Gijs Niehe: "Ik kijk er naar uit om weer lol te kunnen maken"

Het voetbal ligt al weer een tijdje stil. Afgelopen dinsdag 31 maart heeft de KNVB besloten dat de competitie van seizoen 2019-2020 niet wordt hervat. Dat geldt voor de mannen, vrouwen en jeugd, in de zaal en op het veld, op alle amateurniveaus en in heel Nederland. Er is tevens besloten dat er voor dit seizoen geen eindstanden komen, en er dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten zijn. De komende tijd houden we via de website en diverse social media alle AFC'ers op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. Maar ook over de bouw van ons nieuwe complex. Daarnaast interviewen we diverse AFC'ers, waarbij zij vertellen hoe ze deze bijzondere tijden beleven. Vandaag: Gijs Niehe, speler van AFC Zaterdag 1.

Beste Gijs, allereerst, hoe gaat het met jou en je familie? Iedereen gezond?
Ha! Leuk van jullie te horen. Met mij en mijn familie gaat alles gelukkig goed. Ook in mijn indirecte omgeving heb ik nog geen ernstige berichten gehoord en dat is uiteraard het belangrijkst (even afkloppen).

Hoe gaat het met werk? Kan je je daar vanuit huis mee bezig houden?
Ik werk bij Nike als digitale marketeer. Het is een gekkenhuis aangezien de meeste winkels gesloten zijn en wij als bedrijf nu gedwongen worden om alles digitaal te doen. Ik ga meteen maar even van de gelegenheid gebruik maken om mijn teamgenoten van de bank te helpen: we hebben ook een prima fitness app: Nike Training Club app. Komt dat zien.

Er wordt dit seizoen helaas niet meer gevoetbald. Hoe hebben jullie het – totdat alles werd stopgezet-  gedaan met AFC Zaterdag 1?
Dit was een seizoen met ups en downs. Goede potjes werden afgewisseld met hele slechte. Uiteindelijk heb ook ik voor het eerst in mijn leven een officiële trainerswissel meegemaakt in het midden van het seizoen aangezien Jorg Smeets een niet te weigeren aanbieding kreeg uit China. Daarna heeft Benno Nihom het (weer) overgenomen en was het eigenlijk vrij snel alsof hij niet weg geweest was. Uiteindelijk zijn we bovenin de middenmoot geëindigd, maar dat doet er uiteraard totaal niet toe in deze tijd.

Je bent al vele seizoenen een vaste waarde bij Zaterdag 1 en je bent 2 x kampioen geworden. Ga je nog een tijdje door?
Dit was mijn zesde seizoen bij de Zaterdag 1. Tijdens één van die seizoenen ben ik nog een halfjaartje in Stockholm geweest voor mijn studie. Ik zit er dus zeker nog niet zo lang als een aantal van mijn teamgenoten. Zoals je al zegt zijn we in die zes seizoenen twee keer achter elkaar kampioen geworden en toen ook linea-recta uit de hoofdklasse gekukeld. De eerste klasse bevalt op dit moment prima. Ik ga zeker volgend seizoen nog door, maar ik weet dat ik hoogstwaarschijnlijk FC Barcelona niet meer ga halen. De focus is daarom ook op mijn carrière en we zullen zien hoe lang ik beiden kan combineren. Ik hoop net zo lang als jij en Thomas Rijsman gedaan hebben.

Hoe blijf je zelf fit in deze tijd? En je teamgenoten? 
Ik word redelijk snel gek van dat binnen zitten en het staren naar een scherm, dus zo vaak als ik kan ga ik naar buiten, loop een stukje hard met oud-teamgenoten van de Zaterdag 1 (Daan Brinkman en Jasper Blonk), of doe een workout van the Nike Training Club app. Wanneer de competitie weer begint moet ik wel bloedfit zijn, want van lopen moet ik het tegenwoordig hebben. Hoe mijn teamgenoten fit blijven? Ik denk dat sommigen nog steeds geloven dat ze fit worden van FIFA. Anderen lopen stukjes hard en we hebben een schema van onze conditietrainer Maarten van der Schaaf, wat het prima doet in de openhaard.

Heb je nog tips tegen verveling?  Netflix, boeken, podcasts of een ander goed advies?
Ik zou gek zijn als ik niet van de gelegen gebruik maak om mijn eigen werk onder de aandacht te brengen: een Eredivisie-podcast genaamd 'De Derde Helft'. Elke zondag 45 minuten lang ouwehoeren over he-le-maal niks met leuke gasten. Als jullie allemaal elke aflevering een paar keer per dag luisteren, ben je zo door je week heen (en je helpt ons aan wat plays).

Zou je nog iets tegen de AFC-ers willen zeggen?
Ik heb niet de illusie dat mijn woorden per se iets toe zullen voegen aan wat mensen nodig hebben in deze eigenaardige tijd. Ik kijk er vooral weer naar uit om op het veld te staan wanneer de omstandigheden het toe laten, lol te maken en slap te lullen met de jongens.

Lees ook de andere interviews met AFC'ers: Trainer AFC 1 Uli Landvreugd, Verenigingsmanager Henny Kottmann, Commissaris Sportparkontwikkeling Bob Duis, Technisch Coördinator Jeugd Alphons Peters en jeugdspeler Tijmen Vis.