Het Parool: 'AFC droomt toch al van tweede divisie'

In Het Parool van afgelopen maandag heeft onderstaand artikel gestaan, welke wij in zijn geheel overnemen.

AFC droomt toch al van tweede divisie

TOPKLASSE Veelbelovende start Amsterdammers

WESLEY MEIJER

Er is voor dit seizoen veel veranderd bij topklasser AFC. Gelukkig ten goede, zo constateren euforische betrokkenen na de overwinning (3-2) gisteren op TEC en de prima start van het nieuwe voetbaljaar.

AMSTERDAM – Het was gisteren genieten geblazen. Alsof twee Engelse ploegen, die ook nog eens goed konden voetballen, waren neergestreken aan de De Boelelaan: enorm hoog tempo, prachtige aanvallen over en weer, heerlijke voetballers en een ongekende lading energie. 

Toen de kruitdampen waren opgetrokken, vielen brede glimlachen en ferme klappen op de schouders de AFC'ers op sportpark Goed Genoeg ten deel. Voorzitter Ad Westerhof glunderde dat hij 'in tijden niet zo'n leuke wedstrijd had gezien'. Woorden van soortgelijke strekking zongen bij elk gesprek door het clubhuis terwijl de glazen klonken. 

Een nieuw seizoen en er is sprake van een nieuw elan bij AFC. Na het moeizaam verlopen vorig seizoen, waarbij de roodzwarten pas tegen het einde degradatie wisten af te wenden, is het voetbalplezier helemaal terug. Dat komt ook door de komst van een nieuwe trainer, spelers en de tweede divisie die zich na de volgende zomer aandient. 

Als AFC bij de eerste zeven eindigt, komt het volgend jaar uit in de nieuwe klasse die de brug gaat vormen tussen profs en amateurs. De beste veertien zondag- en zaterdagtopklassers verenigen zich in die divisie. "Dat willen we weleens een jaar meemaken," zegt Westerhof met frisse tegenzin. 

AFC is tegen de komst van de tweede divisie met verplichtingen als spelerscontracten en een verlicht veld. "We doen het wel, maar onder onze voorwaarden. Die contracten, dat gaan we niet doen. Net als veldverlichting. Over een paar jaar moeten we onze velden verleggen, dus dat licht komt er ook niet." 

Maar toch, AFC is wel nieuwsgierig. "Straks komen tweeduizend Spakenburgers hiernaar toe." 

Dat AFC de eerste zeven haalt, daar twijfelt niemand aan. Westerhof constateert tevreden dat AFC sinds de competitiestart aan klantenbinding doet, want de complimenten van toeschouwers die hebben genoten kan hij sindsdien elke zondag om 16.15 uur in ontvangst nemen. 

De herwonnen spelvreugde betaalt zich uit in een prima seizoensstart met zeven punten uit drie duels. AFC heeft dan ook flink aan kwaliteit gewonnen, is de algehele consensus. Met de komst van onder anderen Edip Biberoglu, Koen Bosma en Pieter Koopman is een groter doelpuntenaantal nu al haast een zekerheid, daar waar het vorig jaar aan schortte. 

"Bart is een trainer die wil aanvallen," constateert schaduwspits Daan Sutorius over de nieuwe oefenmeester Bart Logchies. "Ten opzichte van vorig seizoen zijn we veel aanvallender ingesteld met twee echte vleugelspelers en mijzelf achter de spits. Voor een speler als ik is dat lekker. Een plek bij de eerste zeven mag je wel verwachten." 

Sutorius was gisteren het stralende middelpunt. Hij schoot AFC in de laatste minuut naar de overwinning, na een panklare breedtepass van de onvermoeibare aanwinst Mark van den Boogaart. Ook AFC's tweede goal kwam voort uit een vlot lopende aanval. Pingelaar Biberoglu kapte zichzelf vrij op de rechtervleugel, waarna de net ingevallen Bosma de afgemeten voorzet hard raak kopte. 

Met die tweede en derde treffer in het laatste kwartier toonde AFC zich veerkrachtig, want TEC had de openingstreffer van Jasper de Haer in de zevende minuut, een rake volley na een doorgeschoten corner, met twee doelpunten tenietgedaan. Daarmee beloonde AFC zichzelf voor het harde werken en geloof in een goed resultaat. Al had het weinig gescheeld of niet AFC, maar TEC had zijn derde gemaakt bij een stand van 2-2. 

Omdat dat schot voorlangs ging en AFC even later wel scoorde, waren de Amsterdammers degenen die het laatst lachten. Een gelijkspel had de verhoudingen ook prima weergegeven, was Sutorius van mening. "Het was een open wedstrijd, omdat beide ploegen wilden aanvallen. Maar uiteindelijk vond ik ons toch iets beter." 

Ook trainer Bart Logchies had genoten van het vertoonde spel. Hij had in de rust zijn team al een compliment uitgedeeld, vertelde hij na afloop. "Ik heb ze toen gezegd dat het een schitterende wedstrijd was." 

Deze voorbode belooft veel voor het verdere verloop van de competitie. Logchies kon nog niet eens over een complete selectie beschikken. Gisteren waren onder anderen de geschorste aanvoerder Magid Jansen en international van Curaçao Jonathan Richard niet inzetbaar. Waren er dan helemaal geen minpunten? Jawel, vond Logchies. Zijn spelers moeten simpeler spelen, betere keuzes maken en verzorgder aanvallen. Maar die kritiek verstomde gauw te midden van euforische AFC'ers.