-2 gewonnen van Excelsior, dat de laatste tijd zo goed in vorm was. Dit alles met een team waarvan de meeste spelers al jarenlang het oranje shirt dragen, zoals keeper Ramon Nijland, Koos Werkman (volgend seizoen wonend in Amsterdam en spelend bij Spakenburg), oud-prof Glenn Kobussen, de Kosovaarse international Shkodran Metaj, Sargon Gouriye en de topscorers Rick Hemmink (met 9 doelpunten) en de al eerder genoemde Rob van der Leij die dit seizoen er al 13 maakte en daarmee derde staat in de topscorerslijst van de Tweede Divisie, die op dit moment trots wordt aangevoerd door ‘onze’ Raily Ignacio met 17 doelpunten.

Wat kunnen we van ons allereerste verwachten in Hardenberg? Na de winterstop loopt het wat stroever dan daarvoor, als we naar de punten én de doelcijfers kijken. In 2018 werd 12 keer gewonnen, twee keer verloren en twee keer werd het gelijk. AFC maakte 47 doelpunten en kreeg er 18 tegen. In 2019 werd twee keer gewonnen, drie keer werd het gelijk en één keer werd verloren. Dit met een totaalscore van 8 voor en 6 tegen. Op basis van deze droge cijfers kan worden vastgesteld dat de geringere productiviteit in 2019 AFC behoorlijk parten speelt. Te veel kansen bleven onbenut om de ruime voorsprong op concurrent IJsselmeervogels te kunnen handhaven. Daarmee heeft ook Kon. HFC zich door een geweldige tussensprint aan het front kunnen melden. Maar laten we niet te veel somberen, want daar is weinig reden voor. Na de winterstop had ons eerste een zwaar programma met IJsselmeervogels, Kozakken Boys, Spakenburg, Kon. HFC en De Treffers uit en bleef het team van trainer Uli Landvreugd veelal goed overeind. In de zes punten wedstrijd tegen de Vogels zat het bepaald niet mee met een scheidsrechterlijke dwaling in de slotminuten die veel impact had op de ranglijst. En natuurlijk had een goed spelend AFC in Groesbeek afgelopen zondag kunnen en moeten winnen van De Treffers als de kansen, met ook een penalty in de 90e minuut, beter waren benut. Wat dat betreft is er dus in de komende twaalf wedstrijden werk aan de winkel voor onze aanval om de koppositie, die nu met IJsselmeervogels wordt gedeeld, met succes te kunnen verdedigen, te beginnen in Hardenberg. Hopelijk staat het vizier aanstaande zaterdag weer op scherp en kunnen we de eerste uitzege op HHC bijschrijven.  

Het wordt ongetwijfeld een spannende wedstrijd op sportpark De Boshoek. De Oranje-brigade zal het thuispubliek de hopeloze wedstrijd tegen VVSB willen doen vergeten door tegen koploper AFC een mooi resultaat te boeken. Trainer Gert-Jan Karsten heeft een sterke ploeg die zeer goed voor de dag kan komen en heeft met Van der Leij en Hemmink spelers in huis die makkelijk een doelpunt kunnen maken. Mogelijk maakt Karsten ook gebruik van de diensten van middenvelder Rutger Etten, die vorige maand de selectie van HHC kwam versterken na een periode als prof bij Cambuur. Net als bij HHC is er bij AFC ook ongetwijfeld de sterke wil om te winnen. Hoewel er met twaalf wedstrijden te gaan nog van alles mogelijk is brengt een zege op het Tweede Oranje AFC weer terug in het winnende, perspectief biedende spoor.
Ook bij AFC werd de selectie tussentijds verbreed met de komst van verdediger Cody Claver (onlangs ook bij Cambuur actief) en aanvaller Vincent Weijl, die na een langgerekt profavontuur in zeven verschillende landen weer neerstreek bij AFC, waar hij in de jeugd speelde. Verder maken Derre Kwee en Tiemen van Hezel deel uit van de selectie van AFC. Nog niet zo lang geleden waren zij actief bij HHC Hardenberg. Voor Derre en Tiemen zaterdag dus een belangrijke wedstrijd om extra naar uit te kijken. Een duel ook dat ongetwijfeld veel toeschouwers naar De Boshoek zal lokken, waaronder de trouwe fans van AFC die hun mooie club ook in het verre Hardenberg willen ondersteunen. Succes!

MvdW