HHC Hardenberg - AFC 3 - 2 met verslag en TV samenvatting

VIJF CRAZY MINUTEN IN HARDENBERG KOSTEN AFC DE KOP

De Reds verloren in Hardenberg van het andere Oranje. Begin tweede helft sloeg HHC binnen vijf minuten onverwacht en keihard toe met drie doelpunten. AFC toonde spirit, kwam nog bijna langszij, maar kon uiteindelijk niet voorkomen dat de drie punten in noordoost Overijssel bleven. Door deze nederlaag zakte de regerend kampioen naar de zesde plaats, HHC nam de derde plaats over. Maar als dinsdag as. de inhaalwedstrijd van Spakenburg wordt gewonnen staat AFC weer derde.

Vandaag gaat de verre reis naar Haaksbergen. De bus staat al om 10.30 uur klaar en uw scribent begroet de chauffeur en kompaan Ger van Caspel. Even later druppelt de selectie en uitgebreide staf binnen: een indrukwekkend gezelschap. En dan ontbreken ook nog enkele geblesseerde spelers: we wensen Matthijs Jesse, Oussama Siali, Kenny Teijsse en Koen Wesdorp een snel herstel toe. Na een winterse reis met sneeuw en hagel én een tussenstop in Zwolle, bereiken we sportpark De Boshoek, waar de kunstgrasvelden met sneeuw zijn bedekt. Gelukkig spelen we vanmiddag op natuurgras. De ontvangst is zoals hier te doen gebruikelijk allerhartelijkst en we staan aan het begin van een duel dat alle kanten op kan gaan. Gelet op de ranglijst zijn de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd, Vroeger konden we hier niet winnen, maar de laatste twee duels op dit mooie sportpark eindigden met 2-0 winst voor AFC: dat geeft de Amsterdamse burger moed. Als de ploegen het veld betreden zien we bij HHC geen verrassingen: topscorer Jesper Drost (dit seizoen gekomen van PEC Zwolle) en goaltjesdief Rob van der Leij zijn erbij, captain Glenn Kobussen natuurlijk ook. Onze trainer Ulrich Landvreugd begint met dezelfde basis als tegen De Treffers jl. woensdag: dus met rechtsachter Derre Kwee die tegen zijn oude club speelt en Daniël Zoutberg, die al weken Raily Ignacio vervangt in de spits. Raily zit wel op de bank, die verder rijkelijk bezet is met spelers als Melvin Grootfaam, Gevero Markiet en Tim Linthorst. Als scheidsrechter Frank de Winter om 15.30 uur fluit schijnt de zon en gaan we er eens goed voor zitten.

Het publiek hoeft niet lang te wachten op de eerste kans. Daniël krijgt in de 4e minuut de bal zo maar voor zijn voeten dicht bij HHC-doel, maar zijn inzet is te zacht om keeper Nick Borgman te passeren. Hierna is het in het eerste half uur vooral HHC dat in de aanval is. Onze defensie ziet er onder leiding van Dalian Maatsen aanvankelijk hecht uit, veel gevaar is er niet, op een plaagstoot van Thomas Reinders na: zijn actie op links eindigt met een schot in het zijnet. In de 19e minuut moet Patrick Zonneveld voor het eerst handelend optreden als Gersom Klok voor hem opduikt: een geweldige redding. Vijf minuten later heeft Van der Ley een 100% kans, maar Patrick weet opnieuw knap te redden. De rebound wordt weer door Van der Ley ingeschoten, maar nu staat Guus van Weerdenburg op de lijn om een doelpunt te voorkomen. Het is 0-0 maar AFC kruipt wel door het oog van de naald.

Het is gaan regenen en AFC komt na een half uur wat beter in de wedstrijd. Vooral over links wordt de aanval gezocht en voeden Milan Hoek en Cody Claver de spitsen. Helaas valt Cody in de 37e minuut uit met een ernstige spierblessure. Hopelijk valt de schade toch nog  mee. Robbert Schilder valt voor Cody in en gaat in het centrum van onze defensie spelen, Guus verhuist naar de links back positie. In de 39e minuut is het bijna raak voor AFC. Een mooie actie van Milan eindigt in een scherpe voorzet waar keeper Borgman en Thomas Verhaar naar springen. De bal belandt voor de voeten van Spliner de Mooij die van heel dichtbij, maar wel zwaar gehinderd, over het open doel heen schiet. Ontzettend jammer want het had mogelijk een beslissend moment geweest. Nu blijft het 0-0 en is na rust nog van alles mogelijk.

