HBS - AFC 3 - 1 met verslag

AFC gaat in de Bosjes van Pex ten onder aan de dadendrang van HBS

Koploper AFC ging in Den Haag kopje onder tegen rode lantaarndrager HBS. Vooral in de eerste helft waren de Kraaien veel gevaarlijker dan The Reds. Voor iedere meter kunstgras knokkend behaalde HBS, met spits Tjeerd Westdijk in een hoofdrol, volkomen verdiend de eerste thuiszege van het seizoen.

Het is 12.00 uur als de AFC-bus richting Den Haag vertrekt. Hoewel de kracht van de HBS-selectie beslist niet onderschat moet worden is er in de AFC-gelederen toch veel vertrouwen op een goede afloop vandaag. Als kersverse koploper ligt dat natuurlijk voor de hand. Op een off-day na in Haarlem tegen Kon. AFC zijn de resultaten overtuigend en toont het team van trainer Bart Logchies zich de afgelopen wedstrijden behoorlijk slagvaardig, ondanks de nodige blessures in de voorhoede. HBS staat verrassenderwijs helemaal onderaan, maar heeft tegen FC Oss laten zien tot veel in staat te zijn. De 4-1 winst in de beker was een prestatie van jewelste. Ook de met veel pech thuis van UNA verloren wedstrijd bevestigt dit beeld. Het zal dus niet makkelijk worden vandaag, maar met een beetje geluk zou het toch moeten kunnen lukken en kan, gelet op het zware programma van de concurrentie, de koppositie worden versterkt. Met deze optimistische gedachten arriveren we mooi op tijd in de Bosjes van Pex waar het zonnetje schijnt en het al lekker druk is met voetbal- en hockeypubliek.

Als rond de klok van twee uur de ploegen het fraaie, net besproeide kunstgras van HBS betreden, is het fluorescerend gele uittenue van AFC  het eerste wat opvalt. Aan de midweekse boodschap van de KNVB dat het tenue van The Reds zich diende te onderscheiden van dat van de Kraaien is in ieder geval gevolg gegeven! In vergelijking met de wedstrijd tegen De Treffers van afgelopen zondag beginnen Randel Shakison en Geoffrey Galata in de basis voor Melvin Grootfaam en Mitchell Theuns. Hoewel Koen Bosma en Pepijn Veerman aan de beterende hand zijn, zijn ze nog niet inzetbaar.
Wanneer scheidsrechter D’Onorio voor het eerst gefloten heeft schiet HBS uit de startblokken. De eerste grote kans is er al na vier minuten als Sami Aoulad Said na een voorzet van Tjeerd Westdijk van dichtbij over schiet. AFC is dus gewaarschuwd maar kennelijk niet genoeg. Westdijk tikt vier minuten later een diepe  bal op rechter vleugel langs de ver uit zijn doel gekomen keeper Laslo Sandor en schiet de bal bijna vanaf de achterlijn met enig geluk in het verlaten doel. 1-0 voor De Kraaien, een fikse, zo op het oog onnodige tegenslag. Even later krijgt AFC de kans de stand weer gelijk te trekken, maar de kopbal van Magid Jansen, uit een corner van Daan Sutorius, wordt schitterend uit het doel geranseld door keeper Gianni Kamperveen. Op een vrije trap na van Daan, die Kamperveen ook goed pakt, is het in de rest van de eerste helft toch vooral HBS dat gevaarlijk is. Hierbij valt naast Westdijk ook rechtsback Richello Fecunda aan Haagse kant op, die niet alleen Randel Shakison een moeilijke middag bezorgt, maar ook in aanvallend opzicht het nodige laat zien. Ondanks een aantal kansen blijft de 1-0 stand lang op het scorebord staan.
In de 38e minuut is het dan toch raak en weer is het Westdijk die het de AFC-defensie lastig maakt. Zijn voorzet van rechts bereikt Aoula Said die van dichtbij van achter zijn standbeen Laszlo kansloos maakt. Een mooie treffer, maal wel erg slap verdedigd. Het is 2-0 en als Westdijk vlak voor rust vergeet 3-0 te maken lijkt er na de thee nog alle kans om terug te komen in de wedstrijd. De voetbalwonderen zijn immers de wereld nog niet uit.

Als de tweede helft begint blijkt Jasper de Haer gewisseld te zijn voor Jonathan Ritchard, die op het middenveld gaat spelen voor Magid Jansen. Magid valt een linie terug en op die nieuwe stek voelt onze captain zich zichtbaar thuis. AFC zet nu veel meer druk en het is in 47e minuut al bijna raak als een hoge bal van Jonathan met veel kunst en vliegwerk door Kamperveen, die verblind is door de zon, naast zijn doel kan worden gewerkt. AFC valt aan en HBS trekt zich op eigen helft terug, loerend op de counter. In deze fase laat Edip Biberoglu zich steeds meer zien, maar het zit hem in de afwerking vandaag niet mee. Enkele schoten verdwijnen naast het doel van Kamperveen. Daan, goed verdedigd door Kevin Schutte, doet wat hij kan, maar dat is in deze wedstrijd niet genoeg. Na een slimme bal binnendoor van Guido Moelee schiet hij voor langs.
Natuurlijk laat ook HBS zich in deze fase niet onbetuigd. Profiterend van de ruimte scoort Ricardo Samoeder, in buitenspel positie, dus het Haagse feest gaat (nog) niet door. Een inzet van Jim Roberti wordt fraai gekeerd door Laszlo.
In de 88e minuut maakt Matthijs Jesse zijn opwachting. In de paar minuten dat hij in het veld staat is hij nog knap gevaarlijk. Zo mist Daan van dichtbij het doel op een haar na een voorzet van Matthijs. In de 90e minuut is wel raak voor AFC als een hoge voorzet in het Haagse doel vliegt. Wie heeft de bal het laatst geraakt? Niels van Pelt van HBS of was het Randel Shakison? Niemand die het weet en ook de TV-registratie geeft geen uitsluitstel. Het wedstrijdformulier even later wel: Pieter Koopman. Met nog maar kort te gaan is er nog een sprankje hoop, maar Westdijk, wie anders, maakt in dezelfde minuut aan alle twijfel een eind. Direct hierna fluit scheidrechter D’Onorio voor de laatste keer en is de eerste thuiszege van HBS een feit.

Als de kruitdampen zijn opgetrokken blijkt dat wij, ondanks de tweede nederlaag van dit seizoen, nog steeds bovenaan staan, samen met debutant TEC. Na het gelijke spel van WKE eerder dit weekend hebben de concurrenten VVSB, Hercules en UNA ook punten laten liggen tegen lager geklasseerde verenigingen. De onderlinge verschillen zijn in deze competitie niet erg groot. Dat bewijst ook HBS, dat ondanks deze mooie zege op de koploper, nog wel onderaan staat. Er is dus nog veel werk aan de winkel voor trainer André Wetzel. Dat geldt met nog 22 wedstrijden te gaan natuurlijk ook voor AFC-collega Bart Logchies. Aan kop komen is eenvoudiger dan er te blijven.
Zondag aanstaande voor onze jongens in ieder geval de mogelijkheid om tegen het altijd lastige EVV de Haagse kater afdoende te verwerken. Succes!

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Geoffrey Galata, Marien Willemsen, Jasper de Haer (45. Jonathan Richard, 88. Matthijs Jesse), Randel Shakison, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Daan Sutorius, Magid Jansen©, Edip Biberoglu, Pieter Koopman

MvdW

Voor video beelden van RTV N-H klik hier.
Foto's staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier