HHC Hardenberg - AFC met verslag

AFC GAAT IN HARDENBERG DE MIST IN

Onder moeilijke weersomstandigheden ging AFC in noord-oost Overijssel met 1-0 onderuit tegen het laag geklasseerde HHC Hardenberg. Gedurende grote delen van de wedstrijd waren de in blauw gehulde Reds de baas in het veld, maar konden ze het overwicht niet omzetten in doelpunten. Met een knal van 30 meter in de bovenhoek besliste aanvoerder Glenn Kobussen aan het begin van de tweede helft op fraaie wijze de wedstrijd in het voordeel van het ‘Het Tweede Oranje’.

Rond een uur of elf vertrekt de splinternieuwe bus van sportpark Goed Genoeg richting Hardenberg. Een 153 kilometer lange rit naar sportpark De Boshoek waar wij voor het eerst in de geschiedenis gaan aantreden tegen de Hardenberg Heemse Combinatie, dat voor de duidelijkheid nog een keer Hardenberg aan de naam kreeg toegevoegd. HHC Hardenberg dus, dat in het zaterdagvoetbal het laatste decennium flink aan de weg timmerde. Zo ook vorig seizoen in de Zaterdag Topklasse waar een prachtige tweede plaats werd behaald, één punt achter kampioen Excelsior Maassluis. Nu in de Tweede Divisie is de start heel matig en dat heeft na tien wedstrijden al geleid tot het vertrek van de net aangestelde trainer  Joseph Oosting, die wij nog kennen van onze wedstrijden tegen WKE. Zijn opvolger is Gert-Jan Karsten, die eerder dit seizoen de HHC-jeugd onder zijn hoede had. Karsten is bij de hoofdmacht van HHC succesvol begonnen met zeven punten uit vier wedstrijden. Vooral de laatste wedstrijd tegen koploper Jong AZ geeft de Hardenbergse gemeenschap hoop op betere tijden. Op sportpark De Boshoek werd afgelopen zaterdag  gelijk gespeeld en met dat resultaat mochten de talentjes uit Alkmaar best tevreden zijn. Want een zwaar op de verdediging leunend HHC was op de counter veel gevaarlijker dan Jong AZ. Een soortgelijk scenario ligt, naar ze in Hardenberg hopen, vandaag ook in het verschiet tegen AFC, dat onder regie van trainer Ton du Chatinier wél een goede seizoenstart kende in de Tweede Divisie.

De busreis is lang  en natuurlijk gaat het gesprek voor een groot deel over ons aller clubvriend Ronny Susan, die nog maar net, volkomen onverwacht, is overleden. Ronny, een zeer geliefde AFC’er, waaraan zoveel clubgenoten prachtige herinneringen hebben. Zoals uw scribent, die 55 jaar geleden met Ronny voetbalde in de AFC-jeugd en dat jaren lang met ontzettend veel plezier herhaalde bij de veteranen, waar Ronny als blauwe panter geschiedenis schreef. Ronny, die zo vaak en al zo lang ook bij ons eerste aanwezig was, ook bij de uitwedstrijden, de trainingen, bij de AFC-poort met de programma’s, die als hij er vandaag bij was geweest iedereen rondom het veld hartelijk begroet had, vrienden was geworden met de supporters van HHC, die al snel onder de indruk waren geraakt van zijn warmte persoonlijkheid en zijn oprechte belangstelling voor de mensen om hem heen. We zullen Ronny allemaal ontzettend missen.

Eenmaal in het nog zonnige Hardenberg stellen we vast dat de grasmat er mooi bij ligt en dat we zeer gastvrij worden ontvangen. De opstellingen worden uitgedeeld en we zien dat Tom van den Brink er vandaag niet bij is. Ook Teun van Zweeden ontbreekt op het appèl. In plaats van genoemde spelers staan Edip Biberoglu en Guido Moelee opgesteld. Glenn van Zoolingen start als rechtsback, Marien Willemsen begint op de bank. Aan de kant van HHC Hardenberg missen we topscorer Rob van der Rey. Anderzijds is de dit seizoen van Spakenburg teruggekeerde Sargon Gouriye na een blessureperiode weer present  in de basis van Het tweede Oranje.

Al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van den Elzen wordt duidelijk hoe er vanmiddag gespeeld gaat worden. Op een veld, waar de mist zich steeds meer opdringt. De ploeg van trainer Karsten kruipt met negen man achter de bal  terug op eigen helft en laat  AFC het spel maken. Onze jongens bouwen rustig op. Er wordt goed en zorgvuldig gecombineerd, af en toe te veel terug en soms iets te traag. Ondanks het veloverwicht van The Reds is de eerste kans na negen minuten voor HHC Hardenberg. Gelukkig voor ons is Mark Veldmate onzorgvuldig in de afronding. Pal hierop is het bijna raak voor AFC als Koen Bosma Melvin Grootfaam vrij voor Sander Danes zet. De knal van Melvin richting dak van het doel wordt op fantastische manier door de HHC-keeper uit de bovenhoek getikt. AFC dringt steeds meer aan, maar kan na een kwartier niet verhinderen dat de Kosovaarse international Shkodran Metaj bij de tweede paal een reuze kans mist. Hierna golft het aan één stuk door richting het HHC-doel, meestal over links waar Melvin een ware plaag is voor de HHC-verdediging. Op de een of andere manier gaat de bal er steeds niet in. Koen probeert het tevergeefs met schoten van ver, Melvin schiet de bal na een één-twee met Jonathan Richard net naast en Daan Sutorius lobt een vrije trap van Johan Kulhan net over. Ook een flink aantal corners levert niets op. Omdat Veldmate vlak voor rust na een counter van HHC op een zeer attente Patrick Zonneveld stuit is het 0-0 bij rust en dat is vooral voor AFC een teleurstellende tussenstand. Als je voetballend zoveel sterker bent kan je je zelf verwijten dat je nog niet gescoord hebt. Een score die heel beslissend zou kunnen zijn want dan zou HHC eindelijk gedwongen zijn de verdedigende linies te verlaten.

Na de thee is er weinig veranderd. De mist is er nog steeds, AFC valt aan en HHC loert op de counter. Het overwicht van The Reds levert weer enkele corners op en een vlammend  schot van Edip  verdwijnt niet ver naast het doel. Maar dan gebeurt waar je bij een 0-0 stand bang voor bent. HHC scoort bij de eerste de beste aanval in de tweede helft. Het is een mooi doelpunt, dat wel. Een knal van 30 meter van aanvoerder Glenn Kobussen verdwijnt onhoudbaar voor Patrick in de bovenhoek en het defensief opererende HHC krijgt na 56 minuten precies wat ze willen hebben. Toch heerst er nog veel optimisme aan onze kant want we zijn al heel vaak teruggekomen na een achterstand. Waarom vandaag dan niet? Met een beetje mazzel moet die bal toch een keertje goed vallen en we hebben bovendien Pieter Koopman en Matthijs Jesse nog achter de hand die inderdaad in de 67e en 73e minuut invallen voor resp. Daan en Edip. Maar voor die wissels heeft AFC-captain Magid Jansen, anders dan zijn HHC-collega Kobussen,  iets te hoog gemikt met een schot van afstand en is Guido Moelee heel dicht bij de gelijkmaker als keeper Danes een voorzet van Edip uit zijn handen laat vallen.

De laatste minuten gaan in en nog steeds is er bij AFC het vertrouwen dat het nog wel goed komt. De ene na de andere bal wordt richting het strafschopgebied van HHC gedirigeerd. En er komen nog mooie kansen. De beste is er misschien voor Pieter die links vrij voor het doel net iets te zacht in schiet. Maar ook de kopbal van de vrijstaande Sam Nijpels uit een slimme vrije trap van Koen had doel kunnen treffen. Maar doet dat dus niet en het blijft daarom 1-0 voor de thuisploeg die daar, gelet de stand op de ranglijst, volstrekt begrijpelijk heel erg blij mee is. 

AFC moet het na afloop doen met het vriendelijke commentaar van HHC-trainer Karsten, die voor de camera van mening is dat AFC over een fantastische ploeg beschikt die vandaag wel wat te weinig heeft gekregen. Mooie woorden, daar kunnen we het op de 153 kilometer lange terugreis op deze zeer trieste dag mee doen. Volgende week sportief beter als Barendrecht onze tegenstander is op sportpark Goed Genoeg. Hopelijk zijn we dan niet alleen voetballend superieur, maar maken we ook de daarbij passende doelpunten.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Glenn van Zoolingen (’46 Marien Willemsen), Sam Nijpels, Magid Jansen ©, Guido Moelee, Johan Kulhan, Jonathan Richard, Daan Sutorius (’67 Pieter Koopman), Edip Biberoglu (’73 Matthijs Jesse), Koen Bosma, Melvin Grootfaam.

Foto's zijn te zien in ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: