FC Lisse - AFC voorbeschouwing

AFC hoopt ook tegen FC Lisse de kansen te benutten

Zaterdag aanstaande gaat de 35.1 km korte reis naar Lisse.  Op het imposante Sportpark Ter Specke, dat binnenkort wordt verrijkt met een gloednieuwe sporthal, worden we ontvangen door FC Lisse dat dit jaar debuteert in de Tweede Divisie. De in het geel-blauw gehulde spelers uit de bollenstreek plaatsten zich afgelopen seizoen via de nacompetitie door in de finalewedstrijd te winnen van Harkemase Boys. De Friezen wonnen het eerste duel in Lisse met 1-2, maar verloren thuis met 1-4 van de ploeg van trainer Robbert de Ruiter die ook dit seizoen de trainer is van FC Lisse. De meeste doelpunten van de promovendus waren van Rowdy van der Putten die dit seizoen met zes goals opnieuw de topscorer is van FC Lisse. Murat Önal, inmiddels vertrokken naar SV Huizen en ooit actief in de jeugd van AFC, maakte één doelpunt in de promotiefinale.

Ná de promotie onderging de selectie van FC Lisse niet al te veel wijzigingen. De belangrijkste veranderingen betroffen de voorhoede. Hanne Hageny maakte de overstap van IJsselmeervogels, Rick Bouwmeester kwam over van AZSV uit Aalten en de ons welbekende Bas Buimer van Swift, waar hij vorig seizoen goed was voor zestien goals. Dit seizoen scoorde Bas, mede door blessures, pas één keer.
Hoe vergaat het FC Lisse een niveau hoger? Op de dertiende plaats redelijk goed, zeker gelet op de opgaande lijn dit seizoen. De geel-blauwen startten zwak. De eerste vijf wedstrijden leverden slechts drie punten op. De acht volgende wedstrijden echter twaalf punten en daardoor staat FC Lisse boven de degradatie streep. De grootste zege werd in Schellingwoude geboekt op De Dijk (0-3). Maar ook de thuiszeges op Kozakken Boys (1-0) en GVVV (2-0) mochten er zijn. Daar staat tegenover dat FC Lisse in Lienden fors (3-0) kopje onder ging. Op thuisbasis Ter Specke werd de grootste nederlaag geleden tegen Kon. HFC (1-3).

Mede door een flink gevulde ziekenboeg ging de ploeg van Robbert de Ruiter, die onlangs voor twee jaar bijtekende, afgelopen zaterdag ook met 3-0 onderuit in Barendrecht. Ondanks de afwezigheid van Justin Valk, Thierry Monteny, Koen Fokkema, Roel de Goeder, Bas Buimer en Boyd Steevens had FC Lisse in het begin van de wedstrijd de beste kansen via Martin van Eeuwijk en Rowdy van der Putten. Maar nadat die gemist waren sloeg Barendrecht hard toe. De nederlaag van FC Lisse werd na 66 minuten nog zuurder toen keeper Brian van der Werff na hands buiten het strafschopgebied met rood kon vertrekken. De 20-jarige vervanger Björn Haggerty werd nog één keer gepasseerd en had verder het geluk dat lat en pal hem in de slotminuten hielpen.

AFC had in de laatste wedstrijd tegen Kon. HFC ook een rode kaart te betreuren. Een wat ongelukkige overtreding van Derre Kwee werd als opzettelijk beoordeeld en de vaak uitblinkende middenvelder kon al snel na rust vertrekken. In ondertal lukte het AFC toch overeind te blijven. Het 2-2 gelijke spel deed recht aan het spelbeeld, alhoewel The Reds in de slotminuten de beste kansen hadden. Al met al verloopt het seizoen nog steeds moeizaam voor ons aller eerste, dat onder de nieuwe trainer André Wetzel de eerste drie wedstrijden tegen FC Lienden, Katwijk en Rijnsburgse Boys nipt verloor, de derby van De Dijk op de Schellingwouderdijk met 1-2 won en afgelopen zondag dus thuis met 2-2 gelijk speelde tegen de Koninklijke. De achterstand op FC Lisse én een plaats boven degradatiestreep bedraagt vier punten en dat is niet overkomelijk. Voor de winterstop staan er na FC Lisse nog twee wedstrijden op het programma, GVVV thuis en Barendrecht uit. Hopelijk lukt het in 2017 al om enkele plaatsen te klimmen op de ranglijst.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden in het eerste competitieduel ooit tussen FC Lisse en AFC?  Moeilijk te zeggen want de ploegen ontlopen elkaar niet zo heel veel. Dat geldt overigens ook voor de andere teams in de Tweede Divisie. De laatste zeven wedstrijden van AFC, toch de hekkensluiter van dit moment, eindigden bijna allemaal met de oneven goal. Voor The Reds is het zaterdag vooral zaak om door te gaan met scoren, zoals tegen De Dijk en Kon. HFC, want daar schortte het lange tijd schromelijk aan. Hopelijk is het lek wat dat betreft definitief boven en kunnen we op 2 december wederom een mooi resultaat noteren. Succes!

MvdW