FC Lienden - AFC met verslag

FC LIENDEN EN DE HERFSTSTORM ZIJN AFC DE BAAS

AFC verloor in Lienden van de plaatselijke FC. De nederlaag kreeg vooral in de eerste helft gestalte toen The Reds niet alleen met de Blauwe Zebra’s worstelden, maar ook met de storm die goed voetbal nauwelijks mogelijk maakte. Door deze nederlaag zakte AFC van de tweede naar de vierde plaats.

Het regent dat het een lief is maar de striemende wind zorgt er voor dat er dit weekend overal in Nederland gevoetbald kan worden. Alleen in Meppel is een hoofdklassewedstrijd afgelast. Wellicht heeft het te maken met de intocht van Sinterklaas aldaar, wie zal het zeggen. In ieder geval gaat de wedstrijd van ons eerste op het kunstgras van Sportpark de Abdijhof gewoon door. De laatste jaren hebben wij hier niet meer gewonnen van FC Lienden. Vooral in het afgelopen seizoen waren we kansloos tegen een team dat later zondag kampioen en algeheel kampioen van Nederland werd. Dit seizoen lijkt FC Lienden iets aan kracht te hebben ingeboet door het vertrek van een aantal spelers naar het betaalde voetbal aan het eind van vorig seizoen. Ook de  11e plaats en de doelcijfers 8 voor en 10 tegen dit seizoen wijzen in die richting. Anderzijds klopte de selectie van trainer Hans van de Haar aan het begin van het seizoen IJsselmeervogels in de strijd om de Supercup en werd Roda JC in de derde ronde van de KNVB–beker op een haar na gewipt. Ons eerste kan dus op veel weerstand rekenen in een uitwedstrijd, waar we tot op heden niet erg succesvol in zijn. Alleen in Emmen werd gewonnen en in Haaksbergen gelijkgespeeld. Op Sportpark Goed Genoeg gaat het een gelukkig een stuk beter getuige de vijf zeges en het onvermijdelijke gelijkspel tegen EVV. De wedstrijd vorige week tegen UNA.zag er heel goed uit. Kan AFC vandaag die lijn voortzetten en weer eens één of drie punten pakken in een uitwedstrijd?

Na een minuut stilte in verband met de verschrikkelijke, angstaanjagende gebeurtenissen in Parijs start onder leiding van scheidsrechter Witlox de wedstrijd. In de opstelling van AFC ontbreekt in vergelijking met vorige week topscorer Daan Sutorius door een blessure. Mitchell Theuns is zijn vervanger. Bij de eerste aanval van The Reds, die vanmiddag in het vertrouwde tenue spelen, staat Edip Biberoglu plotsklaps oog in oog met keeper Jan Schimmel. Het schot van Edip wordt door Schimmel met de vingertoppen naast het doel gewerkt. Dit laatste ontgaat overigens het scheidsrechterlijk trio, want Schimmel mag gewoon hierna uittrappen. Al snel blijkt dat de stormachtige wind tégen een flinke handicap is voor ons eerste. Hoge ballen naar voren waaien weer vrolijk terug en schoten op ons doel veranderen in ware projectielen. Toch had dit ook andersom kunnen zijn als AFC na de gewonnen toss voor een andere speelhelft had gekozen. Achteraf een verkeerde beslissing. FC Lienden drukt in deze fase en AFC tracht met veel moeite onder die druk uit te komen. Bij één van die pogingen wordt de bal op het middenveld verspeeld en weet Fathi Benahmed in de tegenaanval Frank Wiafe-Danquah te bereiken. Diens schuiver in de verste hoek is onze keeper László Sándor te machtig. 1-0 na 11 minuten, een flinke tegenvaller. Na dit doelpunt blijven de Blauwe Zebra’s sterker, maar voorlopig weet László met twee fraaie reddingen zijn doel verder schoon te houden. In de 35e minuut wordt het toch 2-0 wanneer Wiafe-Danquah een harde voorzet van Christiaan van Hussen van dichtbij in schiet. Vlak voor rust slalomt Edip op fraaie wijze door de verdediging van FC Lienden, maar hij wordt op het laatste moment gestopt ten koste van een corner.

Ondank de 2-0 op het scoreboard is er in de pauze bij onze supporters toch nog heel wat optimisme te bespeuren, mede omdat de storm nu de goede kant op zou blazen. Maar helaas. De storm is gaan liggen en heeft plaats gemaakt voor een briesje. Anders dan verwacht is het FC Lienden dat in de tweede helft voor het eerste gevaar zorgt. Gelukkig wordt een derde doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Hierna komt AFC opzetten en wisselt coach Bart Loghies de licht geblesseerde middenvelder Jonathan Richard voor spits Pieter Koopman. Na een minuut of tien heeft AFC pech als een voorzet van Mitchell op de lat belandt en Edip van dichtbij de rebound over knalt. Niet veel later wordt de wedstrijd, zo lijkt het, beslist. Een diepe hoge bal van Erik van Eem wordt door de captain van FC Lienden Mike Vreeman handig meegenomen en fraai ingeschoten. Ondanks de 3-0 achterstand  blijft AFC het proberen. Bij één van zijn vele solo’s in de tweede helft is Melvin Grootfaam eindelijk succesvol en is er met ruim 25 minuten op de klok misschien toch nog wat mogelijk. Helaas blijft een snelle tweede treffer uit. Koen Bosma is in de 43e minuut nog dicht bij een doelpunt, maar Schimmel weet net te redden. Aan de andere kant behoedt Laszlo AFC voor een grotere achterstand  met een katachtige redding. In de tweede minuut van de extra tijd  is het raak voor AFC via Pieter Koopman na een door Schimmel half gepareerde inzet van Matthijs Jesse,  die 10 minuten voor tijd Edip is komen vervangen. Nog één keer wordt aangezet, maar de bal wil er in de laatste seconde helaas niet meer in.

Al met al een verdiende zege voor een gretig FC Lienden, dat vooral in de duels sterker was en profiteerde van een zwakke defensieve dag van AFC. Ons eerste had wél de pech dat de weersomstandigheden in de eerste helft erg tegen zaten. Het recept om in dit soort zware uitwedstrijden goed overeind te blijven is nog niet gevonden. Maar wat niet is zal zeker komen. Eerst maar weer een thuiswedstrijd in deze spannende Topklasse. Op 29 november komt VVSB, dat ons inmiddels is gepasseerd op de ranglijst, op bezoek. Een wedstrijd om naar uit te kijken. Daartussendoor op 22 november het bekerduel tegen Hoograven in Utrecht.

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Geoffrey Galata (’67 Randal Shakison), Magid Jansen, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Mitchell Theuns, Jonathan Richard  (’53 Pieter Koopman), Edip Biberoglu (’79 Matthijs Jesse), Koen Bosma en Melvin Grootfaam. 

Foto's zijn te zien in ons AFC Foto album of klik hier