Verslag GVVV - AFC

AFC LAAT HET IN VEENENDAAL FLINK AFWETEN TEGEN GRETIG GVVV

Na de eerste nederlaag (0-3) tegen Quick Boys in Amsterdam een week eerder verloor AFC in Veenendaal weer van GVVV, ook met 3-0. Op de overwinning van de Blauwen viel weinig af te dingen. Na een goede start van The Reds had de ploeg van trainer/coach Gery Vink verder vaak het beste van het spel. Breekpunt was de corner van Leroy George die na een half uur ‘zo maar’ in het net plofte. In de tweede helft was linksbuiten Byron Burgering bij GVVV de grote man met twee beslissende assists. Aanvallend kon AFC geen vuist maken. Pas in de slotfase moest keeper Jan van Willege een paar keer handelend optreden en belandde een schuiver van Raily Ignacio op de paal. Door deze nederlaag zakt AFC van de tweede naar de vijfde plaats, vijf punten achter koploper HHC Hardenberg, dat verrassend verloor van Noordwijk.

Vandaag staat de wedstrijd tegen de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging op het programma. GVVV is na een kort verblijf in de Derde Divisie weer terug op het hoogste amateurniveau. Na een matige seizoenstart is de ploeg van trainer/coach Gery Vink beter gaan draaien. Dit gelet op de knappe 0-1 winst op HFC vorige week aan de Spanjaardslaan en de 5-2 bekerwinst een paar dagen geleden op de koploper van de Derde Divisie Barendrecht. Het is dus oppassen geblazen voor AFC, dat ondanks de ruime thuisnederlaag (0-3) tegen Quick Boys afgelopen zaterdag tweede staat, vijf punten achter koploper HHC Hardenberg. Kijkend naar de opstelling van The Reds heeft trainer/coach Benno Nihom zijn team op één plaats gewijzigd: Raily Ignacio start dit keer in de basis, Darren Maatsen begint op de bank, o.a. samen met zijn broer Dalian. We missen jammer genoeg nog steeds een flink aantal geblesseerde spelers, waaronder Splinter de Mooij, Melvin Platje, Guus van Weerdenburg, Soufiane Hetli en Joël Tillema. GVVV begint met dezelfde basis als tegen HFC, dus met een drietal getalenteerde aanvallers, linksbuiten Byron Burgering (22), topscorer van het vorig seizoen, en de spitsen Ilias Latief (22) en Justin Spies (22).

Vooraf aan de zonovergoten wedstrijd wordt Taoufik Adnane (37) gehuldigd voor zijn 350e wedstrijd voor GVVV. Bijzonder! Adnane is de één na oudste speler van de Tweede Divisie. De oudste staat bij AFC in de basis: Djuric Ascension, 41 jaar jong, nog steeds zo fit als een hoentje. Chapeau! Na de huldiging van Adnane fluit scheidsrechter Sander de Brito Roque de wedstrijd op gang en pakt AFC direct het initiatief op het kunstgras van Sportpark Panhuis. De bal gaat goed en op tempo rond, Matthijs wordt regelmatig gezocht en op rechts rukt Gladwin Curiel af en toe gevaarlijk op. Enkele voorzetten zien er kansrijk uit, maar onze spitsen staan niet diep genoeg om keeper Jan van Willege te verrassen. GVVV komt er in deze fase niet aan te pas. De eerste serieuze aanval kan in de 14e minuut worden genoteerd, een vrije trap van Leroy George van tien meter buiten het strafschopgebied hoog over. Niet veel later zoekt ook Matthijs Jesse het doel te hoog na een doorkopbal van Raily.