Als de spelers weer op het veld staan voor het tweede bedrijf zien we dat ook Raily present is. Hij vervangt Segun Owobowale. Daniël Zoutberg verhuist uit de spits naar de linkervleugel. De aanwezigheid van Raily voedt het optimisme aan Amsterdamse kant. Mogelijk kunnen we voor een derde keer winnen op De Boshoek, mede gelet op het laatste kwartier van de eerste helft toen AFC het beste van het spel had. Maar het loopt totaal anders. Beslissend is de 49e minuut. Een inzet van Drost vliegt langs een paar spelers zo maar achter Patrick in het AFC-doel. Er volgt veel protest van onze spelers omdat Rob van der Ley hinderlijk buitenspel zou hebben gestaan. Scheidsrechter De Winter consulteert zijn assistent die zijn vlag laag hield en houdt stand want het doelpunt wordt nu definitief goedgekeurd door De Winter. Er is geen VAR, voor de scheidsrechter is er geen andere keus. Maar als je naar de TV-registratie kijkt, wat uw scribent inmiddels heeft gedaan, staat Van der Ley wel degelijk buitenspel en had het doelpunt moeten worden afgekeurd. Jammer, maar helaas.

Kennelijk zijn onze spelers zo onder de indruk van deze openingstreffer dat de focus een tijdje ontbreekt. Maar zeker moet ook Thomas Reinders genoemd worden want deze snelle buitenspeler, die nog nooit had gescoord voor HHC, schiet in de 52e en 54e fraai raak na twee goed lopende aanvallen. Binnen vijf minuten drie doelpunten tegen, een optater van jewelste. Maar onze jongens reageren bewonderingswaardig en gaan met veel positieve energie in de achtervolging. En dan is het natuurlijk erg prettig dat Raily weer aan boord is want bijna iedere aanval is hierdoor gevaarlijk. Tussen de 60e en 70e minuut zijn onze jongens dicht bij het eerste doelpunt maar het zit in deze fase beslist niet mee. Eerst schiet Raily op de paal, knalt Thomas tegen de keeper op, kopt Splinter uit een corner nest naast en raakt een bal de bovenkant van de lat. AFC wisselt en brengt Tim Linthorst voor Derre Kwee. Tim moet het in de spits opnemen tegen Serghino Fatima, die in het hart van de HHC-defensie onverslaanbaar is in de lucht. Later komen ook Melvin Grootfaam en Gevero Markiet in het veld voor Daniel Zoutberg en Thomas Verhaar.

In de 81e minuut is het eindelijk wel raak als Dalian Maatsen een vrije trap over de muur achter Borgman schiet. Er volgt een fase waarbij HHC iedere bal naar voren of over de zijlijn knalt. Één bal bereikt bij toeval Van der Ley, die zo lijkt het, tien meter buitenspel staat. Maar hij mag door en stuit vervolgens op uitblinker Patrick Zonneveld. Weer subliem gekeept. Inmiddels zitten we in de extra tijd die 3 minuten bedraagt. Onze jongens blijven het proberen. Raily scoort in de 91e minuut bij de tweede paal met een kopbal na een voorzet van Tim Linhorst. Nog twee spannende minuten volgen, maar de inmiddels zeer verdiende gelijkmaker blijft helaas uit. Wel is Raily heel dichtbij bij een ongetwijfeld luid bejubelde treffer. Dan fluit scheidsrechter De Winter voor het laatst: Hardenberg wint met 3-2. De blijdschap aan HHC-kant is bijzonder groot, een mooie overwinning is behaald en er wordt een flinke sprong gemaakt op de ranglijst. Natuurlijk zijn onze jongens teleurgesteld, het had ook anders kunnen aflopen, maar ze tonen zich goede verliezers. AFC zakt naar de zesde plaats. Dinsdag aanstaande wacht al weer de volgende wedstrijd. Voor ons aller eerste in Spakenburg de kans om de derde plaats te heroveren. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee (67’ Tim Linthorst), Dalian Maatsten, Guus Jan van Weerdenburg, Cody Claver (37’ Robbert Schilder), © Milan Hoek, Segun Owobowale (46’ Raily Ignacio), Splinter de Mooij, Joel Tillema, Thomas Verhaar (80’ Gevero Markiet) en Daniël Zoutberg (80’ Melvin Grootfaam).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier