GVVV - AFC voorbeschouwing

AFC GAAT NAAR VEENENDAAL VOOR EEN MOOI RESULTAAT

Zaterdag aanstaande gaat de 76 kilometer lange reis naar Utrechtse gemeente Veenendaal. Op Sportpark Panhuis nemen we het om 14.30 uur op tegen de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging. GVVV maakt een goed seizoen door. De Blauwen staan op een mooie vierde plaats met 51 punten. GVVV heeft het hele seizoen in de (sub)top gestaan. Lange tijd op een tweede plaats achter koploper Katwijk, maar gedurende het seizoen passeerden Kozakken Boys en Barendrecht  de Veenendalers. De meeste punten werden thuis behaald. Het lukte tot nog toe alleen Barendrecht en Kon. HFC om in Veenendaal te winnen. GVVV won op Sportpark Panhuis ook van de titelpretendenten Katwijk en Kozakken Boys. Dit alles onder regie van trainer Niek Oosterlee, die vooraf aan het seizoen op het laatste moment werd aangesteld omdat  John de Wolf ondanks een doorlopend contract zwichtte voor de lokroep van Spakenburg dat een divisie lager uitkomt.. GVVV heeft een hechte verdediging en een goede aanval met Jeremy de Graaf (kwam van VVOG) en Soufiane Laghmouchi als scherpschutters. Zij maakten dit seizoen ieder 10 doelpunten. Een groot deel van de rest van de productie komt voor rekening van Robin Mulder (7 goals), Roy Terschegget (5), Martin van Eck (5) en Simon Brouwer (5).

AFC gaat dus op bezoek bij een geduchte tegenstander en dat in een periode waarin de punten heel hard nodig zijn om directe degradatie of de tombola die nacompetitie heet te ontlopen. Ons eerste doet het na de winterstop gelukkig heel wat  beter dan daarvoor,  maar is na een reeks mooie resultaten afgelopen dinsdag door een thuisnederlaag tegen een zeer goed spelend HHC Hardenberg  weer onder de streep gezakt. In de komende vijf wedstrijden gaat het er nog om spannen wie van de volgende zes clubs het vege lijf, al dan niet later via de nacompetitie, kunnen redden:  FC Lienden, FC Lisse, De Treffers, AFC, TEC en De Dijk die resp. 35, 34, 33, 32, 28 en 24 punten hebben. Het nog te spelen programma ziet er als volgt uit: (cursief is een uitwedstrijd)


Welke club heeft het zwaarste programma? Er valt eigenlijk geen zinnig woord over te zeggen, anders dat voor De Dijk de nacompetitie het hoogst haalbare lijkt. Verrassende uitslagen zijn er immers in Tweede Divisie aan de lopende band en zullen door de uiteenlopende belangen en de geringe verschillen tussen de teams aan het eind van de competitie nog vaker voorkomen.

Aanstaande zaterdag gaan we dus naar Veenendaal voor de eerste van de vijf finales. Eerder dit seizoen waren we op ons eigen sportpark volkomen kansloos tegen De Blauwen. Op een door sneeuw en ijzel bijzonder moeilijk  bespeelbaar veld gingen we  9 december jl. met 0-4 ten onder. De eerste goal van Jeremy de Graaf lag er al snel in, waarna Soufiane Laghmouchi voor rust scoorde uit een scrimmage, omdat onze defensie de bal niet afdoende wegtrapte. Een situatie die doet denken aan de derde goal van HHC van afgelopen zaterdag, toen de bal ook niet resoluut werd weggewerkt. Na rust scoorde  Laghmouchi al snel de 0-3 voor GVVV en was de wedstrijd gespeeld. Martin van Eck maakte er ten slotte met een kopbal nog 0-4 van. Natuurlijk kreeg AFC ook kansen in deze wedstrijd maar Marien Willemsen, Koen Bosma en Eelke de Graaf lukte het net niet  doelman  Johan Jansen van dichtbij te passeren, het grote euvel van AFC in de eerste competitiehelft.  Door deze nederlaag kreeg ons eerste de rode lantaarn nog wat vaster in handen en werd het de hoogste tijd voor een tussensprint. Onder regie van trainer André Wetzel, die eerder dit seizoen Ton du Chatinier opvolgde, kwam die er. Vooral omdat er veel meer gescoord werd dan voorheen, minder werd gewisseld en Raily Ignacio, tussentijds overgekomen van Kozakken Boys, de AFC-gelederen kwam versterken. Hopelijk staat het vizier in Veenendaal weer op scherp.

Dat het niet onmogelijk is te winnen op het kunstgras van Sportpark Panhuis bewees AFC vorig seizoen. Op 6 november 2016 trok ons eerste met 1-3 aan het langste eind, na een wedstrijd waarin de thuisploeg, toen nog onder leiding van John de Wolf, in de eerste helft vergat veel kansen te benutten. Na de thee lieten onze jongens zien hoe het wél moet en scoorden Matthijs Jesse (2x) en Tom van den Brink. Patrick Heesakkers (dit seizoen spelend bij De Treffers) redde hierna nog de eer voor GVVV. Die zege bracht ons eerste op een tweede plaats vlak achter Jong AZ, waarvan een flink aantal spelers nu in het eerste spelen. Het waren andere tijden! Later in het seizoen deelden AFC en GVVV de punten in Amsterdam na een 1-1 gelijkspel. Uiteindelijk eindigden De Blauwen en The Reds in het seizoen 2016-2017 resp. op een tiende en elfde plaats

Dit seizoen is de situatie dus geheel anders. Tussen GVVV en AFC gaapt een gat van 19 punten. De doelcijfers van GVVV 48-34 en AFC 35-50 lopen ook nogal uiteen. Op basis hiervan en het thuisvoordeel is GVVV aanstaande zaterdag favoriet.. De in 2018 behaalde resultaten verschillen echter veel minder van elkaar en dat geeft de AFC-burger de hoop dat er ook dit seizoen  een mooie uitslag mogelijk is in Veenendaal. De laatste thuiswedstrijd van GVVV tegen onze concurrent FC Lienden eindigde in een 1-1 gelijk spel na een wedstrijd waarin de ploeg van toen nog Hans Kraaij jr.  de beste kansen had. Goed voorbeeld doet goed volgen. Succes!

MvdW