Geoffrey Galata: "wedstrijd verliezen een vreemd gevoel"

Door Hennie van de Weerd

Inleiding
Afgelopen zondag verloor koploper AFC na lange tijd van VVSB met 1-3. Beide ploegen waren al enige tijd niet meer verslagen. Bij beide ploegen stond de teller inmiddels op zeven wedstrijden zonder verlies. Het werd een interessant duel zondag. Na de snelle voorsprong van de Reds middels Pepijn Kluin was die evenwel weer snel verdwenen door een prachtige goal van Koen Bosma. Het werd een enerverend potje voetbal met onnodig vele kaarten. Beide ploegen gingen ervoor en er werd mannelijk voetbal op de mat gelegd. Dat Enrico Patrick er door een te harde charge met rood vanaf ging was deels zijn eigen schuld. De wedstrijd op zich was sportief en liep niet een keer uit de hand omdat de wedstrijd daar niet naar was. Er werd goed gevoetbald van beide kanten met scherpe duels op een faire manier. Een wedstrijd met alles erop en eraan. de Gast kon er slecht mee overweg. Van tevoren wist hij dat hij controle kreeg van een rapporteur, tijd dus om kwistig met de kaarten te wapperen. Er was wel veel geschreeuw vanaf de VVSB bank. Wellicht dat de leidsman zich daardoor liet beïnvloeden.
De wedstrijd leek gedevalueerd toen hij VVSB voor de tweede keer een penalty toewees. Die werd echter gestopt door Youssef el Abdallaoui. Dat bracht terstond de vechtlust van de Reds weer terug. De ploeg ging gelijk dominant aan de slag op zoek naar de gelijkmaker. Dat lukte haast nog ook. Dat had op zich nog  op een daverende verrassing kunnen uitlopen met tien man. Twee mooie aanvallen van de manschappen van Leushuis werden gepareerd door de keeper van VVSB Ronald van der Meer. Toen was het verzet gebroken en was de nederlaag een feit zeker na de 1-3 van Michael Schouten. Ook een koploper kan verliezen maar het was wel vreemd na een lange tijd. AFC leed na de 14e speelronde pas de derde nederlaag. Twee daarvan waren in eigen huis en dat is opmerkelijk kun je stellen. Ook Geoffrey Galata moest er even aan wennen om weer eens te verliezen.


Galata zelf over het verlies tegen VVSB: “Inderdaad een vreemd gevoel deze nederlaag. Het is niet fijn dat je zo”n dag afsluit en ook nog onnodig vind ik want we beginnen uitstekend. Maar er waren vandaag teveel jongens onder de maat. We leden teveel onnodig balverlies waardoor VVSB in de counter heel gevaarlijk werd. Wij hadden het daar moeilijk mee. Wij krijgen in de strijd een paar overtredingen tegen ons en daar gaan wij niet goed mee om. We gaan mee in hun spel en dat was het euvel. We wisten dat van tevoren maar we doen het toch en uiteindelijk komen we met tien man te staan. We nekken onszelf eigenlijk. Wat de rode kaart betreft van Enrico moet ik dat terugzien. Ik zelf denk een beetje overdreven want hij raakt hem bijna niet, maar het zag er wel gevaarlijk uit moet ik je zeggen. Zo”n duel is altijd cruciaal en dat gaat over en weer. Aan de andere kant geeft de scheidsrechter hem niet op die overtreding op Magid Jansen dus inconsequent fluiten heet dat. Voor mij ook onbegrijpelijk dat hij zoveel kaarten gaf want het was een sportief duel. Over de gegeven penalty's zal altijd discussie blijven. Ik krijg hem tegen mijn arm. Nu dat kan gebeuren, maar waar moet ik dan heen met mijn arm. Zeg jij me maar wat de regels zijn daarin. Bij de eerste penalty komt een stukje slimheid bij kijken. De scheidsrechter tuint erin en sta je achter. VVSB is een stugge ploeg om tegen te spelen daar is niets vreemd aan. Veel duels spelen. Op zich deden ze het best aardig. Ze hebben een aantal spelers rondlopen die best wel voor gevaar zorgen. Wij waren gewoon aan het slapen bij bepaalde duels. Door knullig balverlies op het middenveld zijn wij in voorwaartse beweging. Gevolg een snelle counter die perfect word afgewerkt en het al na vijf minuten alweer gelijk is. Deze nederlaag zegt mij dat het weleens goed is om te verliezen. Natuurlijk is het jammer. Als je deze laatste drie wedstrijden wint of zeven punten pakt sta je er gewoon heel goed voor. Ik denk dat het goed is dat we er zo'n wedstrijd tussen hebben. De taak is nu om alles weer op scherp te zetten. De tegenstanders benaderen ons heel anders dan voorheen. We staan nu bovenaan en zie je dat ze allemaal een stapje harder lopen tegen ons. Daar moeten wij op inspelen en meenemen naar de volgende wedstrijd”.