Het is nog steeds 0-0 en een voorzet van links levert het nodige gevaar op in het doelgebied van AFC. Er is een scrimmage en GVVV claimt een penalty omdat Tim Linthorst de bal met de arm zou hebben beroerd. De scheidsrechter wil er niet aan, maar geeft de Blauwen wel een corner. Leroy George kromt de bal over alle bij de eerste paal gegroepeerde spelers heen in de verste hoek. Een bal die er zo niet in mag, maar dat toch doet, en GVVV staat met 1-0 voor tot groot enthousiasme van de spelers en het thuispubliek. Er zijn 28 minuten gespeeld en GVVV probeert voor rust de voorsprong uit te bouwen, af en toe geholpen door balverlies van AFC. Gijs houdt gelukkig het hoofd koel en een heeft een mooie reactie in huis als George uithaalt na een gewonnen sprintduel met Gladwin. Een schuiver van linksbuiten Burgering gaat maar net naast. Voor rust wordt er niet meer gescoord en dat biedt gelukkig nog perspectief voor The Reds.

Als de spelers weer op het veld staan voor de tweede helft zien we dat Oussama Siali, spelend achter de aanval, vervangen is door middenvelder Milan Eliaser. Milan is afkomstig uit de Zaterdag 1 van AFC, met welk team hij vorig seizoen kampioen werd. Daarvoor speelde hij in de O 21 van AFC en vijf jaar bij de AZ-jeugd in de Wijdewormer. AFC zit er in het tweede bedrijf bovenop, maar dat geldt ook voor GVVV. Hier en daar leidt dat tot blessures, maar niet tot veel kansen. De eerste grote kans is voor Justin Spies die de bal van dichtbij in handen kopt van onze keeper Gijs van Zetten. AFC doet in deze fase wat terug en is via Raily tweemaal gevaarlijk. Allereerst raakt hij de paal na een snelle draai en niet veel later schiet ons kanon na een mooie pass de bal iets te zacht in om keeper Jan van Willege te passeren. Nog steeds 1-0 achter en even later is het 2-0 als Burgering op links sneller is dan Djuric en diens voorzet in de 65e minuut van dichtbij achter Gijs wordt getikt door Ilias Latif. Er wordt in deze fase door beide coaches flink gewisseld. Ook Raily gaat naar de kant voor Nigel Hasselbaink, die omvergekegeld wordt bij een mooie schietkans, maar ook nu vindt de scheidsrechter het geen strafschop. In plaats van 2-1 wordt het in de 84e minuut 3-0 als Burgering de bal vanaf de achterlijn invaller Quincy Veenhof bereikt bij de tweede paal. De lange Veenhof kan volledig ongehinderd raak koppen. In de slotminuten doen onze jongens er alles aan om de eer te redden maar een schot van invaller Julian van der Greft, ook afkomstig uit Zaterdag 1, en een knal van Matthijs Jesse worden fraai gepakt door keeper Van Willege. Als de uitstekend leidende scheidsrechter Sander de Brito Roque voor het laatst fluit is het 3-0 voor GVVV en is het feest in Veenendaal.

Weer verloren dus en weer met grote cijfers. Zes doelpunten tegen in de laatste twee wedstijden is te veel van het goede voor een defensie die nog niet zo lang gelden grossierde in clean sheets. Minstens zo zorgelijk is het gebrek aan doelpunten. Zo bereiken te veel voorzetten hun doel niet. Werk aan de winkel dus voor onze spelers en staf om niet te ver achterop te raken. Opvallend is dat ook de titelkandidaten Katwijk en Rijnsburgse Boys het in het begin wat minder doen dan verwacht. De dienst wordt nu uitgemaakt door HHC Hardenberg, HFC, Quick Boys en Spakenburg. Maar de weg naar de titel is nog lang, er zijn nog 28 wedstrijden te gaan. Aanstaande zondag spelen we thuis tegen ADO’20, een mooie kans om weer in het winnende spoor te komen. Succes!

Opstelling AFCGijs van Zetten, Gladwin Curiel, Gevero Markiet, Tim Linthorst (71’ Dalian Maatsen), Cody Claver, Djuric Ascension (80’ Darren Maatsen), Noa Benninga (60’ Julian van der Greft), © Milan Hoek, Oussama Siali (46’ Milan Eliaser , Raily Ignacio (71’ Nigel Hasselbaink) en Matthijs Jesse. 

Voor de samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier