GVVV - AFC met verslag, TV samenvatting en foto's

ZWAK AFC ONDER DE MAAT TEGEN HEKKENSLUITER GVVV

Een blauwe kat in het nauw maakt rare sprongen. GVVV, nog niet gewonnen dit seizoen, nauwelijks tot scoren in staat, wist zonder publiek in een waterkoud Veenendaal, met 1-0 te winnen van runner up AFC. The Reds, eerder deze week op de valreep te sterk voor Rijnsburgse Boys, waren zeer matig op dreef en lieten pas in de slotminuten hun tanden zien. Het was veel te weinig om drie punten te kunnen bijschrijven aan het totaal, zelfs een puntje zat er op deze druilerige middag niet in. Door deze nederlaag zakt AFC naar de derde plaats op een nog veel grotere afstand van koploper Katwijk.

In plaats van de thuiswedstrijd tegen ASWH, is vanmiddag, door de coronasituatie in Hendrik-Ido-Ambacht, GVVV de tegenstander in Veenendaal, een wedstrijd die eerder dit seizoen werd afgelast. De Blauwen snakken na negen nederlagen en twee keer een gelijkspel naar hun eerste overwinning onder regie van de nieuwe trainer Gerry Vink die we regelmatig hebben ontmoet bij TEC. De laatste wedstrijd van GVVV tegen Kon. HFC, alweer een paar weken geleden, eindigde in Haarlem in een hoopgevend gelijkspel. Die lijn zullen de Blauwen vanmiddag door willen zetten tegen AFC dat uit nog ongeslagen is. De twee nederlagen van dit seizoen werden in Amsterdam geleden tegen Katwijk en verrassenderwijs tegen Jong Volendam. Afgelopen dinsdag ging de AFC-bus naar Rijnsburg waar de Uien pas in de ‘dying seconds’ konden worden verslagen in een opwindend duel. Hopelijk valt er vanmiddag ook veel te beleven, maar de omstandigheden werken bepaald niet mee. Publiek is vanwege corona op last van de overheid niet welkom , en verder is het nat en koud op Sportpark Panhuis.

Als de spelers onder aanvoering van scheidsrechter Thomas Hardeman het kunstgras betreden zien we dat AFC in dezelfde opstelling start als afgelopen dinsdag. Dus met keeper Gijs van Zetten die nog altijd de geblesseerde Patrick Zonneveld vervangt en met Gevero Markiet. Tim Linthorst is ook al wat langer afwezig in verband met een blessure. Bij GVVV staat Joshua Patrick, die in 2020 overkwam van DVS’33 Ermelo en daarvoor vier seizoenen bij buurman DOVO acteerde, in de spits. In de periode 2012-2015 speelde de razendsnelle aanvaller bij AFC. Ook nog een seizoen samen met broerlief Enrico, die inmiddels terug is bij The Reds. Wie weet zien we Joshua op enig moment ook weer terug.  

Na het eerste fluitsignaal eist GVVV direct de aandacht op. De eerste de beste aanval loopt uit op een corner en na 4 minuten krijgt Achraf Nejmi een gele kaart na een forse overtreding op Raily Ignacio. De toon is gezet! De tactiek van de Blauwen is al snel duidelijk. Compact spelen, leunen op een versterkte defensie en snel counteren als het mogelijk is. AFC mag op eigen helft de bal rustig laten rondgaan en doet dat ook in een te laag tempo. Verrassend is het in ieder geval niet en door veel balverlies op middenveld kan GVVV er soms gevaarlijk uitkomen. In de 17e minuut tast Gevero na een diepe bal mis en tracht Joshua onze keeper met een boogbal te verschalken. De bal gaat maar net naast. Zo hebben de Blauwen nóg wat mogelijkheden voor rust. Enkele voorzetten van Justin Spies en Hicham Haouat worden niet op waarde geschat, een schot van Espskamp uit de tweede lijn wordt goed gepakt door Gijs van Zetten. Per saldo blijft de AFC-defensie in de eerste helft redelijk eenvoudig overeind, maar dat geldt nog meer voor de verdediging van de thuisploeg. Keeper Jan van Willige moet alleen gestrekt na een schot van Cody Claver. Verder wordt Raily onderuit geschoffeld op de rand van het strafschopgebied, maar scheidsrechter Hardeman ziet er geen overtreding in. AFC speelt slap, soms slordig en gebruikt de vleugels onvoldoende. Hopelijk wordt dat in de tweede helft allemaal anders.

De beide elftallen starten ongewijzigd aan het tweede bedrijf. Al snel krijgt AFC een geweldige mogelijkheid om de score te openen. Splinter de Mooij, goed aangespeeld door Thomas Verhaar, biedt Joël Tillema een bijna niet te missen kans, maar Joël, die vanaf elf meter de bal vrijwel altijd onberispelijk in de touwen jaagt, raakt vanaf een meter voor het doel de bal verkeerd. Gelukkig zijn nog ruim veertig minuten te spelen om wél te scoren. Maar erg lekker loopt het niet. Raily kan zich niet losmaken van zijn tegenstanders. Goede voorzetten blijven schaars. Uli Landvreugd probeert de bakens te verzetten met enkele wissels. Achtereenvolgens maken Derre Kwee, Matthijs Jesse en Segun Owobowale hun opwachting in plaats Guus, Splinter en Thomas. Derre speelt nu als rechtsback, Cody aan de linkerkant, en dat past hem een stuk beter. Een minuut na de wissel van Splinter en Thomas valt de openingsgoal. Niet voor The Reds, maar voor de Blauwen, die in de tweede helft nog weinig hebben laten zien. Een door Dalian Maatsen weggewerkte bal wordt rand strafschopgebied door Spies op de borst opgevangen en vervolgens in de verste hoek geschoten. Onze keeper laat zich verrassen en AFC kan de laatste 20 minuten flink aan de bak.

Anders dan daarvoor worden de vleugels nu wel benut en wordt de defensie van GVVV bestookt met voorzetten waar iets mee te doen valt. Cody en Matthijs laten zich op de linkervleugel gelden en zorgen voor hoop in de Amsterdamse gelederen, een fraaie omhaal van Segun verdient een beter lot. Maar de beste kansen in deze fase zijn voor de Blauwen. Joshua Patrick mist op een haar en Justin Spies moet in een 1 op 1-duel zijn meerdere erkennen in onze keeper. Nog maar een paar minuten te spelen en onze jongens zetten alles op alles. De ene corner volgt op de andere en ook Gijs is nu regelmatig te vinden in het doelgebied van collega Van Willige. Joël en Gevero zijn met een kopbal dicht bij de gelijkmaker, Cody schiet rakelings over. Nog is het niet gedaan. De allerlaatste corner van AFC draait mooi in maar de inzet wordt van de doellijn gekopt. De rustig en goed leidende scheidsrechter Hardeman fluit hierna voor de laatste keer en alle GVVV’ers vieren op uitbundige wijze de eerste overwinning van dit seizoen.

Met 1-0 verloren van de hekkensluiter, de eerste uitnederlaag, het is even slikken voor onze jongens die pas heel laat op stoom kwamen. Onverdiend was de zege van de Blauwen niet, want de ploeg van trainer Vink had de meeste kansen. AFC kan veel beter dan het in Veenendaal liet zien. Veel ploegen kunnen daarover dit seizoen over meepraten, Heerenveen voorop. Op dus naar de volgende wedstrijd om uit een ander vaatje te tappen, liefst met publiek.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Cody Claver, Gevero Markiet, Dalian Maatsen, Guus Weerdenburg (60’ Derre Kwee), Kenny Teijsse (85’ Koen Wesdorp), © Milan Hoek, Splinter de Mooij (’70 Matthijs Jesse), Thomas Verhaar (70‘ Segun Owobowale),  Raily Ignacio en Joël Tillema.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor een paar foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier