FC Lienden - AFC voorbeschouwing

Koploper AFC hoopt eindelijk weer eens te winnen in Lienden

Zondag gaat de 91 kilometer lange reis naar de Betuwe. Op sportpark De Abdijhof ontmoeten we FC Lienden, dat een moeilijke tijd door maakt. Na veertien wedstrijden staat de ploeg van trainer Hans van de Haar op de voorlaatste, zeventiende plaats. Opmerkelijk, want het Chelsea van de Betuwe werd in het seizoen 2014-2015 Algeheel kampioen van Nederland en was een jaar later de laatste kampioen bij de Zondagamateurs. Vorig seizoen ging het FC Lienden ook een tijd voor de wind, maar na de winterstop kwam er de klad in. Hans Kraaij, die zoveel successen kende bij de Superboeren, nam in april van dit jaar afscheid. Hans van de Haar, die terugkeerde op het oude nest na een mislukt avontuur bij Spakenburg, kon FC Lienden ten slotte op het nippertje behouden voor de Tweede Divisie.

Van de Haar zag aan het eind van het seizoen een aantal belangrijke spelers vertrekken. De topspitsen Danny van de Meiracker verkaste naar IJsselmeervogels, Abderrahim naar Chabab Rif Al Hoceima in Marokko. Verder ging Erik van Eem naar DOVO, Kürsad Sürmeli via De Treffers naar Giresonspor in Turkije, Leon Broekhof naar Sparta Nijkerk en Emilio Samsey naar Barendrecht. Jop van Steen stopte op 33-jarige leeftijd na een carrière die vooral bij Achilles’29 succesvol was. Uiteraard werd de selectie aangevuld, liefst vijftien nieuwe veldspelers maakten de overstap naar de oud-kampioen van Nederland. Van deze groep staan drie spelers regelmatig in de basis: verdediger Shuremy Felomina van Kozakken Boys en de aanvallers Michiel Hemmen (FC Emmen) en Maurits de Baar (RKC). Zij completeren een team dat met o.a. keeper Jan Schimmel, de verdedigers Jermo Wilsterman en oud-prof Jordi Balk en de aanvallers Nick Hak, Jawad Bellasah en Mo Bendadi veel kwaliteit bezit. Toch op een zeventiende plaats op dit moment, het zegt veel over de sterkte van de Tweede Divisie. 

FC Lienden begon de competitie uitstekend met een 1-2 zege in Haarlem op Kon. HFC. Maar daarna werd er nog maar één keer gewonnen. Op De Abdijhof werd het 3-1 tegen Rijnsburgse Boys en dat was een knappe prestatie. Daar staan wel acht nederlagen tegenover, waaronder thuis de zeperd tegen Jong Sparta (2-7!) en het verlies tegen Jong Vitesse (2-4). De belofteteams liggen FC Lienden niet getuige ook de forse 4-1 uitnederlaag tegen Jong Almere. Tot op heden vliegen de ballen er bij Jan Schimmel betrekkelijk makkelijk in. De zeer betrouwbare keeper moest de bal al 36 keer uit het net halen. De aanval doet het naar verhouding met twintig goals beter en scoorde bijna net zoveel als de veel hogerstaande clubs Spakenburg en Kon.HFC. De meeste doelpunten (4) werden gemaakt door Michiel Hemmen gevolgd door Milad Intezar met drie goals.

Boven genoemde cijfers van FC Lienden verbleken op dit moment bij die van AFC. Elf overwinningen en maar twee nederlagen, thuis nog zonder puntverlies, 44 goals voor en 18 doelpunten tegen. En maar liefst zes punten voor op de naaste concurrenten, het kan op 2/5 van de competitie niet op. Maar het is natuurlijk iedere week uitkijken geblazen, want de tegenstanders zijn niet voor de poes. Neem de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Jong Vitesse, waarin The Reds voor de zoveelste keer de eerste goal tegen kregen en dit keer van geluk mochten spreken dat de getalenteerde spits Thomas Buitink niet 0-2 liet aantekenen. Onze jongens kwamen daarna ijzersterk terug, zoals dit seizoen bijna gebruikelijk, en bezorgden het thuispubliek een nog mooiere middag met twee fantastische doelpunten van Tim Linthorst en Yordi Teijsse tot slot. Aanvallend brengt AFC dit seizoen heel wat op de mat en heeft met Raily Ignacio, Kenny Teijsse en zijn tweelingbroer Yordi drie topscorers in huis met resp. 12, 9 en 9 doelpunten. Maar het is beslist niet alleen dit trio dat veel gewicht in de schaal legt. Het team staat als een huis en is in de volle breedte behept met het nodige talent, te beginnen met onze keeper Patrick Zonneveld die in topvorm verkeert.

Hoe zal het, als alle andere wedstrijden in de Tweede Divisie al een dag achter de rug zijn, aanstaande zondag in de Betuwe gaan? Kijkend naar het verleden hebben we op De Abdijhof een moeilijke klus te klaren. Op 5 februari van dit jaar werd het op het vernieuwde kunstgras een bloedstollende wedstrijd die pas in ‘the dying seconds’ beslist werd door Bellasan na een lange bal van Bendadi die daar een patent op heeft. Een duel met wisselende kansen waarin FC Lienden met 1-0 voorkwam, AFC via goals van Matthijs Jesse en Raily tot tien minuten voor tijd de leiding nam en Lienden via de teen van Hak weer op gelijke hoogte kwam. AFC had de punten toen hard nodig en ging na deze tegenslag weer volop in de aanval, maar kreeg dus pal voor tijd de deksel op de neus. Zwaar teleurstellend, maar uiteindelijk kon handhaving op dit niveau toch worden afgedwongen.
In totaal ontmoetten AFC en FC Lienden elkaar zestien keer in de Topklasse en de Tweede Divisie. De blauw-witte zebra’s wonnen negen keer, drie maal werd het gelijk en vier keer wisten The Reds te winnen. De laatste winst van AFC was op 1 september 2013 op sportpark Goed Genoeg met 2-0: de doelpunten werden gemaakt door Tim Wulffraat. Uit op de Abdijhof werd voor het laatst op 4 december 2011 (!) door AFC gewonnen. Toen werd het 1-2, Ron van Es en Youssef Sarica scoorden toen voor The Reds.

Het wordt dus wel eens tijd dat er weer gewonnen wordt in Lienden. Op basis van de resultaten dit seizoen is een zege op De Abdijhof verre van uitgesloten. AFC start als koploper natuurlijk als favoriet, temeer omdat de ploeg van Van de Haar aan de laatste vijf wedstrijden maar één punt overhield. Het team van Uli Landvreugd won de afgelopen tijd vijf keer op rij. Dat moet toch een heleboel vertrouwen geven. Als we dan ook nog eens het eerste doelpunt maken ligt een mooi resultaat in het verschiet. Succes!

MvdW