Verslag FC Lisse - AFC

AFC WEER IN LINKER RIJTJE NA UITZEGE OP FC LISSE

Op een moeilijk bespeelbaar veld hebben FC Lisse en AFC met veel inzet gestreden voor de punten op sportpark Ter Specke. Door een doelpunt van Cody Claver in de eerste helft gingen de punten mee naar Amsterdam en sprong AFC door dit resultaat halverwege de competitie naar de achtste plaats, negentien punten achter koploper Spakenburg en vijftien punten voor op FC Lisse dat op een P/D plaats zestiende staat met een wedstrijd minder gespeeld. De zege van AFC vormt een mooie opmaat voor de bekerwedstrijd tegen RKAV Volendam op 20 december 2023.

 Vandaag rijdt de bus naar sportpark Ter Specke waar we dit jaar al eerder te gast waren bij FC Lisse. Op 1 april lieten we dure punten liggen in de strijd om het kampioenschap met Katwijk en Rijnsburgse Boys, in aanvallend opzicht schoten we flink tekort. Omdat ook FC Lisse geen potten kon breken eindigde die wedstrijd logischerwijze met een nul-nul gelijkspel. Hopelijk kunnen we vanmiddag wel winnen, liefst in een doelpuntrijk duel. Kijkend naar de ranglijst zou dat moeten kunnen lukken want FC Lisse staat zestiende met maar heel weinig punten. Maar die punten zijn voor het grootste deel wel de laatste tijd behaald onder de nieuwe trainer Sjaak Polak die na acht wedstrijden het roer overnam van Richard van Heulen. Afgelopen zaterdag wonnen de geel-blauwen zelfs van HFC aan de Spanjaardslaan en dat is maar voor weinig clubs weggelegd. AFC bijvoorbeeld won uit nog nooit van de Koninklijken. Het wordt dus toch oppassen tegen FC Lisse, te meer omdat ons aller eerste nog niet die grote vorm heeft van het afgelopen seizoen toen twee periodetitels werden gepakt. AFC staat nu tiende en is na een knappe start, met ook winst op de huidige koploper Spakenburg, in het rechter rijtje terecht gekomen. Dat moet veel beter kunnen met de huidige selectie, te beginnen tegen FC Lisse! In dat verband was de 0-2 uitzege op ACV in Assen op 2 december jl. inspirerend.

Als de spelers het natuurgras onder leiding van scheidsrechter Boyd van Kommer betreden zien we dat bij AFC Dalian Maatsen en Guus van Weerdenburg er niet bij zijn wegens een blessure. Tim Linthorst is gelukkig wel beschikbaar en ook captain Milan Hoek is er na een blessureperiode weer vanaf het begin van de partij. Onze ziekenboeg is verder met Raily Ignacio, Matthijs Jesse, Joël Tillema, Marciano Mengerink en Gladwin Curiel nog steeds goed gevuld. Als de bal gaat rollen zien we al snel waarom HFC het vorige week zo moeilijk had met Qiniso Ngobese. De snelle buitenspeler bezorgt ook onze defensie handen vol werk. Toch is de eerste kans voor AFC na een pass van Cody Claver op Noa Benninga, maar keeper Joost Meendering is net op tijd en voorkomt de openingstreffer van Noa. In de 11e minuut is het aan de andere kant bijna raak na een fantastische voorzet van Ngobese die door spits Rowdy van der Putten op een haar na gemist wordt. Onze verdediging geeft Ngobese echt te veel ruimte, een volgende voorzet is weer gevaarlijk. Ondanks het zeer hobbelige veld wordt er goed gevoetbald. Ook door AFC! Na een pass van Splinter de Mooij op Melvin Platje gaat de bal vervolgens naar Mitch van Kempen die in goede positie over knalt. De wedstrijd is redelijk in evenwicht als Cody zich aan het front meldt na een pass van Melvin. De geel-blauwe defensie grijpt in de 23e minuut niet resoluut in en Cody tikt de bal langs keeper Meendering in het net. Niet veel later is er een herhaling van zetten: weer een mooie pass van Melvin op Cody die met een boogje AFC op 0-2 had kunnen brengen. Het boogje mislukt en bal rol tien centimeter naast de verkeerde kant van de paal. Jammer! Tot de rust blijft het spannend met mogelijkheden over en weer. Vlak voor rust kopt Daan Klinkenberg een vrije trap van Max Hudepohl net over het doel van AFC en hebben wij een paar keer de kans met vrije trappen niet ver buiten het strafschoppengebied. Jammer dat Dalian er vandaag niet bij is.

Het is rust en AFC leidt met 0-1. Het wordt voor onze jongens ongetwijfeld een zware tweede helft op een steeds moelijker te bespelen veld tegen een ploeg die de punten heel hard nodig heeft. Een snel doelpunt van The Reds zou heel welkom zijn, maar onze aanvallers worden nauwelijks nog in stelling gebracht. AFC wordt vaak teruggedrongen op eigen helft, maar onze defensie geeft door het uitstekende spel van Gevero Markiet en Tim Linthorst geen krimp. Ook captain Milan Hoek laat zich verdedigend gelden. FC Lisse dringt aan, maar echt gevaarlijk wordt het bijna niet. Gijs van Zetten hoeft zijn talenten nauwelijks aan te spreken. Benno Nihom wisselt als eerste, Melvin Platje maakt plaats voor Soufiane Hetli. In de 76e minuut is Soufiane dicht bij de 0-2 als hij door de geel-blauwe defensie glipt, maar hij wordt vastgehouden. Niet zwaar genoeg voor een penalty vindt scheidsrechter Van Kommer en het blijft spannend. De beste mogelijkheid in de tweede helft is echter voor Ngobese, die uit kansrijke positie kan aanleggen. Maar door een fantastisch blok van debutant Sven Ederveen, in de 72e minuut in het veld gekomen voor Djuric Ascencion, blijft het 0-1. Ook de zes minuten extra tijd brengen geen verandering meer in deze stand. In de slotminuut is Gijs nog wel attent na een inzet van rechts bij de eerste paal.

Het is afgelopen en AFC wint voor het eerst in de geschiedenis op Ter Specke. Een zege die vooral in de eerste helft gestalte kreeg. De tweede helft was een stuk minder en ging de bal vaak hobbelend naar de verkeerde kleur. Voor Sjaak Polak en zijn spelers een bittere pil na een redelijk gelijk opgaande wedstrijd. FC Lisse moet in 2024 negen punten overbruggen om van de P/D -plaats af te komen. Een hele uitdaging. Voor The Reds is de zege op FC Lisse halverwege de competitie een mooie opsteker. Ons aller eerste meldt zich hierdoor weer in het linker rijtje. Inspirerend is dit resultaat ook in verband met de belangrijke bekerwedstrijd aanstaande woensdag tegen RKAV Volendam in het wereldberoemde vissersdorp. Daar kijken we naar uit. Succes!

MvdW

 Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Gevero Markiet, Tim Linthorst, © Milan Hoek, Djuric Ascencion (72’ Sven Ederveen),  Mitch van Kempen, Julian van der Greft, Cody Claver, Noa Benninga (72’ Oussama Siali), Splinter de Mooij (86’ Darren Maatsen) en Melvin Platje (61’ Soufiane Hetli).

Cody Claver scoort de 0 – 1

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor interviews met Benno Nihom en Cody Claver zie ons AFC TV op de homepagina