Hercules - AFC met verslag

Veel sterker AFC wordt in slotfase gevloerd door counter Hercules

En weer verloor AFC een uitwedstrijd. Ditmaal was Hercules in Utrecht te sterk na een mager duel waarin AFC lange tijd de bovenliggende partij was maar weinig wist uit te richten met het overwicht. Het slotoffensief van de The Reds liep uit op een catastrofe. Uit het niets counterden de Herculanen naar een verrassende 2-0 zege. Jammer, want gelet op de andere uitslagen had AFC heel goede zaken kunnen doen.  

Vandaag zou het moeten gebeuren. Eindelijk weer eens een overwinning in een uitwedstrijd. Thuis loopt alles crescendo dit seizoen. Zes keer werd gewonnen, één keer gelijk gespeeld tegen EVV. De laatste wedstrijd op Goed Genoeg tegen VVSB zag er goed uit. De 3-1 zege was meer dan verdiend. Op een zege na in Emmen ziet het er in de uitwedstrijden veel minder florissant uit. Van de zes wedstrijden buitenshuis werden er vier verloren. De laatste uitwedstrijd tegen FC Lienden presteerde ons eerste, mede door de stormachtige wind tegen, vooral in de eerste helft onder de maat en werd volkomen verdiend met 3-2 verloren. Het verschil tussen uit en thuis is dus dit seizoen tot nog toe erg groot. Hopelijk is dat vandaag anders tegen Hercules op Sportpark Voordorp.

Na een bijzonder hartelijke ontvangst door een aantal Herculienen gaat het om 14.00 uur echt beginnen. AFC speelt, anders dan bij FC Lienden, in de eerste helft met de wind in de rug. De opstelling is op 2 plaatsen gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd tegen VVSB. Marien Willemsen is na een nekblessure weer terug op zijn vertrouwde stek rechtsachter, Mitchell Theuns speelt in plaats van Mark van den Boogaart die geschorst is. Hercules heeft een flinke ziekenboeg en mist ook spits Floris Burgers die in het buitenland verblijft wegens studieverplichtingen. Mogelijk hierdoor en door de sterke tegenwind is het al snel duidelijk dat Hercules zich op eigen helft ingraaft. Veel spelers achter de bal en lange ballen vooruit is het parool op het zachte, moeilijk bespeelbare veld. AFC bouwt rustig op van achteruit en probeert er vooral via Melvin Grootfaam op links door te komen. In de 10e minuut is het in de AFC-defensie even oppassen geblazen als de verder sterk spelende Randel Shakison balverlies lijdt. Gelukkig weet Hercules niet te profiteren. In de 21e minuut is het raak, maar het doelpunt van Daan Sutorius, die een voorzet van Koen Bosma in het lege doel kopt, wordt door scheidsrechter Cairo wegens buitenspel afgekeurd. Onze jongens blijven het proberen, maar heel gevaarlijk is het allemaal niet. Alleen Daan krijgt op de rand van het strafschopgebied nog een mooie kans op aangeven van Edip Biberoglu maar zijn schot wordt goed geblokt. Vlak voor rust probeert Magid Jansen het nog met een afstandsschot maar keeper Jarno de Jonge weet hier wel raad mee.

Het is rust en de brilstand staat nog op het scorebord. Na de thee mag Hercules het proberen met de wind mee. Maar erg veel veranderen aan het wedstrijdbeeld doet dit windvoordeel niet. Hercules trekt zich terug op eigen helft en loert op de counter. Pal na rust krijgt AFC een mooie kans. De vrije trap van Daan randje strafschopgebied aan de rechter kant belandt helaas in de Utrechtse muur. Hierna proberen Marien en Jonathan Richard met lange rushes de defensie van Hercules te ontwrichten, helaas zonder resultaat. Daan kopt in de 67e minuut een voorzet van Koen net naast. Een paar minuten later wordt Jonathan vastgehouden in het strafschopgebied, maar de scheidsrechter vindt het vergrijp kennelijk niet zwaar genoeg voor een penalty. Wat te doen? Trainer Bart Logchies wisselt in de 76e minuut Pieter Koopman voor Edip in de hoop op een prachtig doelpunt van Pieter zoals tegen VVSB. Onze jongens vallen met man en macht aan, maar letten in deze fase achter niet voldoende op. Hiervan weet rechtsachter Kevin Ligtermoet optimaal te profiteren. Na balverlies begint hij aan een geweldige rush van eigen helft en komt helemaal niemand tegen op de helft van AFC-anders dan keeper László Sandor die hij knap weet te passeren. 1-0 voor Hercules, hoe is het mogelijk?!
Na dit doelpunt ligt het spel een paar minuten stil omdat één van de assistent-scheidsrechters met een blessure uitvalt. Hierna volgen nog tien tumultueuze minuten, waarin AFC nog bijna langzij weet te komen. Maar anders dan bij VVSB is Pieter er dit keer net niet op tijd bij om deze grote kans te verzilveren en verdwijnt de bal via een been van een Herculaan  naast het doel. Het is het laatste wapenfeit van AFC-zijde. In de slotminuten profiteert Hercules van alle ruimte op de AFC-helft. Na eerst op de paal te hebben geschoten, schiet invaller Frank Heus in de 89e minuut de Herculanen in veilige haven. Matthijs Jesse valt op het laatste moment nog in voor Mitchell, maar de tijd is te kort om nog potten te kunnen breken.

Weer verloren dus, maar doordat VVSB ook ten onder ging tegen JVC Cuijk, staat AFC nog steeds derde, op korte afstand gevolgd door een flink aantal verenigingen. Als er in Utrecht gewonnen was waren wij weer runner up geweest achter WKE, dat nog steeds knap de ranglijst aanvoert. Maar er is niet gewonnen en dat voelt na een wedstrijd waarin je de lakens lange tijd uitdeelt niet goed. Hopelijk gaat het aanstaande zondag in Friesland tegen hekkensluiter SZW Boso Sneek veel beter en kunnen we ook buiten Amsterdam weer eens een zege bijschrijven. Heel veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Lásló Sándor, Marien Willemsen, Magid Jansen, Randel Shakison, Guido Moelee, Mitchell Theuns (‘89 Matthijs Jesse), Jonathan Ritchard, Daan Sutorius, Edip Biberoglu (‘76 Pieter Koopman), Koen Bosma, Melvin Grootfaam. 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier