Het geluk van de koploper lacht AFC (zaterdag) toe

Met een fortuinlijke 2-1 overwinning heeft zaterdag eersteklasser AFC nu geen fout gemaakt tegen BOL. Eerder dit seizoen werd daar de koppositie op ongelukkige wijze verspeeld, in de terugwedstrijd hadden de Amsterdammers juist het geluk aan hun zijde.
“Als je onderin staat, verlies je ‘m. Nu heb je het geluk dat je het opportunistisch kan omdraaien”, zei trainer Jorg Smeets enkele minuten nadat zijn spelers met een diepe zucht en een hoop ontlading van het veld afstapten. Weinig toeschouwers hadden in de laatste tien minuten nog iets gegeven voor de kansen van AFC, dat tegen een 0-1 achterstand aankeek. En na de gelijkmaker leek het op een puntendeling uit te draaien. Toch greep de thuisploeg de volle buit.
Daarvoor hadden de Amsterdammers aan geluk niet te klagen. Een wat makkelijk gegeven strafschop, nadat Mauritsio Helstone licht werd getoucheerd door zijn directe tegenstander, zorgde ervoor dat Thierry van der Kooye vanaf elf meter voor de 2-1 kon tekenen. Net als vorige week (0-1 bij DHSC, red.) was de spits met een treffer belangrijk voor de zege.
In de eerste helft was er weinig verschil tussen beide ploegen, die evenveel last hadden van de forse wind. AFC kreeg wel de betere mogelijkheden. Zo schoot Thierry van der Kooye recht op doelman Xander Snoek en volleerde Willem Deetman over. Dat BOL een kleine tien minuten na de rust de leiding in handen nam, was eigenlijk vanuit het niets. Topschutter Sietse Brandsma prikte oog-in-oog met doelman Gijs van Zetten raak: 0-1.
Zeven minuten voor tijd vond AFC pas het gaatje voor de gelijkmaker. Een voorzet van Gijs Niehe werd door invaller Floris Dokkum binnen gekopt. “Daarna hebben we er bewust voor gekozen om vol voor de 2-1 te gaan en niet te denken: het is mooi, we zakken weer in. Dan dwing je dat toch af.”
De Amsterdammers kropen door het oog van de naald en zijn dit kalenderjaar nog altijd ongeslagen. Bovendien heeft de lijstaanvoerder een voorsprong van drie punten op achtervolger DHSC. Volgende week wacht de stadsderby tegen nummer voorlaatst WVHEDW.

Foto’s: Tom Poederbach in AFC Foto album: klik hier