GVVV - AFC met verslag

AFC WEER KOPLOPER AF NA ONNODIG VERLIES IN VEENENDAAL

Na de eclatante 4-0 thuiswinst op GVVV eerder dit seizoen dolf AFC in Veenendaal het onderspit met 4-2. Onder lastige omstandigheden (veel wind, moeilijk bespeelbaar kunstgras) liepen The Reds door twee vroege goals van de thuisploeg de hele wedstrijd achter de feiten aan. Door zwak te verdedigen en slordig om te gaan met de kansen is AFC weer koploper af. IJsselmeervogels staat opnieuw bovenaan, op één punt gevolgd door The Reds. Met negen wedstrijden te gaan is er nog helemaal niets beslist.

Het stormt en regent als we rond de klok van twaalf vertrekken naar Veenendaal, ooit uitgeroepen tot de groenste stad van Europa. Stipt op tijd arriveren we op Sportpark Panhuis waar we het rode complex van DOVO rechts laten liggen en ons vervoegen op het blauwe deel van het complex. Terwijl we de reserves van GVVV op het hoofdveld in actie zien en vaststellen dat verder helemaal niemand naar deze wedstrijd kijkt is het tijd om samen met de suppoosten van de thuisclub nog wat informatie te delen. Het seizoen van de Blauwen valt een beetje tegen getuige de dertiende plaats op de ranglijst. De op papier sterke ploeg van trainer Niek Oosterlee kan beter, maar ontbeert een beetje geluk. Bovendien is de ziekenboeg steeds goed gevuld. Maar de laatste wedstrijd tegen Katwijk geeft goede hoop dat er voor de rest van het seizoen nog wat in het vat zit. Met 2-2 kwam de regerend kampioen thuis goed weg. AFC staat sinds vorige week na de winst op Rijnsburgse Boys weer bovenaan, maar heeft de vorm van de voor de winterstop nog niet te pakken. Hopelijk zien we vandaag een sprankelend AFC dat op sportpark Panhuis weer weet te winnen. Weer, want The Reds waren GVVV hier twee keer de baas. Eind 2016 werd het 1-3, vorig seizoen 2-3. Op naar de hattrick!

Als de spelers het kunstgras betreden zien we bij GVVV weinig verrassingen. Topscorer Jeremy de Graaf is weer inzetbaar, maar begint op de bank. Bij AFC staat Matthijs Jesse na lange tijd weer eens in de basis en begint Fouad Belarbi op de bank. Twee spelers die in de winterstop gekomen zijn, Cody Claver (van Cambuur) en Dalian Maatsen (Vendsyssel FF, Denemarken) staan vandaag in de basis. Zij vervangen de geblesseerde Thomas van den Houten en Tim Linthorst in de defensie. Voor Magid Jansen en Sam Nijpels is een reserverol weggelegd. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Frank de Winter gaat de bal goed rond bij The Reds en is Yordi Teijsse na drie minuten op de rechtervleugel dicht bij de openingsgoal. Zijn schot belandt in het zijnet. Cody probeert het even later over links en dat ziet er dreigend uit. De eerste aanval van GVVV kunnen we na zeven minuten noteren, maar de bal verdwijnt zonder gevaar naast het doel. AFC speelt in deze fase als een koploper, maar in de 13e minuut krijgt de wedstrijd een ander aanzien als Soufiane Laghmouchi de openingsgoal scoort, die onze defensie zich behoorlijk kan aanrekenen. Aan de basis van dit doelpunt ligt balverlies van Cody, die in voetbaltermen veel te hoog staat, niet in de rug gedekt wordt, waardoor de gehele rechterkant open ligt. De pass van Rodney Hofman op Mo Bendadi en diens voorzet zijn op maat, maar Simon Brouwer mist, met Milan Hoek in zijn rug de bal. Met enig geluk komt de bal vervolgens bij Laghmoudi terecht die dicht bij het doel Patrick Zonneveld weet te passeren. 1-0 en dat doet GVVV op en rond veld zichtbaar goed. Voor AFC is er geen man over boord, want Lachmouchi scoorde vorig jaar ook de openingstreffer en toen werd er, zoals eerder vermeld, nog met 2-3 gewonnen. Maar vandaag loopt het anders want in de 19e minuut scoort Laghmouchi weer na een pass van Sherwin Grot. Met een halve draai schiet hij de bal rand strafschopgebied over Patrick heen in de verste hoek. Een wonderschoon doelpunt, dat wel. Maar weer na balverlies van Cody, die bij deze actie geblesseerd raakt en later moet uitvallen.
GVVV is in deze fase uiterst efficiënt bezig want het is pas de derde serieuze aanval en het scorebord geeft 2-0 aan.

Wat te doen? Ulrich Landvreugd grijpt nog niet in en hoopt dat zijn basisteam het zelf oplost. In de 21e minuut wordt hij in deze gedachte gesterkt als AFC scoort. Een mooie aanval, die wordt opgezet door Melvin Grootfaam, ligt aan de basis van deze goal. Raily Ignacio steekt vervolgens de bal op Yordi die op de paal schiet. De terugspringende bal is een prooi voor de watervlugge Matthijs Jesse en het is 2-1. Nog 25 minuten te gaan, voor rust kunnen onze jongens nog langszij komen. En twee minuten later is de gelijkmaker bijna een feit als Matthijs een lange bal van Johan Kulhan op een haar mist. Hierna is het weer de beurt aan de Blauwen, die Laghmoudi twee keer op rij een geweldige kans zien missen. Onze defensie ziet er niet goed uit. Er is o.a. sprake van balverlies op het middenveld (Milan), zwak verdedigen van Derre Kwee, die Cody is komen vervangen en van onnauwkeurige passes (Dalian Maatsen). Uiteindelijk mogen we blij zijn dat GVVV maar één keer scoort in deze fase na een boogballetje van Laghmouchi op Grot, die zo door ons centrum kan lopen waarna de bal uiteindelijk via Simon Brouwer in de verste hoek belandt. 3-1 en deze score is beslist niet onverdiend. Aan het eind van de eerste helft probeert AFC nog uit alle macht te scoren, maar na het nodige grabbelwerk van keeper Johan Janssen, die heel goede met heel zwakke momenten afwisselt, een aantal corners op rij en een geweldige kopkans voor Raily in de extra tijd die in het zijnet ploft, wordt er met een 3-1 stand gerust.

Na de thee is de eerste kans voor Laghmoudi maar zijn schuiver wordt goed gepakt door Patrick. Niet veel later kan Mo Bendadi alleen op onze keeper af, na een verkeerde inspeelbal, maar hij schiet de bal met zijn zwakke rechterbeen over de lat. Aan de andere kant melden ook de gebroeders Teijsse zich aan het front. Yordi kopt uit kansrijke positie over en een omhaal van Kenny vliegt maar net naast. In de 70e minuut is het raak voor AFC uit een corner van Milan hoek die fraai door Yordi wordt ingekopt. 3-2, The Reds trekken nu nog meer ten aanval en de Blauwen gaan er flink in om dit offensief te stuiten. Matthijs wordt ten koste van een gele kaart gestuit en een grove charge op Raily leidt wel tot een opstootje maar vreemd genoeg niet tot een kaart. De hieruit voortvloeiende vrije trappen van Kenny en Dalian, niet ver van het Veenendaalse doel, worden door keeper Janssen fraai uit de bovenhoek geplukt. Inmiddels is ook het recept om de Blauwe defensie te ontwrichten gevonden. Alle ballen gaan richting Melvin, die op zijn favoriete linkervleugel keer op keer zijn tegenstander op snelheid de baas is. Het is ontzettend jammer dat de voorzetten meestal net niet aankomen anders zou et doelpunten regenen. Eén keer is Ignacio dicht bij een intikker, maar hij wordt onderuit geschoffeld. Penalty? De scheidsrechter ziet het anders. Met nog wat minuten te gaan is er, met inmiddels Fouad Belarbi en Sam Nijpels voor Matthijs Jesse en Milan Hoek in de ploeg, de schiettent van het jaar als een voorzet van Melvin door Yordi op de onderkant van de lat wordt geknald, de terugspringende bal door Jonathan weer wordt ingeschoten en de bal op de doellijn wordt gekeerd en via de onderkant van de lat opnieuw het veld in stuitert die vervolgens door Railly wordt ingekopt en weer door een verdediger van de doellijn wordt gewerkt. GVVV overleeft en weet in de 92e minuut zelfs nog te scoren als Grot Dalian Maatsen  omspeelt en Jonathan Richard Grot ter hoogte van de penaltystip aantikt. De penalty wordt door captain Roy Terschegget, volgend seizoen bij Spakenburg actief, feilloos ingeschoten. Het is 4-2 en met die geflatteerde stand fluit scheidsrechter De Winter voor het laatst.

Later op de dag blijkt dat IJsselmeervogels gelijk heeft gespeeld tegen Katwijk en dat de schade voor AFC dus nog wel meevalt. Neemt niet weg dat de nederlaag tegen GVVV teleurstellend is. Onze defensie rammelde aan alle kanten en onze aanval was niet in staat de achterstand te niet te doen ondanks een flink aantal mogelijkheden die gek genoeg niet in de samenvatting van FOX Sports te zien zijn. Nog negen finales te gaan, er is nog van alles mogelijk. AFC staat op allerhoogste amateurniveau tweede met één punt achterstand op de koploper. Laten we dus vooral niet mopperen maar zien of er met onze mooie selectie in de rest van het seizoen nog meer mogelijk is, te beginnen aanstaande zondag thuis tegen Jong Sparta. Succes!

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, © Jonathan Richard, Dalian Maatsen, Cody Claver (27’ Derre Kwee), Kenny Teijsse, Mialn Hoek (80’ Sam Nijpels), Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (75’ Fouad Belarbi).

Voor het beeldverslag en interviews zie AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier