GVVV - AFC 1 - 3 met verslag en TV samenvatting

Sterke tweede helft AFC bezorgt GVVV eerste thuisnederlaag

AFC heeft in Veenendaal laten zien dat het een zwakke wedstrijd toch volledig naar zijn hand kan zetten. Zonder groots voetbal was GVVV in de eerste helft de bovenliggende ploeg met de beste kansen. Maar een doelpunt bleef uit voor de thuisploeg, waarna The Reds in de loop van de tweede helft hard toesloegen. Invaller Matthijs Jesse maakte, net als in eerdere duels, in deze fase het verschil met twee doelpunten. Door dit fraaie resultaat staat AFC op een met GVVV gedeelde tweede plaats, drie punten achter Jong AZ dat in de twaalfde competitieronde geen spaan heel hield van Spakenburg.

Op een in blauwe rook gehuld Sportpark Panhuis betreden de teams van GVVV en AFC even voor half vier uur de kunstgras mat, een tijdstip dat gekozen is in verband met het rechtstreekse TV-verslag van Fox Sports. Het gaat vandaag immers om een topper in de Tweede Divisie tussen nummers twee en drie van de ranglijst. Het thuis nog ongeslagen GVVV dat in punten gelijk aan kop staat met Jong AZ is vooral de laatste weken in bloedvorm. Vier keer werd achtereen gewonnen, het laatste duel vorige week  in en tegen aartsrivaal Spakenburg. GVVV kan beschikken over een spelersgroep die weinig geblesseerden kent. Trainer John de Wolf kan vandaag alleen geen beroep doen op middenvelder Danny de Leeuw en op aanvaller Simon Brouwer, die al veel langer geblesseerd is. Ook runner up AFC is de laatste weken goed op dreef getuige de drie overwinningen en twee gelijke spelen. Afgelopen zondag deed de ploeg van trainer Ton Du Chatinier tegen Jong Sparta waar ze dit seizoen zo goed in is: toeslaan in de slotminuten. Hopelijk gaat dat ook vandaag geburen. Net als De Wolf kan Du Chatinier vandaag beschikken over een vrijwel fitte selectie. Alleen kilometervreter Jonathan Richard kan door een blessure niet spelen. Verder zijn de topspelers Mark van den Boogaart en Pepijn Kluin al veel langer niet inzetbaar. Als  scheidsrechter Cairo voor het eerst fluit is het de vraag of de Gelders Veenendaalse Voetbal Vereniging in staat is het verschil in punten op de ranglijst met The Reds te verdubbelen of dat ons aller eerste het niet zo ver zal laten komen en ook in deze wedstrijd zal laten zien dat een topclub uit het zaterdagvoetbal geen onneembare horde behoeft te zijn voor een club als AFC.

Met Tom van den Brink weer terug in de basis, Pieter Koopman in de spits en Koen Bosma op het middenveld start AFC behoudend. Met veel spelers achter de bal en zo nu en dan een lange knal naar voren waar Pieter moet opboksen tegen de zeer geroutineerde defensie van GVVV. AFC leidt bij de opbouw het ene balverlies na het andere en de Blauwen zijn volledig de baas in het veld. Dat is niet zozeer de verdienste van de ploeg van De Wolf, maar vooral de zwakte van AFC, dat er echt niet veel van bakt.  Ging de bal in Wijdewormer tegen Jong AZ fantastisch rond, nu ben je al blij als een passje naar een medespeler af en toe aankomt. De vraag is of GVVV van dit Amsterdamse geploeter weet  te profiteren. Het antwoord is negatief. De spitsen Frank Tervoert en Robin Mulder, vaak gevoed door linksback Taoufik Adnane  zijn enkele keren zeker gevaarlijk, maar steeds is onze keeper Patrick Zonneveld ze de baas. De druk op ons doel is gedurende de eerste helft groot en net als je denkt dat onze defensie nu echt wel moet bezwijken is er een uitgeschoven been van  Sam Nijpels, die voor de zoveelste keer de doorgang belemmert. Doet AFC in deze fase dan helemaal niets terug? Sporadisch. Maar in de 33e minuut is het toch bijna raak als Johan Kulhan na een pass van Daan Sutorius  heel ver komt, maar de bal verdwijnt helaas naast het doel van GVVV-keeper Johan Jansen, die in 43e minuut op de goede plaats staat na een uithaal van Melvin Grootfaam. Pal voor rust redt Patrick voor de zoveelste keer na een kopbal van Mulder en kunnen de teams aan de thee. Voor beide trainers is er in de pauze een hoop werk aan de winkel.

Tot verrassing van velen beginnen GVVV en AFC ongewijzigd aan de tweede helft. Even lijkt het erop dat deze helft een kopie wordt van de eerste, maar dat valt gelukkig al snel mee. Onze jongens laten nu wat meer zien en je voelt dat er in het tweede bedrijf meer te halen is. In de 53e minuut is er zo’n signaal als Koen Bosma na een pass van Daan Sutorius nogal hardhandig gestuit wordt  door Rodney Hoffman. Een paar minuten later valt Guido Moelee in voor Teun van Zweeden, die in Veenendaal geen makkelijke middag had. Even later gevolgd door de entree van Matthijs Jesse, die Pieter komt vervangen. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Matthijs scoort vaak na zo’n invalbeurt of geeft zoals afgelopen zondag tegen Jong Sparta in blessuretijd de beslissende assist. Zou dat vandaag weer het geval zijn? Of moeten we reëel zijn en er van uitgaan dat het niet iedere week feest is.
Twee minuten na de komst van Matthijs weten we dat jongensboeken soms op waarheid berusten, want hij laat zijn directe opponent Adnane en vervolgens keeper Jansen volkomen kansloos na een fantastische, op de millimeter nauwkeurige voorzet van Melvin Grootfaam. Wat een prachtig doelpunt! En wéér een openingsdoelpunt van AFC, de tweede van dit seizoen. Het doet veel met ons eerste, want plotsklaps is de flair weer helemaal terug. De passes komen aan, Koen is gevaarlijk en Melvin maakt het zijn tegenstander waanzinnig moeilijk. Omgekeerd is GVVV even de weg helemaal kwijt en dat leidt tot een grote blunder van centrale man Wouter Bonke. Zijn balletje breed wordt onderschept door Tom van den Brink die koelbloedig profiteert van de geboden mogelijkheid. Het is na 71 minuten 0-2 en de wedstrijd is, zo lijkt het, gespeeld. Zeker als Patrick Zonneveld een enorme knal van invaller Patrick Heesakkers katachtig over de lat tikt. GVVV dringt weliswaar aan maar doet dat in de wetenschap dat een counter in deze eindfase fataal kan zijn.  En die counter komt er na een pass van Koen op Jesse, die van ver keeper Jansen verrast met een schuiver in de hoek. 0-3, nog een minuut of tien te gaan, de wedstrijd is nu definitief beslist. Toch blijft de thuisploeg het proberen en die inzet wordt beloond als Heesakkers onze keeper eindelijk weet te passeren met een mooi schot. Weer geen clean sheet voor Patrick. Het zou een mooie beloning voor hem zijn geweest want Patrick keepte een formidabel wedstrijd.

Als de uitstekende scheidsrechter Cairo voor het laatst gefloten heeft is de topwedstrijd tegen directe concurrent GVVV met 3-1 gewonnen en dat is een hele prestatie. Weer toonde ons eerste veel fighting spirit in de tweede helft al hadden onze jongens dit keer niet de blessuretijd nodig om de volle buit binnen te halen. Bijzonder was ongetwijfeld weer de invalbeurt  van Matthijs, maar de winst was uiteindelijk toch ook de prestatie van het gehele team, dat met Sam Nijpels en  Patrick Zonneveld overigens nog enkele uitblinkers telde. AFC staat op een prachtige, met GVVV gedeelde tweede plaats, maar drie punten achter Jong AZ dat Spakenburg op het eigen trainingscomplex in Wijdewormer verpletterde.
Zaterdag aanstaande wacht de zware thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys, dat op ons sportpark eerder dit seizoen een maatje te groot was voor de beker. Maar we zijn nu weer wat verder in het seizoen en er is veel vertrouwen door de goede resultaten tegen de andere topclubs uit het zaterdagvoetbal. Reden genoeg om zaterdag 12 november as om 14.00 uur. te noteren in de agenda. Ons eerste is ons aller belangstelling meer dan waard.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Teun van Zweeden (’58 Guido Moelee), Johan Kulhan, Daan Sutorius, Koen Bosma, Tom van den Brink (‘ 74 Glenn van Zoolingen), Pieter Koopman (’63 Matthijs Jesse) en Melvin Grotfaam.

Bekijk hier de samenvatting:

Zie ook verslag op de website voetbalopzaterdag klik hier

Foto's staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier