HHC Hardenberg - AFC verslag

AFC KOMT IN HARDENBERG STERK VOOR DE DAG

In de laatste uitwedstrijd van dit seizoen wist AFC te winnen van HHC Hardenberg. De eerste helft begon goed met een snelle goal van Soufiane Hetli, waarna Rob van der Leij direct na rust de gelijkmaker voor HHC binnen schoot. In de slotfase regende het kansen voor The Reds. Uit een scrimmage besliste Tim Linthorst uiteindelijk de aantrekkelijke wedstrijd waardoor AFC een plaats opschuift op de ranglijst en nu vijfde staat. Nog één wedstrijd te gaan. Aanstaande zaterdag komt FC Lisse op bezoek, dat er alles aan zal doen  om op de laatste competitiedag degradatie te voorkomen.

Vandaag gaat de 153 kilometer lange reis naar Hardenberg waar we de Hardenberg Heemse Combinatie ontmoeten. We gaan met de opvallende Ajax-bus, een mooie reclame voor onze rood-witte vrienden in Salland en omgeving. Het is onze laatste uitwedstrijd en natuurlijk reist ook Erelid Ger van Caspel mee in de spelersbus (met de AFC-sokken van Dé Hurtwits), net als bij alle andere uitwedstrijden. Chapeau! Afgezien van de afstand kijken we uit naar de wedstrijd op het fraaie, ruim bemeten sportpark De Boshoek. HHC beschikt immers over een uitstekend team en de ontvangst vooraf en na de wedstrijd is allervriendelijkst. Sinds 2016-2017 ontmoeten we Het tweede Oranje en moeten we hard knokken voor onze punten, zeker op De Boshoek. AFC en HHC doen het goed in de Tweede Divisie, getuige de tweede en derde plaats op de Stand aller tijden (voetbal.com). Dit seizoen gingen de prestaties van beide ploegen na een sterke start al snel bergafwaarts, waardoor de kampioenskansen als sneeuw voor de zon verdwenen. Mooie successen waren er wel, zeker ook in de KNVB-beker, maar per saldo reikte het in de competitie nog niet verder dan een zesde (AFC) en een negende (HHC) plaats. Er staat vandaag dus niet veel meer op spel dan de spreekwoordelijke eer. Maar juist daarom rekenen we op een open wedstrijd, met aanvallend voetbal.

Als we naar het wedstrijdformulier kijken zien we dat bij AFC verschillende spelers ontbreken. Zo zijn captain Milan Hoek, Gevero Markiet, Noa Benninga, Mitch van Kempen, Joël Tillema en Oussama Siali niet beschikbaar. Bij HHC doet Serginho Fatima niet mee en dat scheelt defensief een slok op een borrel. Hij is een rots in de branding, net als Gevero bij AFC. HHC mist al geruime tijd Gersom Klok door een kruisbandblessure. Hij staat wel op het wedstrijdformulier. Misschien maakt de oud-prof van Go Ahead Eagles, FC Emmen en BV Veendam vandaag wel zijn rentree.

Nadat het natuurgras gesproeid is stellen de spelers zich in de middencirkel op en wordt aandacht besteed aan het plotselinge overlijden van Rick Brink op 38-jarige leeftijd. De heer Brink was zeer actief in de jeugdafdeling van HHC en was Lid van Verdienste van de oranje-zwarten. Hij was zelf gehandicapt en zette zich op een bewonderingswaardige manier in voor mensen met een beperking. Hij was fractievoorzitter van het CDA Overijssel en stond landelijk bekend als eerste ‘Minister van Gehandicaptenzaken’. Na een indrukwekkende minuut stilte wordt Rick Brink in de 38e minuut verder geëerd met een langdurig applaus.

