Gouden Ballen avond geweldig succes

Op dinsdagavond 26 mei 2015 vond op Sportpark Goed Genoeg de Gouden Ballen wedstrijd plaats. Een prachtige traditie die teruggaat tot 1961. In dat super belangrijke kampioensjaar, AFC was al veertig jaar geen kampioen geworden, stelde toenmalig eerste elftal speler Rolf Leeser voor de spelers en begeleiding van het eerste te belonen met een gouden speld met een kleine balletje waarin AFC en het kampioensjaar zijn gegraveerd. Het bestuur nam het idee van Rolf over en sindsdien zijn in de ateliers van Gassan, waar zoon Benno Leeser de scepter zwaait, acht keer de gouden ballen gefabriceerd voor de kampioensjaren 1961, 1963, 1967, 1969, 2001, 2010, 2014 én 1974, het seizoen waarin AFC zich als zesde kwalificeerde voor de Hoofdklasse. Sommige spelers waren meer dan eens de beste. Zij ontvingen voor elk nieuw kampioenschap een diamantje op de bal. Jos Kemna is tot nu toe de enige speler met twee diamantjes, Rolf Leeser ontving na de gouden bal in 1961 als speler ook 2 diamantjes als elftalleider.

De trotse dragers van de Gouden Bal worden aan het eind van het seizoen uitgenodigd voor een erewedstrijd tegen het huidige eerste. Zo dus ook op dinsdag 26 mei. De opkomst van spelers én publiek was groot en onder een heerlijk zonnetje ontspon zich een spannende wedstrijd, waarbij ons eerste de handen vol had aan het Gouden Ballen team. Niet zo heel gek als je kijkt naar de samenstelling van deze selectie. Daryl van Mieghem (Excelsior), Joost Heij (Ajax), Mike Ruijter (Quick Boys) en Willem Scheerens (OFC), bij hun club actief op het hoogste niveau, geven o.a. acte de présence. Ondanks enkele kansen voor de Gouden Ballen maakte ons eerste toch de openingsgoal via de als altijd razendsnelle Enrico Patrick. De spanning werd weer helemaal teruggebracht door Joost Heij die een diepe bal fraai controleerde en vervolgens onhoudbaar inschoot. Fijn dat Joost na een zware blessure weer helemaal fit is. Hierna maakte Bas Middelkoop er voor het eerste 2-1 van via een lepe kopbal, waarna Enrico de stand op 3-1 bracht na een geweldige poeier. Daarmee was de wedstrijd nog niet gespeeld, want Laurens Bianchi zorgde met een ongelofelijke knal in de bovenhoek voor 3-2 én hoop in de gelederen van de Gouden Ballen. Hoewel er nog kansen genoeg waren (Ronnie van Es!) bleef het 3-2, mede door geweldig keeperswerk van Tamba dos Santos.

Na een lekker buffet is het tijd voor voorzitter Ad Westerhof die namens het bestuur het woord richt tot de Gouden Ballen en de andere genodigden. Allereerst is er applaus voor erelid Rob Duis, de enige aanwezige speler van het kampioensteam 1961. Vervolgens loopt Ad kort het afgelopen seizoen (2014-2015) door, dat na het Nederlands Kampioenschap in 2014 van de Zondagamateurs in sportief opzicht flink tegenviel. De vele blessures, vooral in de voorhoede, waren hier mede debet aan. Hopelijk is de ziekenboeg het komende seizoen veel minder gevuld. De resultaten vielen in de eerste seizoenshelft zó tegen dat rond de winterstop in goed overleg besloten werd van trainer te wisselen. Willem Leushuis maakte plaats voor ‘good old’ Stanley Menzo en dat sorteerde zoveel effect dat ons eerste zich op de laatste competitiedag in Groesbeek tegen de Treffers veilig speelde. Met veel dank aan Stanley die niet aanwezig kon zijn wegens een trip van een door hem én de nieuwe AFC-trainer Bart Logchies begeleid Jupiler League team onder 23 naar Thailland. Ondanks zijn afwezigheid was er veel verdiend applaus voor de door Stanley geleverde prestatie. Aan het eind van dit deel bedankte de voorzitter de spelers en staf voor al hun inzet in het afgelopen seizoen. Met elkaar zijn de klippen omzeild en is ten slotte toch een aansprekend resultaat geboekt.

Vervolgens worden enkele aanwezigen in het zonnetje gezet. Allereerst Willem Leushuis die op doorreis is naar China met de nationale selectie uit Koeweit. De voorzitter kijkt nog even terug op het fantastische kampioensjaar in de Zondag Topklasse. Een unieke prestatie, verricht in een seizoen waarin Willem tot groot geluk beschikbaar bleek, na het plotselinge vertrek van Maarten Stekelenburg naar de KNVB. Omdat de Gouden Bal nog niet was uitgereikt ontvangt Willem Leushuis hem nu onder luid applaus uit handen van de voorzitter. Hierna wordt Wessel Colijn toegesproken die na een periode van 8 jaar als trainer van Zondag 2 en Zaterdag 1 vertrekt naar HBOK. Ad roemt de prettige samenwerking met Wessel en memoreert ook de door hem met zijn teams behaalde successen. Daar kan hij trots op zijn.

Hierna zijn de spelers aan de beurt. Allereerst de gebroeders Patrick die vertrekken naar DOVO. Joshua (drie seizoenen, één keer kampioen) en Enrico (vier seizoenen, twee keer kampioen) hebben hun sporen verdient. Hun snelheid en bewegelijkheid zullen node worden gemist. Dank en veel succes bij hun nieuwe club. Wouter Meulemans (al 8 jaar actief in ons eerste) en Kerwin Hartman (6 jaar eerste elftal speler) gaan op reis (niet met elkaar!) en zijn daardoor volgend seizoen niet beschikbaar. Ad wenst ze namens alle aanwezigen een hele mooie tijd toe. Vervolgens wordt de kersverse international van Curaçao, Jonathan Richard, in het zonnetje gezet. Binnenkort reist Jonathan af naar de Caraïben waar Curaçao in Havanna en Willemstad gaat aantreden tegen Cuba. Een heel avontuur. Ad wenst hem veel succes en plezier toe.

Tot slot is er de bekendmaking van de prijs voor beste speler van het jaar. Heel veel Gouden Ballen hebben deze belangrijke prijs in het verleden gewonnen, vorig seizoen viel die eer te beurt aan Pepijn Kluin. Dit seizoen gaat de prijs naar een voetballer uit eigen kweek, die in een lastige tijd op is gestaan en voorop is gegaan als een ware captain in de sportieve strijd om in de Topklasse te blijven. Maar niet alleen dit seizoen heeft Magid Jansen, want om hem gaat het, zich bewezen, ook al in de jaren daarvoor waarin hij 157 keer uitkwam voor AFC 1, 37 keer scoorde en 33 assists verzorgde. En dat als spreekwoordelijke ‘slot op de deur’. Het applaus is voor Magid, die op dat moment per vliegtuig op weg is naar huis. De voorzitter belooft hem de prijs te overhandigen tijdens het trainingskamp in Belluno, Italie’.

Met de uitreiking van de prijs Speler van het Jaar sluit de voorzitter deze ceremonie met dank aan de organisator  van de Gouden Ballen-wedstrijd, Robert Gehring. Het was een groot genoegen om weer hierbij te mogen zijn.

MvdW

Voor foto's van deze avond zie ons AFC Foto album of klik hier


Gouden ballen team en AFC 1
Achterste rij: van links: Frank Tilmans, Jeroen Brussee, Johan Dol, Mohad Zaoudi, Frank Keijzer, Rokus Hoogendoorn, Lutzen Brink, Wout Meulemans, Willem Scheerens, Mike Ruijter, Randel Shakison, Melvin Grootfaam, Roy Tular, Erwin Smit, Peter Post, Joost Heij, Yousef el Abdallaoui, Ronald van de Meent, Pepijn Kluin, Rutger Koopmans, Tamba dos Santos.
Middelste rij van links: Guido Moelee, Duncan van Moll, Hans Geerlings, Maxime Singels, Jasper de Haer, Ronnie van Es, Joshua Patrick, Henk Bijlsma, Said Moumane, Ken Watanabe, Marien Willemsen, Ad Westerhof, Mendel Witzenhausen, Cees Thomas, Gerrit Altena, Lex Swaan, Karel Kuyvenhoven, Kerwin Hartman, Henny Kottmann en Hans van Rossum.
Voorste rij van links: Sjoerd Jens, Fred Laarhoven, Fred ten Nijenhuis, Joey Esionye, Enrico Patrick, Daryl van Mieghem, Jonathan Richard, Mitchell Theuns, Laurens Bianchi, Pepijn Veerman, Bobby Gehring, Peter de Waal, Bas Middelkoop, Robert Gehring, Marco van Galen, Marcel Koster en Bela Szenasi.


De niet spelende Gouden Ballen, oud eerste elftal spelers en begeleiders:
Staand van links: Peter Brans, Milko Vinke, Edwin Geluk, Andre Wijnand, Hans Hulst, Kees Gehring, Willem Leushuis, Rob Duis, Henk Bijlsma, Henny Cruijff, Jos Lonnee, Fred Laarhoven, Henny Kottmann, Bas Rachman, Frank Tilmans, Hans Loonstijn, Jean Bollen, Ko Grosze Nipper en Cees Thomas.
Voorste rij van links: Jaap Draisma, Frank Keijzer, Ernst Huisman, Marcel Koster, Sjoerd Jens, Ernst Bouman, Jos Kemna, Rokus Hoogendoorn, Johan Dol en Guido Smits.