HHC Hardenberg - AFC met verslag

Koploper AFC is de baas op De Boshoek

AFC heeft weer gewonnen in Hardenberg. De spannende 0-2 winst eerder dit jaar werd gevolgd door een zeer overtuigende zege met dezelfde cijfers. Na een slaapverwekkende eerste helft waren The Reds in de tweede helft op alle fronten beter en was HHC Hardenberg niet opgewassen tegen het positiespel én de individuele klasse van de Amsterdammers. Door dit resultaat en de puntendeling tussen Katwijk en Kozakken Boys staat de ploeg van Ulrich Landvreugd na vier competitieronden nu ook met de meeste punten bovenaan.

Vandaag gaat de 160 kilometer lange rit naar noordoost Overijssel, een prachtig gebied waar het goed recreëren is. In Hardenberg ligt zelfs een wildwaterbaan op ons te wachten, maar we houden het toch maar op voetbal want sportpark De Boshoek heeft ons een mooie wedstrijd te bieden tussen HHC Hardenberg en AFC. Voor de coronastop stonden deze verenigingen afgelopen seizoen na 24 wedstrijden op de tweede en derde plaats, op korte afstand van koploper Katwijk. De trainers Bert van Hunenstijn, de opvolger van de naar SV Urk vertrokken Gert-Jan Karsten, en Ulrich Landvreugd hopen met hun op papier nog betere selecties weer op een succesvol seizoen voor HHC en AFC, maar dan wel met 34 wedstrijden. Het zal erom spannen, want het Corona virus is na de zomer weer helemaal terug. De maatregelen op De Boshoek liegen er dan ook niet om. Uitgebreide controle aan de poort, zeer beperkte toegang tot de tribunes en het clubhuis. AFC-supporters zijn door de bijzondere omstandigheden niet welkom. Naast vier ereleden tel ik drie bestuursleden van AFC én de familie van Leijenhorst. Als we het sportpark betreden staat het Tweede Oranje al op het veld, met vrijwel dezelfde basis als tegen Jong Volendam, een wedstrijd die in het vissersdorp een week eerder met 2-0 gewonnen werd. Steff Kaptein, vorig seizoen actief bij PEC Zwolle onder 21, begint vandaag voor de geblesseerde Revelino Junte. The Reds, dit keer gehuld in een smetteloos wit tenue, wel voorzien van een rode V, spelen, zo kunnen we even later vaststellen, met dezelfde basis-elf als tegen De Treffers. In Groesbeek werd uitstekend gespeeld en met 3-0 gewonnen. Never change a winning team! 

De spanning is groot als scheidsrechter Robin Gansner de wedstrijd op gang fluit. HHC staat na drie duels op vier punten en zal er alles aan willen doen om koploper AFC te achterhalen, de achterstand is immers maar drie punten. Hoewel de laatste wedstrijd op De Boshoek eerder dit jaar verloren ging tegen The Reds slaat de balans in totaal toch in voordeel van het Tweede Oranje door. De eerste drie duels in Hardenberg tussen HHC en AFC werden gewonnen door de thuisploeg. Dat geeft de ploeg van Van Hunenstijn ongetwijfeld vertrouwen. Maar in het veld is hier toch niet veel van te merken. HHC opereert met veel spelers achter de bal en schakelt na een aanval van AFC nauwelijks om naar de aanval. Verder is de passing lang niet altijd accuraat. De HHC-trainer laat zijn ongenoegen duidelijk horen. Onze jongens etaleren daar tegenover hun technische vaardigheden, laten de bal kundig rond gaan maar echt gevaarlijk oogt het allemaal niet. Het tempo is hiervoor te laag, de bal gaat vaak breed of terug. De vleugels worden nauwelijks gebruikt. Zodoende komt de wedstrijd maar moeilijk op gang en kunnen we na ruim 45 minuten gaan rusten met een 0-0 stand. Gebeurde er dan helemaal niets bijzonders in de eerste helft? Natuurlijk wel. Een prima voorzet van Cody Claver op Kenny Teysse, die vanuit een mooiste plek zacht inschiet, Tillema die onbestraft gevloerd wordt in het strafschopgebied en even later bij een snelle uitval ten koste van een gele kaart wordt gestuit, een terugspeel bal van Gevéro Markiet die onze keeper Patrick Zonneveld dwingt tot zijn beste redding van de dag en een fikse overtreding van Kaptein op Melvin Grootfaam vlak voor rust. Van het HHC valt eigenlijk niets te melden. Met een mooie aanval over links beëindigd met een veel te harde voorzet van Matthijs Hardijk, overgekomen van ACV Assen, zijn we er wel.

Hopelijk biedt de tweede helft meer spektakel. HHC komt ongewijzigd uit de kleedkamer, bij AFC is Kenny Teijsse achtergebleven in de kleedkamer. Voor hem komt Guus Jan van Weerdenburg in het veld, die niet op zijn vertrouwde linksback gaat spelen voor Cody, maar op het middenveld. Goed gezien van onze trainer, want Guus speelt een voortreffelijke tweede helft en is samen met Robbert Schilder en Joël Tillema de beste man op het veld. AFC is sowieso na de thee heel veel beter dan in het eerste bedrijf. De snelheid van handelen ligt een stuk hoger en nu wordt uitdrukkelijk wél de aanval gezocht. In de 52e minuut is het bijna raak als Raily tegen de mooie grasmat wordt gedrukt door Tim Siekman, vorig seizoen actief bij het Belgische Lommel SK. Was de overtreding van Siekman op Joël Tillema mogelijk te licht voor een penalty, in het geval van Raily had de bal, ook op bais van de TV-samenvatting, beslist op de stip gemoeten. Scheidsrecher Gansner ziet het anders en de wedstrijd gaat snel door, want er is (helaas?) geen VAR op De Boshoek. Maar de inmiddels zeer verdiende goal komt er toch als Guus van Weerderburg door de Hardenbergse defensie snijdt en de volledig vrijstaande Joël bij de tweede paal fantastisch  bedient. Via een simpele kopbal is het 0-1 en mag AFC op meer doelpunten rekenen, want het gaat aanvallend steeds beter lopen. Verdedigend wordt helemaal niets weg gegeven op een onbetekenend slippertje van Patrick  Zonneveld na. In de 61e minuut is het bijna raak na een rush van Joël Tillema, die door Serge Fatima met een uiterste krachtsinspanning gestuit wordt. Twee minuten later is het toch raak als Oussama Siali de bal na een afgeslagen corner van 20 meter in de verste hoek krult, volkomen onhoudbaar voor keeper Nijland. Wederom een prachtgoal. Onze jongens blijven hierna gevaarlijk. Raily Ignacio, goed gedekt door Fatima, begint zich nu ook wat meer met het spel te bemoeien. Het meeste gevaar komt echter van Joël die in de 70e minuut weer op weg is naar het HHC-doel. Voor de tweede keer wordt hij getorpedeerd ten koste van een tweede kaart. Ondanks het inbrengen van Yordi Teijsse en Matthijs Jesse blijft het ten slotte 0-2 en die uitslag is zeer verdiend.

Al met al staat ons aller eerste na vier wedstrijden, waarvan drie duels buitenshuis, alleen op kop en dat is een prachtig begin. Nog 30 wedstrijden te gaan! In Hardenberg, waar het in voorgaande jaren knap lastig was, waren The Reds vooral in de tweede helft oppermachtig en dat biedt veel perspectief. Zaterdag aanstaande wacht thuis het duel tegen de verrassende runner-up ASWH uit Hendrik- Ido-Ambacht. Hopelijk kunnen we op gepaste afstand van elkaar getuige zijn van deze belangrijke wedstrijd op sportpark Goed Genoeg. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Dalian Maalen, Gevéro Markiet, Robbert Schilder, Cody Claver, Kenny Teijsse (46. Guus van Weerdenburg), (C) Milan Hoek, Joël Tillema, Oussama Siali (79. Yordi Teijsse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (85. Matthijs Jesse). 

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor het verslag op Voetbal.247.nl klik hier