HBS - AFC 1 - 1 met verslag

Het eerste gelijkspel na 13 wedstrijden!

Dit zou zo maar de kop van een vervelend stukje kunnen zijn, maar niets is minder waar. Van de 13 wedstrijden heeft AFC er 10 gewonnen, 2 verloren en nu ook 1 gelijk gespeeld!

Mooi affiche, HBS-AFC!
Zo’n affiche roept bij mij nostalgische gevoelens op aan mijn jongensjaren met de prachtige boeken van J.B. Schuil  zoals “Jan van Beek”, “de  Katjangs” en “de AFC’ers”.

Vandaag dus twee “old-timers” tegen elkaar, HBS van 1893 tegen AFC van 1895.
100 jaar geleden ontmoetten de clubs elkaar al in wedstrijden voor de KNVB-beker en tevens vaak in het befaamde toernooi om de AROL-beker, dat ieder jaar voor de aanvang van een nieuw seizoen door AFC aan de Zuidelijke Wandelweg werd georganiseerd met clubs als AJAX, DWS, Blauw Wit maar ook HBS (o.a. winnaar in 1946), Robur et Velocitas, HFC e.a.

Op weg naar Den Haag dacht ik dat een gelijkspel uit bij HBS een goed resultaat zou zijn, maar AFC kwam sterk uit de startblokken.
Beide trainers moesten hun opstelling aanpassen. André Wetzel (die ooit bijna trainer van AFC werd) miste naast 2 basisspelers zijn beste speler Jean Paul Saes door een schorsing (Saes is HBS’ laatste man, maar met 10 doelpunten topscorer!).
En onze trainers Willem Leushuis/Said Moumane konden niet beschikken over linkervleugelverdediger Guido Moelee (blessure), Duncan van Moll (ziek) en Sjoerd Jens (niet fit genoeg voor een hele wedstrijd), ook niet de minsten.
Leushuis had daarom het systeem veranderd van 4-3-3 naar 3-4-3, zeer aanvallend. Drie verdedigers voor doelman Youssef, Jasper de Haer en captain Magid Jansen rechts en links in de zone en de opnieuw zeer sterk spelende Geoffrey Galata achterin centraal. Op het middenveld Marien Willemsen, Laurens Samsom, Wout Meulemans en Daan Sutorius en voorin Enrico Patrick (zijn broer Joshua is deze week door dr. Pijnenburg geopereerd aan zijn meniscus, beterschap Joshua!), Pepijn Kluin en topscorer Tim Wulffraat.

AFC begon sterk, energiek, in een hoog tempo, veel kantwisselend, 70% balbezit. Na ruim een kwartier stelde ik mijn prognose bij; deze wedstrijd moet AFC kunnen winnen. Maar al naar gelang het verloop van de wedstrijd kantelde dit beeld toch. HBS werd steeds een beetje sterker en wist o.l.v. hun aanvoerder en beste speler Mike de Geer langer de bal in bezit te houden.

Achter het "vijandelijk" doel (**) dachten wij na een half uur spelen dat de eerste goal ook wel eens aan de andere kant zou kunnen vallen, alhoewel halverwege de eerste helft de sterke verdediger van HBS Roeleveld goed weg kwam met geel toen hij onze doorgebroken Tim Wulffraat vastpakte. Rood had ook gekund en dan had de wedstrijd waarschijnlijk een ander verloop gekend.

En ja hoor, in de 43e minuut brak Tjeerd Westdijk, de snelle spits van HBS door. Youssef kwam zijn doel uit en probeerde op een ongevaarlijke plek (vlak bij de achterlijn, 15 meter van het doel) met een sliding de bal te veroveren. Penalty! Zwaar gestraft door de verder goed leidende scheidsrechter, de heer Holties.
In eerste instantie stopte Youssef de inzet nog van De Geer, maar hij kon helaas de bal niet klemmen en in de rebound scoorde De Geer alsnog 1-0.
Maar in de 45e minuut kwam AFC al op gelijke hoogte. Een mooie crossbal van Daan op Enrico, deze stuurde Tim weg die in een passeeractie de achterlijn haalde en de bal voortrok, waarna de doorgelopen Daan met een hakbal achter zijn standbeen de bal intikte. Een prachtige aanval afgerond met een beauty van een doelpunt 1-1, rust.