Het is prachtig weer als scheidsrechter Thomas Hardeman de wedstrijd op gang fluit. Vandaag staan Matthijs Jesse en Sven Ederveen in de basis en laten zich direct gelden op de linkerflank en op het middenveld. We hoeven bepaald niet lang te wachten op de eerste goal. Sven staat de basis van de aanval die verder via Julian van der Kreft en Soufiane Hetli loopt. Een give-and-go met Splinter de Mooij dwars door het midden van de Hardenbergse defensie wordt vervolgens beheerst door Soufiane afgerond en al na vier minuten staat het 0-1. AFC combineert er hierna op los en is via Marciano Mengerink, Splinter en Soufiane af en toe dreigend. Wat nog ontbreekt is een goeie voorzet en een dieptepass op maat. HHC stelt hier weinig tegenover. Alleen op links is Thomas Reinders sterk aan de bal en maakt het Cody Claver en Dalian Maatsen af en toe knap moeilijk. In de 18e minuut wordt een voorzet van Reinders op een haar na gemist door topscorer Rob van der Ley. We zijn gewaarschuwd! Verder staat onze defensie in de eerste helft niets meer toe. Tim Linthorst heeft Van der Ley aardig aan de ketting, Guus van Weerdenburg, die Milan Hoek als aanvoerder vervangt, speelt weer stralend goed, in defensief opzicht en als verbindingsofficier op het middenveld. Als de eerste helft er na 47 minuten op zit is de 0-1 voorsprong van AFC zeker verdiend. Jammer dat een tweede doelpunt uitbleef want het kan, zo leert de ervaring, op De Boshoek raar lopen.

Dat die gedachte zo gek nog niet is bewijst het prille begin van de tweede helft. Een mooie lange aanval van AFC die begint en eindigt bij Matthijs Jesse brengt Matthijs oog in oog met keeper Jorick Maats. In plaats van in een hoek te mikken haalt Matthijs keihard uit en met een reflex weet Maats die kanonskogel te keren. In de omschakeling zet Jesper Drost zijn linksbuiten Reinders aan het werk en wordt Dalian verrast door  deze mooie pass. De voorzet van Reinders  op Van der Ley is precies op maat en in de 48e minuut is het niet 2-0 en maar 1-1. Een beslissend moment in de wedstrijd? We gaan het zien.

De gelijkmaker komt het spel van HHC ten goede. Maar vooralsnog is de grootste kans toch voor Splinter na een prachtige pass van Guus, maar hij moet zijn meerdere erkennen in keeper Jorick Maats. Het spel gaat op en neer en in de 60e minuut krult HHC-captain Jesper Drost de bal net naast het doel, even later moet Maats aan de andere kant handelend optreden na een knal van Sven, een kopbal van Mengerink bij de tweede paal na een vrije trap van Dalian, mist maar net het doel. Nog ruim een kwartier te gaan en beide coaches gaan wisselen.  Bij HHC maakt onder luid applaus Gersom Klok zijn opwachting. Wessel Been vervangt Mengerink. En hoe! Al na twee minuten kan/moet hij scoren na een sublieme pass van Splinter en een uitstekende loopactie van hem zelf, maar de bal vliegt via keeper Maats net naast. In de 81e minuut scoort Van der Ley, maar het doelpunt wordt afgekeurd omdat hij onze keeper heeft gehinderd.

Het is razend spannend en er gebeurt veel op het veld. Een AFC-doelpunt hangt in de lucht, want het regent kansen in de slotfase. Een streep van Splinter wordt door Maats fantastisch uit de kruising getikt. Wat een keeper! Maar ook hij kan niet voorkomen dat AFC in de 87e minuut toch toeslaat uit een corner, die door Tim Linthorst, zeer goed in vorm, binnen wordt getikt. 1-2! Nog zes minuten te gaan. In Amsterdam was het eerder dit seizoen 2-2, die uitslag is vandaag ook nog mogelijk. Maar kansen krijgt HHC niet meer, zeker niet als Sander Egbers met rood kan vertrekken na een ongelukkige overtreding op Segün Owobowale. AFC kan nog wel scoren, maar Wessel Been, razend gevaarlijk in de spits, mist oog-in-oog met Maats. What else is new!

Het blijft dus 1-2, een dik verdiende zege van AFC, dat heel wat afwezigen kende, maar toch uitstekend voor de dag kwam op De Boshoek. Ons aller eerste draait de laatste tijd op volle toeren, is opgerukt naar de vijfde plaats en kan misschien nog een plaats stijgen als zaterdag aanstaande thuis van FC Lisse gewonnen wordt in de laatste competitiewedstrijd. Sowieso een bijzondere wedstrijd want de ploeg uit de Bollenstreek zal er alles aan willen doen om directe degradatie te voorkomen. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Daniël Nolet, Cody Claver, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, © Guus van Weerdenburg, Julian van der Greft, Sven Ederveen (79’ Djuric Ascencion), Matthijs Jesse (74’ Segün Owobowale), Splinter de Mooij, Soufiane Hetli (89’ Melvin Platje) en Marciano Mengerink (74’ Wessel Been).

 

Voor de TV samenvatting klik hier