FC Lienden - AFC met verslag

Raily Ignacio schiet AFC naar ruime zege op FC Lienden

Koploper AFC heeft FC Lienden weer eens na lange tijd in eigen huis verslagen. De 3-0 zege was meer dan verdiend want The Reds waren op alle fronten beter dan hun Betuwse opponenten, die al na twintig minuten door een rode kaart verder moesten met tien man. Door drie doelpunten was Raily Ignacio bij AFC weer eens de grote man. Door dit resultaat is de ploeg van Uli Landvreugd ‘Herbstmeister’ en kan zich vol goede moed opmaken voor de laatste competitiewedstrijd van dit jaar op sportpark Goed Genoeg tegen naaste belager Katwijk én de bekerstrijd tegen Willem II in Tilburg.

Vandaag gaat de 91 kilometer lange reis naar Lienden waar de FC ons op sportpark De Abdijhof ontvangt. Niet voor het eerst, want sinds de komst van de Topklasse in 2010, gevolgd door de Tweede Divisie in 2016, zijn we hier te gast. Helaas niet met veel succes. De laatste uitzege tegen het Chelsea van de Betuwe dateert van 4 december 2011. Tijd dus om hier verandering in te brengen, zeker omdat AFC dit seizoen de pannen van het dak speelt en FC Lienden veel minder draait dan was verwacht. De stand op de ranglijst en de daarbij behorende cijfers spreken boekdelen. The Reds staan na veertien wedstrijden trots op kop met 34 punten en een doelsaldo van + 26, de blauwwitte zebra’s op een zeventiende plaats met 10 punten en een doelsaldo van -16. Bovendien is de ploeg van Uli Landvreugd al vijf wedstrijden ongeslagen, terwijl het team van Hans van de Haar maar één punt overhield aan de laatste vijf duels. Maar een garantie op een goed resultaat bieden deze cijfers natuurlijk niet. Een kat in het nauw maakte rare sprongen en Lienden beschikt, ondanks de tegenvallende resultaten over goede spelers, zoals keeper Jan Schimmel, Milad Intezar en Kennie Elders, de nummers één t/m drie van het Betuws Spelersklassement van vorig seizoen en de van FC Emmen afkomstige Michiel Hemmen. Een andere opvallende speler, Bo Bendadi, vorige week ingevallen voor Guytho Mijland, is er vandaag niet bij vanwege een blessure.

Als de spelers onder een waterig zonnetje het vorig seizoen vernieuwde kunstgras betreden zien we dat Van de Haar zijn basis op één plaats heeft gewijzigd ten opzichte van de wedstrijd van vorige week zaterdag in Werkendam tegen Kozakken Boys, die met 3-0 verloren ging.  Hemmen neemt de plaats in Frank Wiafe. Uli begint met dezelfde basis als tegen Jong Vitesse, een duel dat AFC in Amsterdam met 4-1 wist te winnen. Na het eerste fluitsignaal valt er de eerste tien minuten weinig te beleven. Wel is duidelijk dat FC Lienden druk zet en er hier daar flink ingaat. Onze jongen wachten nog een beetje af en laten in een traag tempo de bal heen en weer gaan op eigen helft. Langzamerhand wordt de aanval gezocht en schiet Raily na een minuut of tien voor de eerste keer op doel. Het rollertje is een makkelijke prooi voor Jan Schimmel, die niet veel later kansloos is als Yordi Teijsse een voorzet van Derre Kwee keihard inkopt. De bal vliegt via de bovenkant van de lat over. Een mooie voorzet van Thomas van den Houten bokst de keeper van Lienden even later stijlvol uit zijn strafschopgebied. Aan de andere kant heeft collega keeper Patrick Zonneveld nog niets te doen gehad. Maar het is 0-0 en dus kan de wedstrijd na twintig minuten nog alle kanten op.

Maar dan staat FC Lienden plotsklaps met tien man als Mijland met rood kan vertrekken wegens natrappen. Een zware beslissing, die het goed combinerende AFC nog meer mogelijkheden verschaft om Lienden er onder te krijgen. Of het tegen elf spelers ook gelukt was zullen we nooit weten maar binnen tien minuten na het wegzenden van Mijland heeft AFC twee keer gescoord. In beide gevallen is Fouad Belarbi bij de aanval betrokken. Allereerst via een pass op Derre, die de bal voorzet, waarna Raily knap het kopduel van Jermo Wilsterman wint en Schimmel in de verre hoek passeert. Na deze 0-1 speelt Melvin Grootfaam Fouad op links aan en wordt zijn pass door Raily dicht bij doel ingetikt. 0-2 en de wedstrijd is na een half uur spelen min of meer beslist. FC Lienden maakt in deze fase een machteloze indruk, AFC valt aan over de vleugels en is vooral door het duo Kwee-Belarbi keer op keer gevaarlijk dicht bij het doel van Schimmel. Voor rust wordt er echter niet meer gescoord.

Na de thee begint de ploeg van Van de Haar voortvarend en vecht met tien man voor wat het waard is. Zonneveld krijgt nu wel werk te doen en we mogen niet klagen dat een doelpunt van FC Lienden wegens buitenspel wordt afgekeurd. In de 55e minuut schiet Wilsterman in kansrijke positie voor langs. Natuurlijk neemt Lienden risico’s, want er ontstaat nu wel erg veel ruimte op de helft van de blauwwitte zebra’s. Melvin weet daar bijna van te profiteren. In de 58e minuut is het wel raak als Fouad, alweer hij, goed op rechts door gaat en Raily op de rand van het strafschopgebied in stelling brengt. Tegen diens schuiver in de verre hoek heeft Schimmel geen schijn van kans en het is 0-3. Met deze drie goals komt Raily op 15 goals, gemiddeld één per wedstrijd. Chapeau! Niet veel later wordt onze super spits gewisseld en komt Johan Kulhan voor hem in het veld, daarna gevolgd door Matthijs Jesse en Moiz da Silva die resp. Milan Hoek en Tim Linthorst komen vervangen. Voor het spelbeeld maken deze wissels niet uit want de wedstrijd is gespeeld en Lienden heeft nauwelijks nog verweer tegen het spervuur van aanvallen op het blauwwitte doel, waaraan Johan, Matthijs en Moiz ook volop meedoen.

Het is absoluut een wonder dat de score in het laatste half uur van de wedstrijd niet nog flink oploopt, want er zijn heel wat kansen en mogelijkheden voor onze aanval. Zo is Yordi heel dicht bij 4-0 na een fraaie combinatie van zijn broer Kenny met Thomas, maar zijn intikker belandt op de paal. Niet veel later staat Yordi weer vrij voor het doel maar gaat dit keer voor zijn eigen kans en ziet zijn schot geblokt. In de 80e minuut vliegt een schot van Kenny via de hand van Schimmel tegen de paal en kopt Melvin na een voorzet van Fouad rakelings naast. Het is haast te veel om op te noemen. Onze jongens blijven, zoals dat in een groot deel van de wedstrijd het geval was, tot op het eind goed combineren, maar vergeten wel het enorme veldoverwicht uit te drukken in een aantal extra doelpunten. Je kunt kennelijk niet alles hebben. 0-3 winnen op De Abdijhof, waar al zeven jaar niet meer gewonnen was, is zonder meer een prachtig resultaat. De zesde zege op rij, de twaalfde overwinning in dit seizoen, AFC is een overtuigende ‘Herbstmeister’. Dat moet veel vertrouwen geven aanstaande zaterdag voor de laatste competitiewedstrijd van dit jaar tegen onze naaste belager Katwijk én de bekerstrijd tegen Willem II op 18 december in Tilburg. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Tim Linthorst (79’ Moiz da Silva), © Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek (77’ Matthijs Jesse),  Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio (65’ Johan Kulhan) en Melvin Grootfaam.   

Voor de TV samenvatting klik op AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier