FC Lienden -AFC voorbeschouwing

GOED VOORBEELD DOET GOED VOLGEN IN LIENDEN

Zondag as. gaat de 91 kilometer lange reis weer naar de Betuwe. Op Sportpark De Abdijhof ontmoeten we FC Lienden, inmiddels een welbekende tegenstander. Eerder dit seizoen werd op eigen veld met 0-1 verloren van het team van coach Hans Kraaij jr. Op 29 oktober 2017 was AFC bijna zestig minuten de bovenliggende ploeg met een aantal dotten van kansen die helaas niet werden benut., mede door goed keeperswerk van Jan Schimmel, al jaren de sluitpost van FC Lienden. Bijna, want in de 58e minuut profiteerde invaller van Nick Hak, vorig seizoen FC Dordrecht, van een dekkingsfout in de AFC-defensie en liet totaal onverwacht de 0-1 aantekenen. Vanaf dat moment waren de rollen omgekeerd en deelde FC Lienden de lakens uit. Maar omdat dit overwicht verder geen doelpunten opleverde bleef het spannend tot de laatste minuut. Op het allerlaatste moment had Mark van den Boogaart dicht bij het doel nog de kans op de gelijkmaker na een mooie corner van Malcolm Esajas, maar zijn schot vloog net naast.

Tijdens deze wedstrijd zat André Wetzel voor het eerst op de bank bij AFC na het onverwachte vertrek van Ton du Chatinier. Ook hij werd geconfronteerd met het gebrek aan scorend vermogen van The Reds. In de laatste zeven wedstrijden voor de winterstop  ging het niet beter. Vijf maal werd verloren, één keer werd het gelijk (2-2 tegen Kon. HFC) en één keer werd gewonnen (1-2 bij De Dijk). Per saldo stonden The Reds helemaal onderaan met alleszeggende doelcijfers, 11 doelpunten voor en 30 tegen na 16 wedstrijden.

De bakens moesten worden verzet  en voor deze operatie is tijdens de trainingsstage in Valencia de basis gelegd. Verrassenderwijs maakte Raily Ignacio tijdens de winterstop de overstap van Kozakken Boys naar AFC in de hoop dat zijn aanwezigheid meer goals zou opleveren in de tweede helft van de competitie. Inmiddels zijn er in 2018 drie wedstrijden gespeeld en is enig optimisme zeker gepast. De ploeg van Wetzel startte in Amsterdam met een 1-1 gelijkspel tegen de mogelijk laatste algeheel amateurkampioen Excelsior Maassluis. Daarna werd IJsselmeervogels met 2-0  verslagen op Sportpark Goed Genoeg en werd afgelopen zondag in Groesbeek met 0-2 gewonnen van De Treffers. Zeven punten uit drie wedstrijden met mooie doelcijfers (5-1), zo zien we het graag. De laatste plaats werd gelukkig verlaten, de degradatiezone nog lang niet. Daar zijn nog veel meer punten voor nodig, want de concurrentie en de (te) straffe degradatieregeling zijn moordend.

FC Lienden kent deze degradatiezorgen niet. Het Chelsea van de Betuwe heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot één van de best presterende amateurverenigingen van Nederland getuige het algeheel kampioenschap in 2015 en het kampioenschap bij de zondagamateurs in 2016.  FC Lienden had dit seizoen een uitstekende start, stond zelfs nog even tweede, maar zakte voor de winterstop door vier nederlagen op rij (TEC 3-1, GVVV 0-3, Excelsior Maassluis 3-0 en Kozakken Boys 2-1) naar de tiende plaats. Ook FC Lienden ging vervolgens op trainingskamp. In het Zeeuwse Renesse werd nieuwe energie opgedaan voor een sprankelend vervolg van de competitie, mede door de komst van linksbuiten Abderrahim Loukili, die na een half seizoen bij De Dijk weer neerstreek bij de club waarmee hij  in het recente verleden grote successen boekte. Ook oud-prof Jordi Balk kwam de gelederen versterken. Hij maakte de overstap van het Ierse St. Patrick’s Athletic. Inmiddels hebben de Blauwe Zebra’s er weer drie wedstrijden opzitten. Van Achilles’29 en De Treffers werd resp. met 2-0 en 1-0 op De Abdijhof gewonnen,  Afgelopen zaterdag verloor de ploeg van Hans Kraaij Jr. met maar liefst 4-0 van HHC Hardenberg, het Tweede Oranje. Het kan de laatste tijd weer behoorlijk stormen op Sportpark De Boshoek.

De wedstrijd van FC Lienden tegen Achilles’29 had overigens de nodige voeten in de aarde door het faillissement van de Groesbeekse club. Tot op het laatst was de verwachting dat de KNVB dit duel uit het programma zou halen, maar er gebeurde helemaal niets omdat de licentievoorwaarden niet zouden gelden voor de failliete BV van Achilles’29. En hoewel alle protesten en kritiek als gezeur door de directeur amateurvoetbal werden afgedaan, kan toch wel worden gesproken van een ongekende soap die het amateurvoetbal nog maar eens ernstig schaadt. De strenge licentievoorwaarden die er zo nodig moesten komen van de KNVB worden door diezelfde bond met voeten getreden. Het wordt er allemaal niet leuker op, in een competitie met een belofteteam, dat de ene week met een veredelde A 1 speelt en de andere week met vijf spelers op eredivisieniveau komt opdraven, in een competitie  waar de kampioen in spe (Katwijk) in de loop van het seizoen te horen krijgt dat de promotie naar de Jupiler League, waarvoor de voetbalpiramide met veel dwang juist in het leven is geroepen, niet door gaat,  in een competitie waar de zaterdagclubs zwaar bevoordeeld worden boven de zondagclubs, enz. Het houdt gewoon niet op, het is te treurig voor nog meer woorden.

Hoe het ook zij, zondag reizen we graag af naar de Betuwe, waar we ons opmaken voor een spannende wedstrijd tegen een team dat heel veel kwaliteit in huis heeft. Allereerst centrumspits Danny van den Meiracker die tot op heden met 13 treffers de helft van alle doelpunten voor zijn rekening neemt. Rechtsbuiten Jawad Bellahsan, vorig seizoen nog bij Magreb’90, maakte er vier. Andere topspelers zijn o.a. de al genoemde linksbuiten Abderrahim Loukili, centrumspits Frank Wiafe Danquah en de aanvallende middenvelder Mo Bendadi. Middenvelder Nathan Bijl zal er zondag niet bij zijn wegens een zware blessure in de wedstrijd tegen HHC Hardenberg. Beterschap! Het zal dus voor AFC een zware klus worden op het kunstgras van Sportpark De Abdijhof, te meer omdat de resultaten van FC Lienden thuis significant beter zijn dan uit.  Thuis werd slechts twee keer verloren (twee keer 0-3 tegen IJsselmeervogels en GVVV, uit vijf keer). De doelcijfers zijn ook treffend: in Lienden 16-11, op ‘vreemde bodem’ 13-22.

Aan André Wetzel en zijn spelersgroep dus de opdracht om op dit alles een passend antwoord te hebben. Vorig seizoen, 19 november 2016, werd het in Lienden 1-1 tussen de Blauwe Zebra’s en The Reds. De invallers Jordi van Gelderen (AFC) en Wouter de Vogel (FC Lienden) maakten toen in de 85e en 87e minuut de late doelpunten. Inmiddels staan er twee flink gewijzigde ploegen klaar om een nieuw resultaat te boeken. Hopelijk kunnen onze jongens de ongeslagen status van 2018 handhaven en weten wze  misschien wel te winnen, net zoals in 2011 (1-4, met twee goals van Ronnie van Es en twee van Sjoerd Jens) en 2012 (1-2, wéér twee doelpunten van Ronnie). Al weer lang geleden, maar toch. Goed voorbeeld doet altijd goed volgen. Veel succes!

MvdW