In de bestuurskamer veel gezelligheid met oude bekenden als de gebr. Visee, Erevoorzitter Hemmes, oud-trainer Huib Ruijgrok, voetbalvoorzitter Nick Schavenmaker (HBS is een omni-sportvereniging met voetbal, dameshockey en cricket en iedere afdeling heeft zijn eigen bestuur), e.a. Ik zei tegen Diederik Visee dat deze wedstrijd wel eens in een gelijkspel zou kunnen eindigen, maar daar was Diederik het niet mee eens. Hij zei “wij spelen alles of niets en wij spelen bijna nooit gelijk”.

De tweede helft gingen beide ploegen inderdaad vol voor de winst. Niet spelen om het balbezit (…..), maar de aanval zoeken om te kunnen scoren. Beide ploegen kregen daartoe mogelijkheden, dus het bleef tot het einde een interessante en spannende wedstrijd.
Trainer Leushuis wisselde in de 64e minuut Wout Meulemans voor Joost Heij, in de 65e minuut Sjoerd Jens voor Enrico Patrick en in de 80e minuut Mitchell Theuns voor Tim Wulffraat.

Sjoerd werd in de 80e minuut  diep gestuurd en randje strafschopgebied onreglementair gestopt door de linksback van HBS, die met 2x geel naar de kant moest. Helaas kon Magid dit keer de vrije trap niet verzilveren (bij Haaglandia uit lukte hem dat vanaf ongeveer dezelfde plek wel) en ook de 4 minuten extra speeltijd leverde geen doelpunt meer op.
HBS’er Visee kreeg ongelijk, de wedstrijd eindigde in een gelijkspel, voor AFC dit seizoen de eerste keer en beide ploegen konden met dit resultaat tevreden zijn.

AFC blijft fier aan kop met 5 punten voorsprong op Leonidas en 6 op De Treffers. Een prachtige tussenstand, complimenten voor spelers en begeleiding.
Woensdagavond eerst thuis voor de beker tegen KFC en dan zondag 1 december  thuis tegen VVSB, dat  wordt een belangrijke wedstrijd. VVSB heeft een stugge ploeg, maar als je zondag …………….. dan zijn er daarna nog maar 2 wedstrijden tot de winterstop!

Nu alvast veel succes!

KG.

PS: (**) Achter het "vijandelijk" doel naast de vaste AFC-supporters o.a. Hans van Dijk, zoon van de legendarische oud-trainer van AFC Gé van Dijk en oud speler van AFC 1 en HBS 1 en Hans Suiker, de sympathieke oud doelman van DHC uit Delft (vele jaren tegenstander van AFC in de Hoofdklasse) met trainer Guus Haak (Europa Cup winnaar met Feijenoord) en captain van het Nederlands Amateurteam Sjef de Poorter en hun snelle spits Bram Rontberg, die later betaald voetbal speelde bij AZ.

Opstelling: Youssef el Abdallaoui, Marien Willemsen, Geoffrey Galata, Jasper de Haer, Magid Jansen, Laurens Samsom, Wout Meulemans (64.J oost Heij), Pepijn Kluin, Daan Sutorius,  Enrico Patrick (65. Sjoerd Jens), Tim Wulffraat (80. Mitchel Theuns)
 

Voor alle uitslagen van vandaag zie onder 'zondag 1' en klik aan 'programma en uitslagen'.of klik hier.

Voor een samenvatting van deze wedstrijd zie bij 'Topklasse' en vervolgens bij 'TV beelden 2013-2014' of klik hier.